• Průvodce

aktualizováno

Proč je dobrá matrace tak důležitá?

Při plánování uspořádání naší ložnice myslíme především na krásnou velkou postel, praktickou skříň a praktickou komodu. Zapomínáme však, že ten nejlepší odpočinek a spánek není díky posteli, ale díky správně zvolené matraci. Proto stojí za to zajistit, aby byla kvalitní a přizpůsobena našim individuálním potřebám.

Dobrá matrace zaručuje, že po dobu spánku budete mít správnou polohu těla a tím i kvalitní odpočinek a pohodu. Trh nabízí nespočet matrací, které soutěží v cenách i hodnotách jednotlivých modelů. Kvalitu určité matrace však často nestanovuje cena, protože výběr správného modelu by měl být přizpůsoben preferencím uživatele. Čemu byste tedy měli věnovat pozornost při výběru dobré matrace?

 

Výběr správné matrace není příliš snadný, jelikož jsou pro každého důležité jiné parametry a vlastnosti. Navíc se záležitost komplikuje v případě, když vybíráme matraci pro pár, protože musíte vzít v úvahu pohodlí ne jednoho, ale dvou uživatelů, často s velmi odlišnými očekáváními. Pro lehké lidi jsou nejvhodnější měkké matrace, zatímco mírně těžším lidem se bude lépe ležet na matracích se zvýšenou tvrdostí. Z tohoto důvodu se páry obvykle rozhodnou koupit dvě samostatné matrace, které se pak navzájem spojí. Je třeba poznamenat, že oba modely musí mít stejnou tloušťku.

 

Trh nabízí:

  • pěnové matrace,

  • kapsičkové matrace,

  • latexové matrace,

  • vysoce elastické matrace,

  • termoelastické matrace.

Každý typ matrace má své klady a zápory, ale pouze dobře zvolená matrace nám umožní kvalitní a zdravý spánek. Špatně zvolená matrace oslabuje koncentraci, zesiluje únavu a vede k onemocněním spojeným s páteří.

 

Pěnové nebo pružinové matrace?

Pěnové a pružinové matrace jsou dva nejoblíbenější typy matrací a mezi nimi se obvykle snažíme vybrat. Kde začít hledat? Materiál, ze kterého je matrace vytvořena, je důležitý. Povlak matrace musí zajistit správnou cirkulaci vzduchu. Dobré je vybrat matraci, která je vybavena vysoce kvalitní termoelastickou pěnou, která se dokonale přizpůsobí tvaru těla, podepírá tak dobře páteř a celkově má dobrý vliv na kvalitní a pohodlný spánek. Pružinová matrace má vynikající flexibilitu a je nejčastěji vybírána pro dvě osoby. Poskytuje komfort spánku a dobře se přizpůsobuje tělům různých velikostí na stejné spací ploše.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články