• Průvodce

aktualizováno

Jak doma vytvořit hřejivou atmosféru během chladných dní?

Na konci podzimu a v zimě, kdy se za okny rychle ochladí a zešeří, je snadné cítit se hůř a mít špatnou náladu. Jak se s tím vyrovnat? Skvělým způsobem je přidat do obývacího pokoje několik doplňků, které vytvoří útulnou a hřejivou atmosféru! Rychle vám navodí dobrou náladu a s úsměvem vás provedou jarem. Přemýšlíte, jak přidat trochu teplé atmosféry? Existují osvědčené způsoby!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaký význam má správně zvolené osvětlení interiéru?
  • V jakých barvách byste měli vybírat příslušenství?
  • Které materiály vytvářejí v interiéru útulnou atmosféru?
  • Jak pracovat s dřevěnými doplňky?

Lampičky, svíčky a svícny: pomocné osvětlení, které má smysl!

V zamračený den vás nic nepotěší víc než záblesk slunce… Nebo alespoň trochu teplého umělého světla! Získáte je, pokud do obývacího pokoje nebo ložnice přidáte další osvětlení. Jaký druh? Dobře fungují stojací lampy, malé stojací lampy a svíčky v barevných svícnech.

Jaká světla navodí dobrou náladu ve vašem obývacím pokoji?

Při výběru světel a lamp do obývacího pokoje věnujte pozornost především barvě a materiálu jejich stínidel nebo stínidel. Čím tmavší a kompaktnější je použitý výrobek, tím méně světla propouští. Výsledek? Získáte malý proud světla, který osvětluje pouze vybranou část místnosti. Naproti tomu lampy se světlými (nejlépe textilními) stínidly umožní světlu jemně pronikat látkou a jemně osvětlit větší plochu.

    Svítidla s tmavými stínidly se proto lépe hodí například ke zdůraznění určitého prvku v prostoru – například k nasvícení aranžmá na stěně. Naopak náladu v obývacím pokoji navodíte výběrem lamp se světlejším povrchem.

    Několik slov o svíčkách a svícnech

    Útulný a teplý interiér je také takový, ve kterém nechybí svíčky. Umístěte si proto několik svícnů na krbovou římsu, knihovnu nebo komodu a používejte je každý den! Nejoblíbenější modely jsou vyrobeny ze dřeva nebo keramiky.

    Zapálení dekorativních svíček v obývacím pokoji má další výhodu: můžete si vybrat i vonné varianty, které vás zahalí do oblíbené vůně! Na podzim se obzvlášť dobře hodí vůně jablečného koláče, skořice, koření nebo čokolády!

    DOBRÉ VĚDĚT! Při výběru malých dekorativních lampiček věnujte pozornost barvě světla. Aby interiér vašeho domova působil útulně, měly by žárovky nutně vydávat teplé, žluté světlo (maximálně 3000 K).

    Jak zútulnit interiér? Vyberte si správné barvy!

    Vhodně zvolené barvy hrají důležitou roli při vytváření útulné atmosféry. Jaké barvy byste měli zvolit? Ideální jsou zemité barvy s nádechem sytějších, teplejších odstínů žluté, oranžové, červené a zlaté. Tyto barvy lze zakomponovat i do extrémně minimalistického, moderního interiéru.

    Co když nemáte rádi teplé barvy a váš domov je zařízen ve studených barvách? Zkuste přidat teplé prvky v barevných kontrastech:

    • dodají šedým a modrým interiérům nádech žluté;
    • pokud ve vašem obývacím pokoji převládá studená zelená, zvolte teplejší odstíny červené;
    • smíchejte fialovou s oranžovou pro dosažení útulného, lehce orientálního efektu.

    Nezapomeňte však, že teplých barev nemusí být mnoho. Nechte je například jako jeden z barevných akcentů na polštáři nebo koberci. Můžete se také rozhodnout pro svícny v teplých odstínech nebo květiny s okvětními lístky v teplých barvách.

    Příjemné látky, které si zamilujete

    Jak dodat teplý nádech interiéru? Stejně důležité jako barvy jsou i zvolené látky. Čím nadýchanější, měkčí a příjemnější na dotek, tím lépe! Například těžké sametové závěsy lze použít v klasických nebo rustikálních interiérech. Do moderních a skandinávských interiérů se hodí teplé koberce s delším vlasem (např.shaggy).

    Samozřejmě, že měkké, plyšové dekorační polštáře, hřejivé deky a přehozy se budou hodit do každého interiéru!

    DOBRÉ VĚDĚT! Přírodní tkaniny působí tím nejlepším dojmem (na pohled i na dotek). Proto neváhejte tyto doplňky z pravé vlny a bavlny použít! Obvykle vypadají mnohem elegantněji než doplňky z akrylu nebo polyesteru. A pokud se o ně staráte podle pokynů výrobce, vydrží dlouho!

    Dřevo – osvědčený způsob, jak vytvořit útulný a ekologický interiér

    Pokud hledáte materiál, který vám pomůže zútulnit obývací pokoj, ložnici, předsíň nebo dokonce kuchyň, zvolte přírodní dřevo! Dřevěné doplňky se skvěle hodí k jakémukoli stylu designu. Vybírejte z různých odstínů: od světlých barev, jako je borovice nebo dub, až po tmavé, elegantní barvy (mahagon, eben). Díky nim budou interiéry vašeho domova působit útulněji.

    A nezapomeňte, že se nemusíte hned rozhodnout pro dřevěný nábytek! Dřevo se skvěle hodí i na doplňky: rámy na obrazy, ozdobné květináče, lampy a svícny. Pokud chcete, můžete dřevo nahradit i jinými přírodními materiály s podobnými vlastnostmi, jako je ratan, bambus nebo proutí.

    Jak vytvořit hřejivou atmosféru? Odpověď na tuto otázku není vůbec složitá! Stačí věnovat pozornost barvám v interiéru a zvolit měkké materiály. A pak přidejte nádech žlutého světla a přírodních prvků. A je hotovo! Tak proř to nezkusit?

    Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

    0 z 0 názor hodnotíte

    Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

    Monika Procházková

    Související články