• Průvodce

aktualizováno

Čím odmastit kuchyňské přední části?

Czym odtłuścić fronty kuchenne?

Bez ohledu na to, jaký kuchyňský nábytek máte ve své kuchyni, určitě jednou za čas musíte věnovat hodně času na jeho čištění a údržbu. Bez toho by se stal rychle matný, vybledlý a by ztratil svůj nový vzhled. Jak dýhované, lakované, dřevěné přední části, tak i dýhy musejí být čištěny vhodným způsobem, abychom je nezničili- Zejména, když máme k odstranění mastné skvrny. Jak odstranit mastná znečištění na předních částech a jak o ně pečovat?

 

Současně používané materiály k výrobě nábytku se vyznačují zvýšenou odolností vůči poškození nebo poškrábání, ale samozřejmě bez ohledu na jejich cenu nebo stupeň kvality existují určité hranice jejich odolnosti vyplývající z vlastnosti těch materiálů. Zašpiněné kuchyňské přední části doporučujeme udržovat pomocí zvláštních přípravků na čištění přizpůsobených k jejich druhu nebo používajíc domácí způsoby, které jsou bezpečné pro jejich strukturu. Když máte znečištění, na které chemické prostředky prostě nemají vliv, tehdy dobře je sáhnout po prověřené domácí způsoby, které jsou nejen efektivnější, ale také i neohrožují povrch předních částí.

 

Každého dne prach nebo skvrny vyplývající z provádění kuchyňských činností takových jako je vaření, uklízení nebo mytí nádobí, stačí vytírat dobré kvality měkkou utěrkou (nejlépe z mikrovlákna, protože nepoškodí povrch předních částí a nenechá šmouhy). Jednou za čas dobře je také provést údržbu předních částí přizpůsobenou k druhu povrchu. Dřevěné přední části z přírodní dýhy doporučujeme olejovat, tj. protírat jejich povrch nevelkým množstvím přírodního oleje, který je naleští, ale také bude těsnit a zabezpečí jejich strukturu. Avšak lakované přední části z desky MDF protírejte několika kapkami vosku na auta. Dále stačí povrch pečlivě naleštit. Těžký k odstranění tuk se nebude usazovat na závěsných skříňkách, jestli na nich rozložíte časopisy nebo papír. Zamaštěný papír stačí potom vyměnit na nový.

 

Nejtěžší k odstranění je usazený na kuchyňských předních částech tuk dodatečně smíchaný s prachem. Takové znečištění neodstraníme normálním prostředkem na čištění nábytku, a silnější detergenty mohou poškodit vzhled předních částí a oslabí jejich strukturu. Tehdy nejlepší budou domácí způsoby, které se vyznačují výjimečnou efektivností a jsou ekologické. Seznamte se s několika nejpopulárnějšími řešeními pro odstranění mastných znečištění.

Ocet

Ocet je jednou z nejčastěji používaných substancí k čištění veškerých povrchů. Tato metoda je populární vzhledem k výjimečné efektivnosti a bezpečnosti používání. Ocet odstraní vrstvy tuku z nábytku a neoslabí jeho povrch. Stačí nalít několik lžic octu do láhve se postřikovačem, a potom postříkat mastné povrchy. Čekat několik do minut, a dále smýt všechno čistou, suchou utěrkou. K odstranění octového zápachu můžete znovu přetřít povrch předních částí utěrkou napuštěnou prostředkem na mytí nádobí s vodou.

Jedlá soda

Jedlá soda bude ideální nejen během vaření a pečení, ale také pro odstranění z nábytku těžkých mastných skvrn. Cca 4 lžíce sody rozpustit v 1 litru vlažné vody. Takovou smíšeninou přetřít znečištění a čekat několik minut. Potom přední části omyjte a otřete do sucha.

Amoniak

Amoniak je také dobrým způsobem pro boj proti tuku v kuchyni. Do menšího hrnce s vodou nalejte 1 lžíci 20% amoniakové vody. Taková smíšenina odstraní dokonce i nejtěžší tuk. Pamatujte, abyste po této činnosti odmašťování přetřeli nábytek navlhčenou vodou utěrkou.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články