• Místnosti
  • Zahrada a Balkon

aktualizováno

Zahrady – inspirace 2023

Zahrada před domem je ideálním místem určeným k odpočinku. Na jaře plná krásných, voňavých květin a v létě zelená a skvělé prostředí pro grilování a párty s rodinou a přáteli. Inspirací pro úpravu zahrad je opravdu spousta. Měli byste si vybrat tu, která bude lahodit oku každý den. Nevíte, kde hledat zahradní inspirace a stále hledáte nápad, jak využít prostor kolem domu? Ukazuje se, že v roce 2023 je velmi módní využít volný prostor pro zahradní nábytek, vytvářet místo pro odpočinek a relaxaci, stejně jako slow-gardening. Jsou zahradní lavičky inspirací pro zahradní aranžace v roce 2023? Vše se dozvíte níže.

V tomto textu se dočtete:

  • Jaké jsou inspirace pro aranžace zahrad v roce 2023?
  • Na co si dát pozor při navrhování zahrady?
  • Jaká barva v roce 2023 bude dominující v zahradě?
  • Co je to slow-gardening?
  • Ideální trávník by měl být nahrazen květinovou loukou?
  • Jaké jsou inspirace na zahradní lavičky?
zahrady inspirace
Rohová sedací souprava zahradní Bayamo

Zahradní inspirace v roce 2023

Změna je jedinou stálou věcí v našem životě. Čas na změnu je rčení, které se stalo extrémně populárním zejména v posledních dvou letech, kdy jsme se museli naučit žít v nových, pandemických podmínkách. Brzy se ukázalo, že zvyky zavedené společně s pandemií, jako je práce na dálku, odpočinek na vlastní zahradě nebo samostatné pěstování zeleniny a ovoce, se staly velmi oblíbenými a rozšířenými. Specialisté od „trend researchingu“, tedy předpovídání trendů, uvádějí, že zahradní inspirace v roce 2023 budou květem skutečných individualit. V dnešní době je nejdůležitější mít nápad na sebe, takže byste se měli inspirovat módními zahradami zohledňujíc mega trendy, aniž byste zapomněli na své vlastní preference.

Inspirace do zahrady – místa k relaxaci a odpočinku

V roce 2023 by se zahrady měly inspirovat především pohodlím a místem k odpočinku. V posledních letech jsme si naučili více než dříve vážit klidu a společných chvil s rodinou a blízkými. V roce 2023 jsou zahrady inspirovány především vytvořením prostoru pro sebe, tichých a klidných zákoutí mezi vegetací. Zahradní lavičky mohou být inspirací k vytvoření místa ke čtení knih na zahradě mezi stromy a zelení. V zahradě plné moderních inspirací by neměl chybět ani prostor pro terasu. Je to skvělé místo pro setkání s rodinou a přáteli.

zahrady inspirace
Křeslo stojící ploché proutěné kokon Gardins III


Inspirace do zahrady – barvou roku 2023 je Viva Magenta

V roce 2023 by se měly zahrady inspirovat barvou Viva Magenta. Může být úžasným akcentem v jakékoli zahradní aranžaci, která zdůrazní přirozené základní barvy, odkazující k přírodě. Tato barva pochází z červené palety a ztělesňuje odvahu, sílu a vnitřní sílu. Barva Viva Magenta vyzařuje energii, radost a optimismus. Je to fantastický doplněk zahradních květinových kompozic. Zahrada inspirovaná touto barvou může být doplněna mnoha krásnými rostlinami. Ve skutečnosti je na výběr spousta fantastických odrůd známých a oblíbených rostlin. Za pozornost stojí astry „Esmeralda“ a „Giant Ray“, stejně jako pivoňkové astry. Krásně bude vypadat lupina a na jaře potěší svým kouzlem maceška ‚Claret‘. Zahrady inspirované barvou Viva Magenta budou dokonalým místem pro jarní a letní relaxaci na slunci, četbu knihy v zátiší i setkání s blízkými.

Slow-gardening a květinová louka místo trávníku

Slow-gardening je rezignace z pesticidů. Předpokládá péči o zdravé plodiny. V současnosti vládne na celém světě móda pomalého života a vstupuje i do světa zahrad. Slow-gardening zvyšuje povědomí o zahradničení. Ekologické pěstování květin je stále populárnější. V zahradě inspirované přírodou není nouze o místo pro květinovou louku. Móda zahrad inspirovaných idealismem, ve kterých se trávník zastřihoval jako pravítko, už dávno pominula. Květinová louka na zahradě nejen krásně vypadá, ale také podporuje biodiverzitu a přitahuje užitečný hmyz.

Zahradní lavičky jako inspirace pro aranžaci zahrad v roce 2023

Zahradní lavičky inspirované řeckými prázdninami jsou trendem aranžací v roce 2023. Do zahrady inspirované řeckými prázdninami můžete zasadit i keramické květináče, které budou plné exotických rostlin, jako je olivovník, citrusovník nebo pomerančovník. Zahrada v roce 2023 má být především místem k odpočinku po náročném pracovním dni. Má to být místo, kde budete obklopeni zelenými stěnami a v klidu si užívat jeho kouzlo. V roce 2023 chceme zahradu, ve které se můžete nadechnout a setkat se s neupraveným trávníkem nebo plevelem na záhonech. Mělo by v ní být místo pro zamyšlení a meditaci, k tomuto účelu se skvěle hodí lavička umístěná mezi krásnými rostlinami. Nejlépe poslouží malá, která bude obklopena šumící vegetací. Je dobré vsadit na mírně tajemnou zahradu a naplánovat si v ní místo, které bude určeno pouze nám. Můžete je zorganizovat v jakémkoli, i tom nejmenším prostoru. Takový zahradní prostor, který bude ukrytý před ostatními, bude naším soukromým azylem. Zahrada 2023 je místo, kde jsou umístěna zahradní světla, křesla a stolky.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 2 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články