• Dětský pokoj
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Prakticky vybavený dětský pokoj krok za krokem

Jak vybavit dětský pokoj funkčně a prakticky? Nezáleží na tom, jak staré je vaše dítě, není to tak těžké! Naučte se několik osvědčených pravidel a zařiďte s námi krok za krokem domácí prostor svého dítěte!

V tomto článku se dozvíte:

  • Na jaké zóny rozdělit prostor v dětském pokoji?
  • Jaké barvy a materiály by měly být použity v dětském pokoji?
  • O čem byste měli pamatovat při zařizování dětského pokoje?
  • Jak uspořádat království staršího dítěte?

Praktický dětský pokoj? Vytvořte správné zóny!

Bez ohledu na věk dítěte je jeho pokoj místností, která plní mnoho funkcí. Malé dítě v něm spí, obléká se a hraje si. Starší dítě také potřebuje místo ke studiu… Na které zóny byste tedy měli pamatovat? Ujistěte se, že pokoj vašeho dítěte obsahuje:

  • Pohodlné místo na spaní
  • Úložný prostor, tzn. prostorné skříně na oblečení a police na hračky a knihy
  • Volný hrací prostor
  • Studijní koutek se stolem (předpokládá se, že aby si dítě mohlo pohodlně rozložit sešity, knihy a další studijní pomůcky, měl by být stůl dlouhý asi 90-120 cm)
  • Místo pro rozvíjení zájmů – ve velkém dětském pokoji to může být například další stůl, v malém pokoji bude tuto funkci plnit psací stůl
  • Zóna pro přijímání přátel – může to být další prostor s pohodlnými taburety a židlemi nebo jednoduše postel či rozkládací pohovka!

DŮLEŽITÉ!

Funkční dětský pokoj je takový, ve kterém jsou přítomny všechny výše uvedené zóny. Měli byste však myslet nejen na počet zón, ale také na rozmístění nábytku. Neumísťujte například postel dítěte hned vedle okna (může to být škodlivé vzhledem k průvanu) nebo přímo u vchodu do místnosti (snižuje to komfort spánku).

Barvy a materiály, které se vašemu dítěti budou líbit

Jakou barvou mám vymalovat stěny dětského pokoje, aby byl teplý a útulný? Při zařizování interiéru pro starší dítě bude úkol jednodušší – stačí se dítěte zeptat, jakou má oblíbenou barvu. Jen berte v úvahu, že tmavé barvy opticky zmenšují interiér. Pokud je tedy pokoj malý a vaše dítě si vybere tmavě modrou, bordó nebo lahvově zelenou, je lepší udělat kompromis. Zvolte světlejší odstín jeho vysněné barvy – nebo ji použijte pouze na jedné stěně (nejlépe ve formě nástěnné malby kombinující výraznou barvu se světlejšími).

A do dětského pokoje malého dítěte? Již dlouhou dobu je patrný trend odklonu od růžové barvy v dívčích pokojích a modré v chlapeckých. Nyní je módní zařizovat dětské pokoje ve světlých barvách: bílé, béžové nebo šedé. Do tohoto základu by měly být přidány jemné barvy, jako je pudrově růžová, modrá, bělená žlutá nebo oranžová. Bude i bílý pokoj působit útulně? Ano! Pomocí látek můžete vytvořit pocit domácího tepla. Na podlahu položte chlupatý koberec, do postýlky měkkou deku a na křesle ke krmení polštářky z vlny.

Nejdůležitější pravidla pro vybavení dětského pokoje

Jak vybavit první funkční pokojíček dítěte? Nejdůležitější je vybrat správný nábytek. To je důležité zejména v malých místnostech, kde záleží na využití každého centimetru prostoru. Vyberte si proto prostorné skříně, knihovny a komody, do kterých se vejde co nejvíce oblečení a hraček. Pokud se rozhodnete pro malé taburety a stolky, které budou sloužit jako místo pro smyslové hry a první výtvarné práce ročního dítěte, zvolte takové, které mají dodatečné funkce (jsou skládací, otevírací, nebo mají zásuvky).

Dobrou volbou jsou také organizéry všeho druhu, které lze zavěsit na dětskou postýlku nebo regál, abyste měli nejdůležitější věci vždy po ruce.

Druhou důležitou otázkou při zařizování dětského pokoje je rozmístění nábytku. Snažte se umístit dětskou postýlku na klidné místo, daleko od okna, radiátoru a vstupních dveří. Umístěte poblíž přebalovací pult – zejména v noci vám usnadní výměnu plenek. Pokud v pokoji není místo na přebalovací pult, zvolte dětskou postýlku s přebalovací podložkou, kterou lze uložit na postýlku nebo hned vedle ní.

DŮLEŽITÉ!

Osvětlení hraje ve funkčním dětském pokoji velkou roli! Nainstalujte minimálně jedno hlavní a jedno pomocné světlo. Hlavní osvětluje celý prostor místnosti a usnadňuje hraní. Vedlejší osvětlení (např. noční lampička) je vhodné pro večerní a noční osvětlení. Je důležité, aby osvětlení bylo decentní a mělo uklidňující, teplou barvu.

Co by mělo být v dětském pokoji?

Zařizování dětského pokoje – zejména pokud je malý – je pro mnoho rodičů skutečnou výzvou! Jak to zvládnete? Rozhodněte se pro modulární nábytek! Postel vašeho dítěte se může stát úložným prostorem pro hračky nebo místem pro setkávání s přáteli. Stačí si vybrat model se zásuvkami nebo takový, ve kterém je matrace umístěna výše a prostor ve spodní části zůstává volný. V nabídce najdete i nábytek, ve kterém je například postel kombinovaná se stolem!

Důležité je také vhodné osvětlení. Kromě hlavního světla nad hlavou by v pokoji staršího dítěte mělo být další osvětlení stolu a noční lampička, které mu pomohou usnout. Při výběru tohoto příslušenství věnujte pozornost kvalitě konstrukce a přístupnosti vypínače. Vaše dítě by mělo být schopno kdykoli samostatně zapnout a vypnout světlo!

Funkční dětský pokoj je takový, ve kterém si vaše dítě může pohodlně odpočinout, soustředit se na učení a dobře se vyspat! Zařizování místnosti tedy vyžaduje promyslet všechny možnosti a učinit několik důležitých rozhodnutí. Vyplatí se takové úsilí? Odpovědí bude spokojenost vašeho dítěte!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články