• Průvodce

aktualizováno

4 nejoblíbenější rozkládací systémy sedacích souprav – vyberte si ten nejlepší

Pokud přemýšlíte, která rohová sedací souprava dokonale splní vaše očekávání, vyplatí se zkontrolovat nejen design a kvalitu zpracování jednotlivých modelů, ale také systém jejich rozložení. Jednotlivé modely rohových sedacích souprav s funkcí spaní se liší systémem rozkládání, což má velký význam pro pohodlnost jejich užívání. Zjistěte, jaké výhody může konkrétní řešení přinést.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou vlastnosti rozkládacích systémů rohových sedacích souprav?
  • Které rohové sedací soupravy doporučujeme s ohledem na jejich rozložení?
  • Proč je důležitý systém rozkládání sedací soupravy?

Skládací systémy pro rohové sedací soupravy 

Při výběru nábytku do obývacího pokoje obvykle věnujeme pozornost jeho designu, barvám, rozměrům a tvaru. Chceme, aby vypadal dobře a byl pohodlný. Neméně důležitá je i funkčnost jednotlivých rohových sedacích souprav. Proto je dobré vědět, že jednotlivé rohové sedací soupravy s funkcí spaní se mohou lišit v něčem jiném. Jedná se o systém jejich rozkládání a získávání spací plochy. Způsob rozkládání rohové sedací soupravy je důležitý, protože v závislosti na našich potřebách a podmínkách dané místnosti se vyplatí zvolit model se systémem, který bude pro daného uživatele pohodlný. Podívejme se na čtyři nejoblíbenější řešení. 

Pohovky se systémem Delfin

Systém rozložení spací plochy Delfin spočívá ve vysunutí vestavěné zásuvky pod sedákem rohové sedačky a vytažení matrace z ní. Lehkým zatlačením a speciálním mechanismem se matrace vysune do správné polohy a vyrovná se se sedací plochou sedací soupravy. Jedná se o velmi pohodlný systém, protože nevyžaduje příliš velkou sílu a celý jej lze ovládat doslova jednou rukou za použití velmi malé síly. Za nejoblíbenější je považován rozkládací systém typu Delfin, který je pohodlný a obzvláště odolný. Dokonalým příkladem rohové sedací soupravy se systémem Delfin je model Annabelle.

Sedací soupravy se systémem easy lift 

Dalším způsobem rozkládání rohových sedacích souprav je systém snadného zvedání, takzvaný systém Puma. Systém Puma spočívá ve zvednutí sedadla jedním tahem nahoru a jeho spuštění mírným tahem dopředu. Mechanismus vysune sedák a matraci a srovná je do jedné linie. Tímto jednoduchým způsobem můžete jedním gestem získat pohodlnou plochu na spaní. Největší výhodou tohoto způsobu rozkládání rohové pohovky je kromě pohodlí a jednoduchosti také to, že po rozložení je spací plocha dokonale rovná, což zvyšuje komfort spaní. Příkladem rohové sedací soupravy se systémem easy lift je model Sandra.

Sedací soupravy se systémem DL 

Dalším rozvíjejícím se systémem, na který se podíváme blíže, je systém DL. Abyste mohli rohovou sedací soupravu rozložit a získat plochu na spaní, stačí sedák vytáhnout dopředu a poté sklopit opěradlo. Opěradlo tak vyplní mezeru ve spací ploše a my získáme rovné a zároveň pohodlné místo pro noční odpočinek. Tento systém se stále častěji používá v moderních modulárních rohových sedacích soupravách a dalších. Příkladem takové sedací soupravy je moderní model Luzi

 

Rohové sedací soupravy se systémem Sedalift 

Systém Sedalift spočívá ve vysunutí speciálního mechanismu připomínajícího vozík zpod spodní části sedací soupravy. Pak už stačí jen vytáhnout rozkládací matraci a celou ji podepřít rozkládací nohou. Takový systém se obvykle používá u dvoumístných pohovek a je určen především k příležitostnému spaní. Nevýhodou tohoto řešení je, že prodloužená plocha není dokonale spojena se sedákem a vložky se liší, takže podmínky nemusí být příliš pohodlné, pokud má být rohová seadcí souprava používána ke spaní častěji než příležitostně. Příkladem modelu se systémem Sedalift je rohová pohovka Malachit s elektrickým rozkládáním. 

DŮLEŽITÉ!

Výběr rohových sedacích souprav s různými způsoby rozkládání spací plochy je poměrně široký. Vyplatí se analyzovat, který systém bude nejvhodnější pro vaše uživatelské preference.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články