• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce

aktualizováno

Jsou skleněné vitríny stále v módě?

Myslíte si, že skleněná vitrína je nábytek, který patří do klasických obývacích pokojů? Vůbec ne! Dnešní modely se dokonale hodí k jakémukoli stylu vybavení. Lze je použít mnoha různými způsoby. Ne nadarmo se vitríny vrací do módy.

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč se rozhodnout pro skleněnou vitrínu?
  • Jaké využití může mít v domácnosti?
  • Jak sladit vitrínu se stávajícím vybavením interiéru?

Jsou skleněné vitríny zastaralé?

Mnoho lidí si vitríny představuje jako masivní dřevěný nábytek, který býval součástí každého obývacího pokoje. Tehdy se používaly hlavně k ukládání porcelánového nádobí a rodinných památek. To je pravděpodobně důvod, proč jsou k nim milovníci moderny v interiéru spíše skeptičtí.

Takové uvažování o vitrínách je zcela chybné. Ty, které se vyrábějí dnes, se vyznačují lehčími tvary a promyšlenějším designem. O moderní řešení, která zvyšují komfort používání, není nouze.

Díky velkému množství modelů je snadné najít návrh ideální pro interiér zařízený ve stylu:

  • moderním
  • scandi
  • boho
  • a dokonce i v industriálním stylu

Důležité! Skleněná vitrína vás zaujme svým stylem a funkčností. Existuje ještě jeden důvod, proč byste měli zvážit její začlenění do svého interiéru. Jedná se o velmi univerzální kus nábytku, který se bude hodit v každé domácnosti.

Skleněné vitríny – vynikající volba nejen pro prostorné interiéry

Obáváte se, že skleněná vitrína se do vašeho obývacího pokoje nevejde kvůli omezenému prostoru? Dostupné modely se liší velikostí.

Máte na výběr z několika vitrín:

  • jednodveřové
  • dvoudveřové
  • třídveřové

Počet dveří se může, ale nemusí promítnout do šířky vitríny. Toto rozdělení často vyplývá z uspořádání interiéru, konkrétně z počtu přihrádek. Někdy se zavádí proto, aby se usnadnil přístup k položkám obsaženým ve vitríně. Nebo někdy prostě jen zlepšuje estetiku vitríny.

K dispozici jsou modely s klasickými proporcemi. Skvělou volbou do malého obývacího pokoje je prosklená vitrína sloupového typu, tj. úzká, ale vysoká. V interiéru nezabere mnoho místa, ale pojme poměrně hodně předmětů.

Můžete se také rozhodnout pro nízkou vitrínu s menším počtem skel, která je podobná komodě. Její výhodou je více přihrádek krytých pevnými čely.

Ne všechny položky jsou vhodné pro uložení v horním prostoru. Také tento kus nábytku má pro ně své místo. Do horní části můžete umístit několik pěkných drobností a živé květiny v ozdobných květináčích, které aranžmá oživí.

Jak lze skleněnou vitrínu využít v domácnosti?

Prosklená vitrína je z definice určena k vystavování. Díky absenci plných čel je možné obdivovat předměty umístěné na policích. Mohou to být dekorace, které lahodí oku, stejně jako předměty s praktickým využitím, které jsou však zároveň vizuálně zajímavé. S takovým elegantním nastavením budou ještě atraktivnější, a tím i poutavější.

Moderní vitríny chytře kombinují funkce expozice a skladování. To znamená, že jejich konstrukce obsahuje:

  • prosklené police,
  • zásuvky
  • skříňky s uzavřenými čely

Můžete si vybrat nábytek, který vyhovuje vašim preferencím z hlediska velikosti i úložného prostoru. Jeho použití lze určit podle umístění v domě. Například skleněná vitrína v jídelně se bude hodit pro uložení elegantních jídelních a kávových servisů. Pokud je vybaven zásuvkami, můžete v nich umístit prostírání.

DOBRÉ VĚDĚT! Vitrínu v obývacím pokoji nebo pracovně lze přeměnit na knihovnu. Ujistěte se však, že vybraný model má dřevěné police. Skleněné se hodí spíše k vystavování drobností. Skleněné police jsou také často vybaveny LED osvětlením. Do vitríny můžete umístit sbírku figurek, keramiky nebo jiných sbírkových předmětů. Nižší modely se smíšeným uspořádáním se vyplatí zařídit jako bar.

Skleněné vitríny v každém stylu v obchodě Nábytek Bogart

Vitríny mohou, ale nemusí představovat pouze dřevěný dekor. V nabídce najdete moderní modely s jednoduchými, minimalistickými tvary a bílým barevným provedením ve vysokém lesku.

Takový kus nábytku rozhodně nepřeplní váš interiér. Naopak, prosvětlí interiér, který se bude zdát větší, než ve skutečnosti je.

Je váš dům zařízený ve skandinávském stylu? Skříňky s rámovými čely dokončenými matným lakem a opatřenými tmavými tvarovanými úchyty se vám bude do interiéru dokonale hodit.

Vybraný model může mít bílou, šedou nebo dokonce tmavě zelenou barvu. Módní jsou vzory, které využívají kombinaci bílé a dřeva. Opticky nezmenšují prostor, ale vnášejí do něj teplo a útulnost.

Je váš byt zařízený v duchu stylu industriálního? Skleněná vitrína s jednoduchým geometrickým tvarem je dokonalým doplňkem. Dřevěný model s černými vklady a velkými ergonomickými úchyty zvýrazní syrovost aranžmá. Můžete si také vybrat model na tmavém kovovém rámu.

Jak vidíte, možnosti jsou impozantní. Skleněné vitríny se hodí do různých stylů. To je důvod, proč se vám vyplatí ji pořídit.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články