• Průvodce

aktualizováno

Jak vybrat kuchyňskou desku?

Často se stává, že po několika letech chceme změnit vzhled svého bytu, i když náš nábytek není zničený. V takovém případě hledáme něco, co bychom mohli změnit, aby náš dům nebo byt nabraly nového charakteru a přitom bychom neutratili spoustu peněz. Poradíme, jak na to v kuchyni! Zde toho dosáhnete tím, že si změníte desku a džez! 

Blat je jedním z těch prvků, které jsou obzvláště citlivé na jakékoliv poškození. Díky nepřetržitému užívání je na jeho povrchu v průběhu času stále více škrábanců nebo je někde odštípnutý. Takže pokud jsou kuchyňské skříňky v dobrém stavu, je výměna pouze desky tím nejlepším řešením, obzvláště tedy, záleží-li nám na pěkném vzhledu kuchyně.

1. Koncepce

Za prvé musíme vzít v úvahu styl kuchyně tak, aby deska ladila se skříňkami, podlahou nebo stěnami, protože to je jediný způsob, jak dosáhnout uspokojivého efektu. Velmi důležité a často ignorované, je profil hrany desky. Kulaté hrany se hodí do tradiční kuchyni a rovný profil do kuchyní moderních. Tato změna je malá, ale má velký vliv na konečný výsledek. 



Rovný profil hrany desky pasuje do moderních kuchyní (na fotografii kuchyň Lamja)

2. Materiál

Laminovaná pracovní deska může být vyrobena z dřevotřísky, lepená melaminovaným laminátem. Toto je nejčastější volba mezi zákazníky a to kvůli jeho přijatelné ceně, která se pohybuje od 600-1800 Kč/m. Tento laminát HPL je impregnovaný pryskyřicí a tím pádem je odolnější vůči poškození, škrábancům, pádům těžkých předmětů, vysokým teplotám a UV záření. Nicméně desky vyrobené z žuly jsou nejvíce odolné. Méně odolný je mramor, který nesnese působení kyselin a není odolný proti poškrábání ostrými předměty.

3. Rozměr a tvar

Minimální vzdálenost varné desky od dřezu je 50 cm. Toto místo rozhodně nebude nevyužité! Naopak – bude velmi praktické, mimo jiné pro odkládání špinavého nádobí. Tvar a rozměry dřezu musí být doladěny tak, aby vyhovovaly vašim potřebám. Dvoukomorový dřez je dobrý, pokud nemáte myčku. V opačném případě je dřez s jednou komorou naprosto dostačující. Docela důležitá je i hloubka komory – čím hlubší, tím pohodlnější.


4. Barva

V kuchyni bychom se měli vyvarovat užití desky hladké, jednobarevné nebo lesklé. Velice praktické jsou desky v jemných barvách s matnou strukturou nebo mírně hrubým povrchem. Není ani příliš vhodné zvolit si pestrobarevnou desku, protože konečný výsledek může přebít kuchyň jako celku a dělat dojem nepořádku. Chcete-li získat velmi působivý a luxusní efekt, a zároveň nevydat mnoho peněz můžete užít desku z laminované dřevotřísky imitující ocel nebo kámen.

Barevná deska v kuchyni dobře vypadá sladí-li se s bílými skříňkami – v jiném případě barevnou formu desky raději nevolíme.


PAMATUJTE!

Doporučená výška, při které by měla být deska umístěna je cca. 85 cm. Ale to samozřejmě není pravidlem – deska by měla být v takové výšce, aby zajišťovala komfort užívání. Desku lze rovněž zvýšit například o 15cm jen v místě dřezu, aby nás nebolely záda v případě, kdy musíme umývat velké množství nádobí. Pamatujte však, že takové řešení výšky má smysl pouze ve velkých kuchyních, v menší kuchyni bude takové řešení vytvářet dojem chaosu. 


Rozdílné výšky desky jsou efektivní pouze ve velkých kuchyních – v malé vytváří dojem chaosu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články