• Kuchyň
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Čištění matných kuchyňských pracovních desek – tipy profesionálů!

Matné kuchyňské pracovní desky se skvěle hodí do tradičních, anglických nebo rustikálních aranžmá. Jejich velkou výhodou je také to, že na rozdíl od lakovaných pracovních desek jsou na nich méně viditelné otisky prstů nebo drobné nečistoty. Uvažujete o zavedení matné pracovní desky i do své kuchyně? Zjistěte, jak o ně pečovat a udržovat je v bezvadném stavu!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaká jsou základní pravidla pro úklid kuchyně?
  • Které domácí prostředky jsou užitečné při čištění matných kuchyňských pracovních desek?
  • Které produkty z obchodu se vyplatí používat?
  • Čemu byste měli věnovat zvláštní pozornost při úklidu a navrhování kuchyně?

Čištění matných kuchyňských pracovních desek – nejdůležitější pravidla

Co byste měli vědět, než se pustíte do čištění matné kuchyňské pracovní desky a zbytku kuchyně? Nejprve si připravte potřebné příslušenství. Matné kuchyňské pracovní desky se nejlépe čistí šetrně, bez přílišného tření. Příliš silné tření může poškodit povrch pracovní desky – poškrábat ji nebo dokonce odřít její vrchní vrstvu! Takové nedokonalosti kazí celý stylový dojem kuchyně!

Druhým důležitým bodem je, že kuchyňský nábytek by se měl vždy čistit shora dolů. Začněte tedy otíráním horních polic a závěsných skříněk a teprve poté přejděte k čištění pracovních desek. Prach a nečistoty padající shora tak nezničí vaši předchozí práci!

DŮLEŽITÉ!

Matné kuchyňské pracovní desky vždy čistěte měkkými utěrkami – bavlněnými, flanelovými nebo z mikrovlákna.

Domácí metody pro čistou kuchyňskou pracovní desku

Neradi doma používáte chemikálie nebo jen chcete vyzkoušet přírodní metody? K čištění matných kuchyňských pracovních desek se hodí látky jako kyselina citronová, jedlá soda, prostředek na mytí nádobí a ocet. Kdy je budete potřebovat?

  • Mastné skvrny lze odstranit roztokem teplé vody a prostředku na mytí nádobí. Pokud však po setření povrchu zjistíte, že směs zanechala šmouhy, přidejte do vody několik kapek octa.
  • Usazeniny rzi a vodního kamene odstraňte octem a vodou. Nebojte se nepříjemného zápachu – rychle se vypaří! Místo toho bude váš nábytek vypadat jako nový a bude se jemně a elegantně lesknout.
  • U světlého kuchyňského nábytku odstraníte zaschlé a těžko odstranitelné skvrny roztokem jedlé sody a vody (4 polévkové lžíce jedlé sody na 1 litr vody). Pokud jste se však rozhodli pro pracovní desky v černé, grafitové nebo antracitové barvě, vyzkoušejte tuto metodu nejprve na malé neviditelné ploše. Soda může tmavé pracovní desky odbarvit!
  • Zaschlé zbytky jídla můžete také odstranit otřením plátkem citronu nebo roztokem kyseliny citronové (poměr 1:2 s vodou). Při této metodě si také dejte pozor na tmavé desky!

DOBRÉ VĚDĚT!

Pokud chcete, aby vaše kuchyně nejen zářila čistotou, ale také krásně voněla, přidejte do svých domácích čisticích prostředků několik kapek oblíbeného esenciálního oleje.

Způsoby nakupování – které výrobky vybrat

Pokud si domácí metody neporadí s obzvláště odolnými skvrnami na kuchyňské desce, můžete vždy sáhnout po hotových čisticích prostředcích z obchodu. Tyto výrobky vám také usnadní každodenní udržování pořádku.

První, co byste si měli pořídit, je… leštěnka skla! Ačkoli mnoho lidí používá tento prostředek pouze na lakované nebo zrcadlové povrchy, leštěnka skla je skvělá i na čištění matných kuchyňských pracovních desek! Rychle odstraňuje nečistoty a nezanechává nevzhledné šmouhy!

Vlhčené ubrousky jsou často stejně užitečné. Můžete si vybrat buď výrobek určený speciálně k čištění, nebo namočené dětské ubrousky určené k čištění pokožky malých dětí. V kuchyni mějte po ruce malé balení ubrousků, když potřebujete setřít lehce zaschlou skvrnu od omáčky nebo mléka. K rychlému odstranění prachu usazeného na pracovní desce můžete použít také tyto utěrky.

V kuchyni je také dobré mít po ruce speciální čisticí prostředek. Silné mycí prostředky a gely jsou právě takovým produktem. Tyto silné mycí prostředky umožňují odstranit zaschlé, obzvláště odolné skvrny. Než je však nanesete na celý povrch pracovní desky, vyzkoušejte je na nejméně viditelném místě. Čisticí prostředky a gely mohou tmavé pracovní desky odbarvit a sněhově bílé pracovní desky mohou získat lehce nažloutlý nádech.

Praktické tipy, které vám usnadní život

Když už víte, jak čistit matné kuchyňské pracovní desky, je čas na několik posledních tipů.

Právě se chystáte vybrat pracovní desku? Pak mějte na paměti, že na velmi tmavém povrchu, stejně jako na nejsvětlejším bílém povrchu, budou prach a i ta nejmenší smítka velmi vidět! Pokud tedy máte rádi pořádek a čistotu, ale nechcete každý den utírat kuchyňskou pracovní desku, zvažte jiné barvy.

Pracovní desky po odstranění skvrn a nečistot vždy otřete do sucha – tím je ochráníte a prodloužíte jejich životnost. Při čištění věnujte zvláštní pozornost místu, kde se pracovní deska dotýká stěny. Zde se nejčastěji hromadí prach, mastnota a částečky jídla. Čím starší (nebo méně kvalitní) je kuchyňská linka a čím větší jsou mezery, tím větší je riziko, že se v ní budou usazovat nečistoty. Proto tyto povrchy důkladně vysajte a vyčistěte.

A konečně poslední důležitá věc – snažte se nečistoty pravidelně odstraňovat, než zestárnou a zaschnou. To vám rozhodně usnadní práci!

Čištění matných kuchyňských pracovních desek není navzdory zdání o nic náročnější než čištění jejich lakovaných protějšků. Potřebujete jen trochu praktických znalostí a správné produkty!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články