• Průvodce

aktualizováno

Jak zařídit relaxační koutek?

Koutek k posezení nebo relaxaci je klíčovým místem v každém obývacím pokoji. Proto by mělo být toto místo vybaveno s rozvahou tak, aby bylo možné si užít pohodlí během odpolední relaxace, večerních televizních projekcí nebo návštěv hostů. Uspořádat sedací koutek v obývacím pokoji není snadné. Ne vždy máme dostatečný prostor pro realizaci svých představ. Tato záležitost je dále komplikována, pokud je obývací pokoj otevřeným prostorem, který musí být v souladu se zbytkem interiéru, například s kuchyní. Představujeme několik účinných řešení obývacího pokoje a několik užitečných tipů pro uspořádání.

 


Sedací nábytek a móda

Nábytek do obývacího pokoje musí sloužit především reprezentativně a zároveň být velmi pohodlný. Bez ohledu na to, kterému stylu designu dáváte přednost, hledejte sedací komplety, které se budou prezentovat pozoruhodně a esteticky doplní styl interiéru. Je to sedací nábytek, který formuje konečný vzhled každého obývacího pokoje. Nejoblíbenější jsou utlumené barvy. Šedá nebo béžová pohovka je stále na prvním místě ve vybavování obývacích pokojů. Není to žádné překvapení, jelikož se hodí pro jakýkoli styl a umožňuje vám vytvořit útulnou atmosféru v interiéru. Kontrastem mohou být barevné polštáře. Existují však řešení s pohovkami v živějších barvách nebo minimalistickými modely v ekologické kůži. Pokud chcete interiéru poskytnout moderní charakter a určitý druh oživení, vyplatí se vybrat křeslo nebo pohovku ve výrazném odstínu např. v tyrkysové barvě.

 

Sedací nábytek a televizor

Relaxační koutek je obvykle také místem, kde sledujeme televizi. Doporučuje se, aby úhlopříčka obrazovky byla maximálně 1/3 vzdálenosti od pohovky. To znamená, že u obrazovky s úhlopříčkou 36 palců by vzdálenost od obrazovky a sedadla měla být od 1,35 do 2,75 m. Abyste si mohli vychutnat plnou kvalitu obrazu a zvuku, měli byste sedět přímo naproti obrazovce, ne pod úhlem. Nejčastěji je televizor připevněn na zeď nebo postaven na televizní skříňce. Obě verze jsou velmi efektivní a výběr toho nejlepšího závisí na preferencích uživatelů a velikosti místnosti.

 

Sedací nábytek a otevřený obývací pokoj

Otevřené prostory jsou stále populárnější. V takových je obývací pokoj spojen s jídelnou, kuchyňským koutem a někdy dokonce i s předsíní. Toto řešení je nejen velmi efektivní z hlediska uspořádání, ale také podporuje příjemný odpočinek, působí dojmem harmonie a je mimořádně praktické, jelikož celá rodina může společně trávit čas, protože jsou všichni členové v jednom prostoru. Při výběru sedacího nábytku pro otevřený obývací pokoj je třeba si uvědomit, že musí ladit také se stylem kuchyňského nábytku. Komplet by tak měl ucelit celé uspořádání a ne jej rozbíjet. Nejlépe vypadají komplety v univerzálních, nadčasových formách a barvách.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články