• Místnosti
  • Obývací pokoj
  • Průvodce
  • Styly

aktualizováno

Koberce – hit nebo kýč v roce 2022?

Koberce nás izolují od studených podlah a ztišují naše domovy. Jedná se o osvědčený patent na zútulnění obývacího pokoje i ložnice. Otázka zní: jsou stále módní? Nebo po nich saháme jen z praktických důvodů?

V tomto článku se dozvíte:

  • Jsou koberce stále žádaným doplňkem interiéru?
  • Které modely nejlépe odpovídají současným trendům?

Moderní koberce v roce 2022 – do obývacího pokoje a ložnice

V letošních trendech bodují všechna řešení, která přinášejí hřejivou atmosféru. Naše domovy by měly mít rozměr bezpečného útočiště, které nám poskytuje úkryt před okolním světem. Svět v poslední době není příliš přívětivý, takže by nám měl náš soukromý prostor umožnit uklidnit se a odpočinout si. Koberce do tohoto trendu dokonale zapadají.

Zajímá vás, které modely budou v roce 2022 nejoblíbenější? Letošní trendy jsou poměrně rozmanité. To znamená, že si každý může vybrat koberec podle svých potřeb a vkusu.

Koberce v ekologickém stylu – žijte v souladu s přírodou!

Naše péče o životní prostředí a snaha získat z přírody to nejlepší se odráží i ve způsobu, jakým navrhujeme naše domy. Rostoucí ekologický trend vedl ke zvýšenému zájmu o koberce z přírodních materiálů.

Klasické, vysoce odolné modely z vlny jsou vynikající volbou. Jejich výhodou je vysoká odolnost. Takové modely jsou skvělé jako zvuková izolace při chůzi, a co je důležitější, nemačkají se pod tlakem nábytku. Díky tomu je lze libovolně přemisťovat.

DŮLEŽITÉ! Vlna je známá svými tepelně izolačními vlastnostmi. Koberec z ní utkané vám zlepší komfort bydlení. Navíc se taková klasika hodí do tradičních i moderních interiérů.

Hitem jsou například pletené modely z bavlněné šňůry nebo sisalu. Jsou ideální volbou pro aranžmá ve stylu boho a scandi. Jsou odolné proti poškození a snadno se čistí.

DOBRÉ VĚDĚT! Pletené koberce jsou často hand made produktem a ekologický styl je velmi oblíbený výrobců. Způsobem výroby často připomínají ubrousky, které se v minulosti používaly k výzdobě stolů.  

Tyto typy koberců jsou zpravidla malé a mají jednotnou přírodní barvu, např. šedou, béžovou nebo hnědou. Není neobvyklé, že hladká vazba je doplněna třásněmi nebo texturou. Nejvyhledávanější jsou modely s kulatým tvarem.

XXL koberce, které se táhnou přes celou podlahu.

V roce 2022 jsme si připomněli výhody velkých koberců. Dlouho jsme si vybírali spíše modely s malými rozměry. Umožňovaly nám užívat si měkký povrch pod nohama a zároveň odhalit přírodní dřevěnou podlahu.

Ukazuje se, že letos je pro nás prioritou v oblasti interiérového designu teplo domova. Koberce to zaručují. Ty ve velikosti XXL jsou skutečně velmi praktické.

U menších koberců musíme hledat uspořádání, které je zatíženo nábytkem. To značně omezuje možnosti, pokud jde o výzdobu.

Velké koberce:

  • při chůzi se neposouvají
  • nepředstavují riziko nešťastného zakopnutí
  • a při vysávání se nezvedají

DŮLEŽITÉ! Při výběru velkého koberce do interiéru se zaměřte na hladké modely s tlumenou, jednotnou barvou. Výrazná barva i výrazný vzor na tak velké ploše mohou být příliš výrazné a působit chaoticky. Myslíte si, že koberce bez ozdob jsou nudné? Vyberte si model s elegantním pravidelným vzorem na okraji. V této situaci je dobrou volbou marocký jetel.

Barevné a vzorované koberce, které promění váš interiér

Na jedné straně současné trendy upřednostňují jednoduché, elegantní koberce ve světlých, neutrálních barvách. Na druhou stranu podporují odvážnou výzdobu domácnosti.

Nebojíte se experimentovat se vzory a barvami v interiéru? Vyberte si koberec v sytém odstínu tmavě modré, fialové nebo zelené. Pokud jste příznivci energických barev, možná vás zláká žlutá nebo oranžová.

Vedou květinové vzory a vzory převzaté z exotických kultur. Můžete se také rozhodnout pro geometrii. Důležité je, aby zvolený vzor byl velký a plný charakteru.

DŮLEŽITÉ! Výrazné koberce mají rády klidné prostředí. Přílišná kumulace barev a vzorů v místnosti jí nepřidá na efektu a může mít také negativní dopad na vaši pohodu. Chaos snižuje kvalitu relaxace.

3D koberce – detailní pohled na zajímavou texturu

Fascinace vícerozměrností se promítla nejen do designu povlaků na dekorační polštáře, obrazů a tapet. Trendové koberce v roce 2022 jsou také ty s 3D efektem. Toho se dosáhne kombinací geometrických vzorů nebo zastřižením vlasu tak, aby dutiny tvořily zvolený vzor.

3D koberce dodávají interiérům modernistický doplněk s originálním vzhledem, který účinně bojuje proti monotónnosti interiéru.

V této souvislosti stojí za zmínku v současnosti módní koberce s dlouhým vlasem. Co takhle model rabbit položený hned vedle postele ve vaší stylové ložnici? Představte si, jak příjemné bude stoupnout si ráno bosýma nohama na jeho teplý, měkký povrch.

Chlupaté koberce a koberce s texturou se neudržují v čistotě nejsnadněji. Rušný obývací pokoj proto nemusí být tím nejlepším místem pro jejich položení.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články