• Dětský pokoj
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Proč vybrat dětskou postel z borovice?

S potřebou vybrat dětskou postel se čas od času potýkají jak rodiče, kteří očekávají příchod svého prvního dítěte, tak ti, kteří vychovávají již starší děti. Možností na výběr dětské postele je opravdu mnoho, takže je někdy těžké se rozhodnout. Nicméně nebude to tak složité jak se na první pohled zdá! Někdy jsou ta nejjednodušší řešení ta nejlepší! Čtěte dále a zjistěte, proč vybrat dětskou postel z borovice.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou vlastnosti dětských postelí z borovice?
  • Jak působí borovicové dřevo na lidský organismus?
  • Na co si dát pozor při výběru dřevěné postýlky pro batole?
  • Na jakém záleží příslušenství k dětské posteli?

Dětské postele z borovice – co je odlišuje!

Dřevěný nábytek je skvělou volbou do dětského pokoje! Proč? Dřevo je především přírodní, trvanlivá surovina, která je pro děti prakticky nealergická. Z různých druhů dřeva se nejčastěji volí borovice. To pro jejich několik skvělých vlastností.

  • Borovice je lehká, takže nábytek z ní vyrobený se snadno přenáší, přemisťuje a montuje. Borovicové postýlky jsou také velmi odolné!
  • Borovicové dřevo je materiál, který se dobře zpracovává. Je poměrně flexibilní, takže je snadné mu dát požadované, dokonce i fantazijní tvary.
  • Borovice je trvanlivý materiál – je odolná proti stlačení, oděru, rozdrcení a roztažení. Vydrží proto i dovádění batolat, jako je skákání, lezení a tahání za zábradlí.
  • Borovicové dřevo je levný materiál. Náklady na dopravu ani výrobu nejsou příliš vysoké, což se projevuje v příznivých cenách hotových výrobků.

DOBRÉ VĚDĚT!

Dětské postele z borovice se sestavují buď ze dřeva bez suků, nebo ze dřeva se suky. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že dřevo se suky je levnější, ale méně odolné a snadněji praská. Před nákupem je dobré si dřevo pečlivě zkontrolovat.

Zvláštní vlastnosti borovicového dřeva

Dětské postele z borovicového dřeva jsou volbou, která stojí za zvážení nejen z praktického hlediska. Borovice má také mnoho zdraví prospěšných vlastností.

Především borovicové dřevo neelektrizuje, a proto nepřitahuje prach. Borovicové postele se proto snadno udržují v čistotě a jsou bezpečné pro malé alergiky!

Druhým důležitým bodem jsou éterické oleje vylučované rostoucími borovicemi. Vůně těchto olejů má relaxační a čisticí účinky. Borovicové postýlky samozřejmě nevoní tak silně jako připravené oleje nebo stromy, které ještě rostou v lese. I po ošetření však dřevo voní a svým způsobem přirozeně „filtruje“ vzduch v dětském pokoji.

Třetí vlastností borového dřeva je jeho hygroskopičnost. Toto dřevo dokáže absorbovat vlhkost, ale také odevzdávat přebytečnou vláhu. Tímto způsobem přispívá k regulaci vlhkosti v bezprostředním okolí.

Výběr ideální dětské postele aneb na co je třeba pamatovat

Dětské postele z borovice jsou k dispozici v celé řadě provedení a barev. Některé modely mají další funkce, například možnost ukládat věci do hlubokých zásuvek ve spodní části nebo výsuvné příčky, které umožňují proměnit dětskou postel v pohovku pro starší dítě. Jak se v tom všem neztratit a správně se rozhodnout? Věnujte pozornost několika důležitým bodům.

Nejprve zvažte, jaký nábytek potřebujete. Je to jednoduchá postýlka pro miminko, nebo byste raději zvolili o něco větší kus nábytku, který „poroste“ s vaším dítětem? Budete potřebovat další úložný prostor, nebo je to zbytečné? Nebo hledáte postel, která bude přes den součástí domácího hřiště? V takovém případě si místo nejjednoduššího modelu vyberte postel s tabulí na suché psaní nebo… postel se skluzavkou!

Druhým důležitým bodem jsou bezpečnostní normy. Zkontrolujte, zda byla postel pečlivě vyrobena a zda nemá ostré hrany nebo vyčnívající suky, které by mohly pořezat jemnou pokožku vašeho dítěte. Pokud se rozhodnete pro lakovaný nebo malovaný model, ujistěte se, že byly použity schválené barvy vhodné pro malé děti. Pozornost věnujte také rozestupům příček v postýlce – optimálně by měly být asi 6 cm.

DŮLEŽITÉ

Při kontrole norem kvality dětských postelí věnujte pozornost zejména dvěma z nich: EN 716-1:1999 a PN-N 1130-1-2001.

Příslušenství pro dětské postýlky, které pomáhá vašemu dítěti spát celou noc

Všichni víme, jak těžké je přimět malé děti spát celou noc! Vyplatí se však pořídit si několik doplňků, které zvýší šance dětí (a rodičů!) na klidný spánek. Možná se budou líbit i vašemu dítěti?

Pořiďte si proto pohodlnou matraci do postýlky. Velmi dobře zde fungují hypoalergenní matrace z kvalitní pěny. Stejně vhodné jsou i kokosové matrace, které tradičně volí rodiče.

Komfort spánku ovlivňuje také to, co do postýlky vložíte! V prvních měsících života vašeho dítěte to s doplňky nepřehánějte. Stačí, když je v postýlce kromě matrace i měkká deka, zavinovačka nebo spací pytel. Další předměty, jako jsou polštáře a hračky, zavádějte až časem.

Borovicové postele jsou neodmyslitelnou součástí dětského pokoje. Objevují se v mnoha domácnostech. A je to dobře! Tyto postýlky jsou bezpečné, pevné a zároveň je můžete zakoupit za atraktivní ceny. Pokud se tedy chystáte koupit postel pro své batole nebo starší dítě, zvažte ty z borovice!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články