• Průvodce

aktualizováno

Jaké zvolit závěsy do oken?

Závěsy přestaly sloužit jako pouhé rolety. Stále častěji se používají také jako dekorace. Předpokladem je správný výběr závěsů, které se hodí k oknu a designu obývacího pokoje nebo jiného interiéru. Na co je třeba dbát, abyste vytvořili dokonalý soulad?

V tomto článku se dozvíte:

  • Jakou roli hrají v interiéru závěsy?
  • Co je třeba vzít v úvahu při rozhodování o jejich vzhledu?
  • Jak přizpůsobit velikost závěsů oknu?

Proč jsou závěsy dobrou volbou?

S příchodem praktických rolet byly závěsy odsunuty stranou. 

V minulosti bylo jejich hlavní funkcí:

  • zatemnění interiéru během nočního odpočinku
  • ochrana před nadměrným slunečním zářením během dne
  • ochrana soukromí obyvatel

Rostoucí obliba minimalistického designu nebyla bez významu. Konstrukce a montáž rolet jsou velmi diskrétní. Závěsy potřebují více prostoru. Móda doplňků, které v interiéru vytvářejí hřejivou a přátelskou atmosféru, vrátila tyto okenní krytiny zpět. Textilie jsou osvědčeným způsobem, jak v interiéru navodit pocit útulnosti a relaxace.

Co byste měli zvážit při výběru závěsů do interiéru?

Navzdory zdání to není snadný úkol. Výběr závěsů do okna není jen otázkou volby barvy látky nebo vzoru, který ji bude zdobit. Otázkou jsou také jejich rozměry a způsob instalace.

Než začnete podrobně rozebírat jednotlivé otázky, zkuste si ujasnit, jakou roli hrají závěsy ve vašem interiéru.

V zásadě lze závěsy rozdělit na:

  • zatemňovací

Ty lze chápat jako závěsy z silných látek. Pokud není nutné silné zatemnění místnosti, nemusí být tkanina příliš silná. Tyto závěsy by měly zakrývat celé okno, aby plnily svou funkci.

Stále více lidí se rozhoduje pro zatemňovací závěsy ze speciálních tkanin. Některé z nich mohou blokovat až 95 % slunečního světla pronikajícího oknem do místnosti.

  • dekorativní

Jedná se o závěsy ze vzdušných látek, které propouštějí světlo, např. z tylu, voálu nebo šifonu. Obvykle jsou doplněny roletami, takže jejich jemná struktura nebo úzká šířka nepředstavují problém. Dekorativní závěsy jsou připevněny a zavěšeny tak, aby okno nebylo prázdné a dekorace získala stylový akcent.

Záleží na struktuře látky?

Při výběru závěsů do okna je třeba vzít v úvahu, kolik slunečního světla přes ně proniká. Pokud je prioritou útlum světla, jsou lepší volbou tkaniny s hustou strukturou vláken, jako je velur, samet nebo žakár. Takový závěs se dobře uplatní v ložnici, kde může světlo zvenčí rušit spánek.

Důležité! Závěsy ze silných materiálů, jako jsou ty s velkými ornamenty, vyžadují prostor. Pokud se objeví v malém interiéru, mohou ho zmenšit a přehlušit design.

Taft, hedvábí nebo len jsou vhodnější, pokud není vyžadováno silné zatemění. Takové lehké závěsy můžete instalovat do dětského pokoje nebo obývacího pokoje. Rozptylují a zjemňují světlo, takže místnost zůstává světlá.

Závěsy a estetika designu

Chcete, aby vaše závěsy podtrhly charakter vašeho interiéru? Slaďte barvu (nebo vzor) závěsů s barvou doplňků. Zpestříte tak svůj interiér.

Výrazné barvy závěsů dodávají interiéru výrazný akcent. Naopak závěsy v tlumené barvě mohou zklidnit charakteristické uspořádání.

Výběr závěsů na okno – kolik látky budete potřebovat?

Při výběru závěsů do okna je důležité určit jejich rozměry. V tomto ohledu je třeba být velmi přesný.

Závěsy mohou sahat:

  • k parapetu nebo 10 cm pod něj
  • na podlahu

Jak zjistím délku závěsu, aby sahal až k podlaze? Změřte vzdálenost od místa, kde jsou připevněny ke garnyži, až do výšky asi 1 cm nad podlahou. Elegantní a sofistikované interiéry (zpravidla prostorné obývací pokoje) se stále častěji vyznačují dlouhými splývavými závěsy, které jemně leží na podlaze.

Chcete dosáhnout tohoto efektu? Změřte vzdálenost od garnyže až k podlaze. K této hodnotě připočtěte přibližně 3-5 cm. U měkčích tkanin může být rezerva delší. Pokud je látka tuhá, a proto se dobře neukládá, vyplatí se ji trochu zkrátit.

DOBRÉ VĚDĚT! Takové dlouhé, převislé závěsy mohou být problémem při zakrývání okna i při úklidu. Nedoporučují se v domácnostech s malými dětmi a čtyřnohými mazlíčky.Co je třeba mít na paměti při výběru závěsů z hlediska šířky? Ty, které jsou určeny k dekoraci, jsou často doslova uměleckým způsobem přehozené kousky látky. Závěsy, které mají chránit interiér před světlem a zvědavými pohledy, by měly být dostatečně široké. 

Zbývá rozhodnout, zda má být látka hodně zvlněná. Závěsy upevněné klasickým způsobem (např. pomocí háčků) musí být širší. Teprve pak se tkanina pěkně zvlní. Aby to bylo možné, měla by být šířka látky 2x nebo dokonce 2,5x větší než délka samotné garnyže.

Nezapomeňte, že jakýkoli přebytek nebo nedostatek látky bude mít velký vliv na celkový estetický dojem nejen z uspořádání oken, ale i z místnosti jako celku.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články