• Kuchyň
  • Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Jak se změní trendy v uspořádání kuchyně v roce 2022?

Kuchyně je srdcem domova a jednou z nejvíce využívaných místností v bytě. Právě tam pokračuje každodenní život domovníků a jejich cesty se kříží. Navíc hraje také důležitou užitnou roli, protože se v ní denně připravují chutná jídla pro rodinu a hosty. Je uspořádání by proto mělo být řádně promyšleno a spojovat estetické a praktické hodnoty. Při zařizování vysněného prostoru se také vyplatí vědět, jak vypadají trendy v zařizování kuchyně v roce 2022. V letošním roce zařídíme naše kuchyně odvážněji než dříve a zaměříme se na vysokou kvalitu a moderní řešení.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké trendy interiérového designu budou převládat v kuchyni v roce 2022?

  • Které z barevných kompozic budou nejmódnější?

  • Jaké materiály budou nejčastěji vybírané?

Trendy v uspořádání kuchyně v roce 2022 – otevřený prostor

Kuchyně prošly v posledních letech jakousi metamorfózou: z uzavřených užitných zón se proměnily v otevřené prostory spojené s obývacím pokojem. Toto řešení umožnilo volný kontakt mezi členy domácnosti, podporu integrace a společné trávení času bez ohledu na vykonávané činnosti. Navíc opticky zvětšuje prostor, což je v současných uspořádáních velmi žádaný efekt. Čím se budou vyznačovat nejmódnější kuchyně v roce 2022? Bude se jednat o prostory, ve kterých bude kladen největší důraz na praktická řešení usnadňující úklid. Což bude přispívat také k efektivnějšímu výkonu jednotlivých kuchyňských činností a povinností.

 

Módní kuchyně a barevné kompozice

Trendy v uspořádání kuchyní v roce 2022 naznačují, že se budeme vzdalovat od klasických, bílých kuchyní i uspořádání s příliš drsnými barvami. Místo toho se zaměříme na odvážnější a nestandardní řešení, která kuchyni dodají jedinečný výraz. Nejprve zvolíme barvy inspirované drahými kameny, jako jsou smaragdová, černá, antracitová, sytě námořnická modrá barva. Bílá jako univerzální a nadčasová barva bude i nadále přítomna v kuchyňských uspořádání, i když nebude dominantním odstínem. Velmi populární budou také tzv. monobarvy, které lze použít na kuchyňské linky. Co se však určitě nezmění, je připoutanost k přírodě – barvy země a inspirace přírodou. Takže dřevěné textury, zelené a pastelové barvy budou stále v módě.

 

Kuchyňské trendy – masivní materiály

Stále větší důraz je kladen na vysokou kvalitu, což platí jak pro kuchyňský nábytek, tak pro dokončovací materiály. Perfektní budou materiály s vysokou odolností proti oděru a poškrábání, jako je žula, slepenec, křemenný sintr, exotické dřevo nebo dobře impregnovaný dub. Alternativou mohou být také dřevěné desky pokryté silnou vrstvou laku chránící před vlivem náročných faktorů působících na kuchyňské povrchy – vodní pára, usazeniny mastnoty, změny teplot. Pracovní desky a skříně z takových materiálů se extrémně snadno čistí a hlavně jsou trvalé.

Navíc v roce 2022 povede mramor. Může se objevit nejen na podlaze v podobě dlaždic, ale také jako kuchyňská deska nebo jako zakončení fragmentu stěny mezi skříňkami. Mramorový vzor je dokonale kombinován se zlatými akcenty a dřevem, které jsou silně spojeny s trendy v uspořádání kuchyní v roce 2022. Taková kombinace vytvoří efektní, luxusní set.

 

Jaký kuchyňský nábytek bude módní v roce 2022?

Mezi trendy v designu kuchyní v roce 2022 patří také design nábytku. Nábytekkterý v této oblasti získává na oblibě, je především praktický a má snadno čistitelné povrchy. Nejlépe proto budou fungovat hladká, saténová a matná kuchyňská dvířka. Velmi oblíbené jsou také zajímavé barevné kombinace. Novinkou jistě je, že se vrací móda kombinování kontrastních barev. Bílá s černou nebo antracitovou, tmavě modrá lámaná s mramorem nebo hořčicí atd. Opravdu je z čeho vybírat. Jedno je ale jisté, trend duotone jen tak nepomine. Kuchyňský nábytek bude mít stále minimalistické formy, ale tím, co ho oživí, budou zajímavé barevné kombinace. Navíc velký návrat budou mít samostatně stojící kuchyňské ostrůvky, jejichž těla budou často z mramoru nebo dřeva.

Kuchyňské trendy 2022 – funkčnost nade vše

Moderní kuchyně je taková, která přispívá k vaření a poskytuje v tomto ohledu vylepšení. Proto v nadcházejícím roce je kladen velký důraz na zavádění inovativních technologií. Díky nim se kuchyně stává ještě funkčnější a příjemnější na používání. Největší důraz je kladen na ekologická řešení a ta, která zabraňují přenosu všech virů a bakterií. Jedná se v tom případě o bezdotykových kuchyňských bateriích a intuitivních zařízeních, které umožňují ovládat osvětlení a domácí spotřebiče.

 

Nadčasové dřevo v kuchyni

Dřevo je nadčasový materiál, který v podstatě nevychází z módy a těší se stálé oblibě v interiérovém designu. Jak podlahové desky a stěnové panely, tak i nábytek z přírodního dřeva jsou k dispozici v široké škále barev a vzorů. Alternativou jsou také dýhy a dýhy inspirované texturou a vzorem přírodního dřeva. Moderní kuchyně výborně kombinují světlé dřevo s černým kovem nebo doplňky v podobě průhledného skla. Univerzálnost dřevěných prvků lze snadno přizpůsobit kuchyním uspořádaným v souladu s různými styly interiéru.

Lze tedy říct, že trendy v zařizování kuchyní v roce 2022 to především funkčnost, ale také kreativní uspořádání. Důležitým aspektem je také kombinace inovativních technologických řešení a nábytkových systémů. Nebudeme se bát ani výraznějších barevných akcentů a méně standardních řešení. Díky tomu budou navržené prostory originální. Nepochybně čas v nich strávený a vaření bude ještě příjemnější.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

1.5 z 2 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články