• Koupelna
  • Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Pár triků, které promění Vaši koupelnu v místo večerního odpočinku!

Určitě, někdy máte pocit, že den je rozhodně příliš krátký! V takových dnech – práce, domácnost a rodinné povinnosti znamenají, že na sebe máte čas až pozdě večer. Tak z toho vytěžte to nejlepší – vytvořte v koupelně místo večerní relaxace! Zjistíte, že k opětovnému nabrání sil a dobré nálady postačí zhruba několik minut!

V tomto článku se dozvíte:

  • Která volba je lepší: sprchový kout nebo vana?

  • Jak vybrat to správné relaxační osvětlení?

  • Které vůně budou nejvíce uvolňující?

  • Jaký vliv má dobře zvolený textil?

Lázeňský salon ve vlastní koupelně!

Teplá voda uvolňuje a relaxuje jako nic jiného. Ať už se tedy rozhodnete pro sprchu nebo koupel ve vaně, hned se budete cítit lépe. Toto je však jen začátek! Vaše koupelna bez ohledu na velikost má mnohem větší potenciál a proměna ji v místo večerního odpočinku nemusí být velmi drahá. Nevěříte tomu? Stačí pár jednoduchých triků: správně zvolené světlo, vůně nebo textura ručníku, které ještě více uklidní Vaše smysly a pomohou Vám pečovat o Vaše tělo.

ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Každodenní chvíle relaxace blahodárně působí na Vaše tělo. Když odpočíváte, uvolňujete vnitřní napětí a udržujete rovnováhu. Snížíte také riziko deprese a srdečních chorob.

Sprchový kout nebo vana?

Slogan „koupelna jako místo večerní relaxace“ si nejspíš okamžitě spojíte s dlouhou aromatickou koupelí ve vaně. A je to správné! Pokud si však takové potěšení nemůžete dovolit, protože Vaše koupelna má pouze sprchový kout, nebojte se! Koupel pod proudem teplé vody, i když kratší, může být stejně relaxační!

Vana pro speciální úkoly!

Aby každá z Vašich koupelí byla potěšením, začněte výběrem vany, která vyhovuje Vašim potřebám. Na co si dávat pozor?

  • Hloubka vany. Sdílíte dům se staršími lidmi, máte drobnou postavu nebo malé děti? Nevybírejte příliš hlubokou vanu! Obtížné nastupování a vystupování Vás účinně odradí od koupele.
  • Délka vany. O velikosti vany se rozhodujte nejen na základě velikosti koupelny. Zvažte, zda se Vám lépe odpočívá, když máte hodně volnosti, nebo máte raději, když je vana malá a cítíte se útulně? Pokud to šířka koupelny umožňuje, měli byste si také ověřit, zda se Vám bude při koupeli pohodlně ležet (např. natáhnout nohy).
  • Vana s vířivkou nebo bez? Nepochybně něžný masáž a jemné bublinky vytvořené funkcí jacuzzi Vám jistě umožní více relaxovat. Pamatujte však, že vana s doplňkovými funkcemi vyžaduje pečlivější údržbu. Je nutné důkladně vyčistit všechny trysky a mechanismy, aby vždy perfektně fungovaly. Pokud tedy víte, že na péči o vanu nemáte čas, rozhodněte se pro jednodušší model, ke kterému si můžete pořídit například masážní podložku.

Sprcha ve SPA?!

Kdo řekl, že jen koupání může být relaxace? Naprostý omyl! Vaše koupelna bude místem večerní relaxace, i když bude mít pouze sprchu!
Vyberte si model se sluchátkem a velkou pohodlnou hlavovou sprchou. Pozor na intenzitu vodního proudu – ať jsou pro Vás její proudy jako příjemný letní déšť, ne liják chladící Vaše tělo!

Podle toho volte velikost kabiny – měli byste se v ní pohodlně otáčet. Nakonec zvažte, zda se cítíte lépe v uzavřené kabině nebo dáváte přednost moderním walk-in verzím?

Relaxační osvětlení, které promění koupelnu v místo večerní relaxace

I když je Vaše koupelna mikroskopická, kromě hlavního osvětlení je důležité v ni umístit taky doplňkové osvětlení. Použijte je k vytvoření atmosféry relaxace! Jak toho můžeme dosáhnout? Dejte pozor na to, aby lampy při zrcadle, LED pásky, které osvětlují koupací část nebo jiné doplňkové osvětlovací prvky vyzařovaly teplé žluté světlo. A právě takové osvětlení byste měli používat při koupání.
Budete překvapeni, jak rychle se koupelna stane místem večerního odpočinku! Jak je to možné? Teplé, žluté světlo připomíná světlo zapadajícího slunce – tělo uklidňuje a relaxuje

ideaDŮLEŽITÉ!

Hlavní světlo v koupelně by mělo zůstat neutrální. Proč? Taková barva světla nemění barvy okolí. A je to velmi důležité, pokud děláte make-up v koupelně nebo vybíráte šatník.

Relaxační vůně přímo ze SPA

Aby byl Váš večer opravdu odpočinkový, musí být koupelna provoněná. Nejlépe si odpočinete se sladkými, dobře propojenými vůněmi, např. čokoládou nebo vanilkou. Perfektní jsou také vůně levandule, růže, pačuli nebo bergamotu. Jak je provést do koupelny? Nejúčinnějším způsobem je zapalování vonných svíček. V koupelně tak vytvoříte útulnou atmosféru a budete se cítit velmi výjimečně.
Nemáte čas nebo chuť zapalovat svíčky? Vyberte si kosmetiku se svou oblíbenou uklidňující vůní! Nejprve se nechte zahalit vůní sprchového gelu nebo koupelového mléka. Toto aroma pak podpořte vhodně zvoleným balzámem, tělovým mlékem nebo tělovým máslem. Dbejte na to, aby si vůně kosmetiky nekonkurovaly, ale se navzájem doplňovaly.

Spousta doplňků, tedy textilií pro Vaši domácí relaxační zónu

Než začnete s relaxačním rituálem a skočíte do vany nebo teplé sprchy, postarejte se o detaily. Nechte pocit relaxace nerušit například chladem podlahy, na kterou položíte nohu při odchodu z vany …
Před koupáním si tedy připravte ty vhodné textilie. Vyberte si měkké, teplé ručníky. Jeden by měl být rozložen na podlaze a druhý k otření těla, měl by viset poblíž sprchy. A až skončíte s koupelí a kosmetickými procedurami, dopřejte si ještě jeden příjemný element. Zahalte se do županu z příjemné přírodní látky. Nejlépe poslouží hedvábí, bavlna nebo satén.

Koupelna – místo večerního odpočinku je snem mnoha lidí! Může se stát realitou u Vás doma. Vyberte si voňavé doplňky, zajistěte si měkké světlo a užijte si chvíle strávené při koupání! Určitě se budete cítit naprosto uvolněně a v pohodově.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články