• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Limetková barva v interiéru – trefa do černého?

Svěží, šťavnatá, energická – tak lze popsat barvu limetky. Rádi byste ji umístili do obývacího pokoje svého domova, ale nejste si jisti, zda je to dobrý nápad? Poradíme Vám, kam se limetková barva hodí a v jakých interiérech je lepší se jí vyhnout!

V tomto článku se dozvíte

  • V jakých typech interiérů je vhodné použít limetkovou barvu?
  • Kdy si můžete dovolit stěny v barvě limetky a kdy je lepší si tuto barvu vyhradit pro detaily?
  • S jakými barvami by se měla limetková barva kombinovat?
  • Jak ovlivní limetková barva v interiéru vaši náladu?

Limetková barva – do kuchyně nebo obývacího pokoje?

Kterým interiérům bude slušet limetková barva? Dnes se tato výrazná a intenzivní barva nejčastěji objevuje v moderních kuchyních. Právě v této místnosti se většina lidí pouští do barevných experimentů a používá barvy, které jsou obecně považovány za obtížné. Limetka se v kuchyni obvykle doplňuje s bílou, přírodními odstíny dřeva nebo tmavými barvami (černou, antracitovou, grafitovou).

Limetka může také zajímavým způsobem proměnit a oživit váš obývací pokoj. Ve velkém interiéru se můžete odvázat – na jedné ze stěn můžete limetkovou barvu umístit! Jen nezapomeňte pro takový interiér zvolit tlumenější nábytek a doplňky. Tím se vyhnete dojmu nahodilosti a chaosu. V malých obývacích pokojích volte detaily nebo textilie v barvě limetky.

Například do ložnice si limetkovou barvu dovolí vnést málokdo. Tato místnost by měla být spojena s relaxací a klidem, proto zde vládnou tlumené, spíše neutrální barvy. Pokud byste však chtěli narušit klidnou náladu, ale zároveň nenarušit harmonii ložnice, můžete tak učinit – a to s použitím limetkové barvy. Šťavnaté a svěží akcenty najdete například v dekorativních tapetách, lampě nebo v drobnostech rozmístěných na komodě.

Detaily, nábytek nebo stěny – kam je nejlepší vnést limetkovou barvu?

Limetková barva v interiéru může být skutečným hitem! Je však důležité vědět nejen to, do které místnosti ji umístit, ale také do jak velkého prostoru se limetková barva hodí. S tak intenzivní barvou se to přece jen snadno přežene a interiér pak nevypadá velmi působivě. Naopak může působit dojmem přeplácanosti a často také … kýče.

Proto buďte opatrní při zavádění limetkové barvy na velké plochy stěn. Pokud však tuto barvu na stěně chcete, vyberte si jednu a dejte na ni pouze svou oblíbenou, energickou barvu. Nebo se rozhodněte vymalovat všechny stěny neutrálními barvami a jednu z nich doplnit limetkovými akcenty: vzory, samolepkami nebo nástěnnými dekoracemi.

Skvělým nápadem – zejména v malých interiérech – by bylo představit limetku pouze v doplňcích. Koberec, polštáře, závěsy nebo figurky v této barvě oživí interiér, aniž by ho zahltily.

Třetí možností je zařadit do obývacího pokoje nebo ložnice nábytek v barvě limetky. Nebude snadné takový nábytek najít, ale stojí to za to! Efekt jistě předčí vaše očekávání!

DOBRÉ VĚDĚT! Limetková barva dokonale zapadá do konceptu moderních interiérů. Monochromatičnost interiérů ve skandinávském nebo industriálním stylu mohou narušit také limetkové akcenty. Naopak do provensálských, rustikálních nebo anglických interiérů by se limetková barva přidávat neměla – působila by dojmem chaosu. Může také narušit útulnou, romantickou atmosféru těchto interiérů.

Co kombinovat s limetkovou barvou v interiéru?

Navzdory zdání se limetková barva hodí k mnoha jiným barvám. Ideálními společníky jsou:

  • neutrální, tlumené barvy, jako je bílá, šedá, studená béžová – taková kombinace dobře funguje například ve skandinávských interiérech
  • tmavé barvy, např. antracitová, černá, grafitová, které se v moderních interiérech hodí k limetce
  • odstíny, které jsou jí na barevném kruhu blízké, tj. zelená a žlutá
  • modré barvy – v kombinaci s limetkou – vytvářejí bezstarostnou prázdninovou atmosféru

DOBRÉ VĚDĚT! Limetka je skvělá barva. Nejsnáze ji lze popsat jako výraznou zelenou barvu s chladným citronově žlutým nádechem. Takové výrazné barvy vystupují do popředí v interiérech a vyžadují spíše tlumené, klidné pozadí.

Síla barev – jak limetka ovlivňuje vaši náladu

Již dlouho je známo, že barvy mají velký význam pro pohodu člověka a silně ovlivňují jeho náladu. Jak tedy limetková barva „funguje“? Tato svěží barva zlepšuje náladu, vitalitu a energii. Mnoho lidí si limetkovou barvu v interiéru spojuje s bezstarostnou dovolenou, pláží a lahodnými sladkými nápoji. Pro ostatní je podnětem k činnosti a posiluje kreativitu a tvůrčí myšlení.

Je také dobré vědět, že limetka v interiéru není jen sezónní rozmar. V létě skvěle ladí s převládající aurou: horkými slunečnými dny a intenzivními barvami v přírodě. Naopak v zimě je to skutečná vzpruha! Stačí pohled na zeď, křeslo nebo polštář v této barvě, abyste se mimovolně usmáli a získali lepší náladu!

Limetková barva v interiéru je skvělou volbou nejen pro odvážné. Vždyť i klidní a seriózní lidé si mohou dovolit zavést tuto energickou barvu do svých domovů – i když jen v několika drobnostech. Nejdůležitější je, aby limetková barva ladila se zbytkem interiéru. Poté bude obývací pokoj nebo ložnice jistě zajímavější a modernější!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články