• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Bílý mramor v obývacím pokoji – proč je tak žádoucí?

Mramor je znám a s oblibou používán již od starověku jako architektonický a sochařský materiál. Vše nasvědčuje tomu, že se tento drahý kámen opět stává hitem interiérů. Jak použít bílý mramor v obývacím pokoji? V jakém stylu se nejlépe uplatní?

Co se dozvíte v tomto článku:

  • V čem spočívá kouzlo bílého mramoru?
  • V jakých formách lze v interiéru použít bílý mramor?
  • Jaké barvy a materiály se nejlépe hodí k mramoru?

Jaký je důvod rostoucí obliby mramoru?

Mramor se řadí mezi metamorfované horniny. Vzniká přeměnou karbonátových hornin, tj. vápence a dolomitu. Jeho charakteristické žíly nepravidelného tvaru jsou tvořeny vápencem nebo jinými horninami.

Mramor s pruhovanou strukturou s hustým žilkováním a prasklinami je jedinečným dílem přírody. To je velká část jeho jedinečnosti.

Tajemství úspěchu bílého mramoru v interiérech spočívá také v jasném kontrastu mezi bílým a tmavým žilkováním, které působí velmi rafinovaně. I materiály, které napodobují vzhled tohoto kamene, dokáží interiérům dodat eleganci.

Bílý mramor: v obývacím pokoji, koupelně, kuchyni a předsíni

Představujete si mramor obvykle jako materiál pro podlahy, pracovní desky a parapety – především v kuchyních a koupelnách? V dnešní době stále odvážněji vstupuje do obývacího pokoje. Kámen se objevuje v mnoha módních úpravách, a to jak na podlahách, tak na stěnách. Mramorové desky jsou vysoce odolné vůči vysokým teplotám a mechanickému poškození.

DŮLEŽITÉ: mramor je velmi dobrým vodičem tepla, a proto je ideální jako povrchová úprava podlahy v domech s instalovaným podlahovým vytápěním.

Jste skeptičtí ohledně použití tohoto materiálu na velkých plochách? Bílý mramor v obývacím pokoji se často používá jako elegantní prostředí pro krb. Portál z něj vyrobený bude vypadat skvěle v kombinaci s litinovým krbem. Zajímavým nápadem, jak zakomponovat mramor do obývacího pokoje, je zařídit jím televizní stěnu. Nic nebrání tomu, aby se bílý mramor objevil v obývacím pokoji v podobě nábytku a dekorací. Můžete si vybrat figurku, svícen, misku nebo podnos z bílého mramoru. I takový malý detail posune výzdobu vašeho obývacího pokoje na vyšší úroveň.

Nábytek s prvky z mramoru vypadá v interiérech nádherně. Nejčastěji se jedná o desky:

Mohou být klasicky podepřeny na štíhlých nohách nebo na geometrickém kovovém podstavci. Volba tvaru takového nábytku, stejně jako barva jeho rámu, je již záležitostí vaší představy o designu interiéru. Je fakt, že v jakémkoli vydání vkusně obohatí design interiéru.

V ekonomické verzi je mramor nahrazen materiály, které věrně napodobují jeho vzhled. Takový nábytek je dobrým návrhem pro lidi, kteří si chtějí zařídit obývací pokoj moderním způsobem, ale mají omezený rozpočet. V takovém vydání není bílý mramor v obývacím pokoji pro vyvolené luxusem.

Jak zařídit bílý mramor v obývacím pokoji? S čím jej kombinovat?

Bílý mramor je dobrým nápadem pro výzdobu obývacího pokoje, protože přinese více světla a opticky zvětší prostor. Lze jej také použít k rozjasnění stylových interiérů zařízených v tmavé barevné paletě.

Mramor v tomto odstínu se dobře kombinuje s bílou, šedou, grafitovou a černou barvou. Jeho ušlechtilost podtrhuje pudrově růžová, lahvově zelená a tmavě modrá.

V klasicky zařízeném obývacím pokoji lze bílý mramor kombinovat s nábytkem z tmavého dřeva. Dekor získá na důstojnosti, pokud si vyberete moduly s masivním, ozdobným tvarem.

Zlato tvoří s tímto přírodním kamenem velmi zdařilý duet. Taková kombinace je ideální pro pokoje zařízené v glamour stylu.

Jste příznivci skandinávského stylu? Dobrou zprávou je, že bílý mramor si snadno najde cestu i do skandinávského interiéru. Jednoduše jej zkombinujte se světlým dřevem.

DOBRÉ VĚDĚT! Jak se na kámen sluší, působí mramor chladným dojmem, který by měl být vyvážen měkkými textiliemi, například čalouněním nábytku. Pomohou také dekorační polštáře umístěné na pohovce nebo alespoň malý koberec na podlaze.

Možná to mnohé překvapí, ale bílý mramor se nyní používá i v průmyslovém prostředí. Zdá se, že potřebuje palácový lesk, ale kámen se skvěle kombinuje s černě zbarveným kovem. Lze jej použít jako rám lampy a jako povrchovou úpravu nábytku. Přírodní materiály jsou v současné době v kurzu. Přinášejí do domovů vysokou kvalitu, která je vítaná v každém interiéru a stylu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články