• Průvodce

aktualizováno

Co mám dělat, když je moje matrace příliš tvrdá?

Abyste si zajistili zdravý spánek a pohodlí, měli byste si vybrat matraci, jejíž stupeň tvrdosti je optimálně přizpůsoben vašim individuálním potřebám. To však může být problém. I po vyzkoušení matrace v obchodě se často stává, že je pro vás při každodenním používání příliš tvrdá. Spaní na špatně padnoucí matraci může vést k chronickým bolestem a dokonce i k nemocem. Co dělat, když je vaše matrace příliš tvrdá? Naštěstí si nemusíte kupovat hned matraci novou.

Co se z tohoto článku dozvíte?

  • Proč je tvrdost matrace tak důležitá?
  • Jak poznáte, že je matrace příliš tvrdá?
  • Jak můžete snížit tvrdost matrace?

Správný stupeň tvrdosti matrace – proč je tak důležitá? 

Stupeň tvrdosti matrace je klíčovým bodem, který je třeba zvážit při výběru mezi různými modely. Tvrdost matrace by měla odpovídat jak vašim individuálním potřebám a preferencím v oblasti pohodlí, tak vaší tělesné hmotnosti. To je velmi důležité, protože špatně zvolená matrace nám neposkytne správnou oporu páteře a pravidelné spaní na ní bude mít za následek budoucí bolesti a dokonce i výskyt některých onemocnění. Nevhodná matrace vás připraví o potěšení z dobrého spánku, ale také ohrozí vaše zdraví a budete se cítit den ode dne hůře. Co dělat, když je vaše matrace příliš tvrdá? 

Jakou zvolit tvrdost matrace? 

  • Matrace H2 je určena pro osoby s hmotností do 80 kg 
  • Matrace H3 pro osoby s hmotností nad 80 kg 
  • Matrace H4 je určena pro osoby s vysokou tělesnou hmotností 

Je však třeba mít na paměti, že každý výrobce v dané skupině nabízených matrací může poskytovat jiný stupeň tvrdosti. Proto mohou být dojmy a pocity z používání matrací od různých výrobců, které jsou označeny stejným stupněm tvrdosti, zcela odlišné. 

Jak poznáte, že je matrace příliš tvrdá? 

Vhodně zvolená matrace poskytuje především pocit pohodlí během nočního odpočinku. Najít ten správný model však může být náročné. I po vyzkoušení modelu v obchodě můžete posoudit, zda je vhodný, až po určité době používání. Některé nepříjemnosti, jako jsou bolesti a nepohodlí, se projeví až po určité době. Jak poznáte, že je matrace příliš tvrdá? Matrace je příliš tvrdá, pokud cítíte tlak na tělo a páteř a zároveň vnímáte, že páteř je v nepřirozené poloze. Účelem každé matrace je optimálně se přizpůsobit tvaru a struktuře vašeho těla, aby vás mohla podpírat ve zdravé a pohodlné poloze. Příliš tvrdá matrace může vytvářet tlak na cévy, podporovat křeče a znecitlivění svalů. To je z dlouhodobého hlediska velmi nebezpečné pro vaše zdraví. 

Matrace je příliš tvrdá, když pciťujete 

  • necitlivost končetin v důsledku silného tlaku na tělo 
  • pocit svalového napětí 
  • únava po probuzení 
  • chronické bolesti zad 
  • neschopnost najít správnou polohu pro spánek 

DOBRÉ VĚDĚT!

Chcete-li zjistit, zda je matrace příliš tvrdá, zasuňte si ruku pod bederní páteř, zatímco na ní ležíte. Pokud cítíte odpor a nemůžete to udělat, je matrace příliš měkká. Pokud je mezi rukou a zády příliš velký prostor, je matrace příliš tvrdá a nemůže adekvátně kopírovat zakřivení vaší páteře. 

Jak mohu snížit tvrdost matrace? 

Pokud je vaše matrace příliš tvrdá, naštěstí existuje způsob, jak ji stále používat a nemuset kupovat novou. Řešením je takzvaný topper neboli horní matrace. Stačí takový topper položit na hlavní matraci, čímž se změkčí celá spací plocha. Tím se výrazně zlepší komfort odpočinku, aniž byste museli platit příliš vysoké náklady. Vrchní matrace je velmi funkčním řešením díky kvalitním materiálům použitým při její výrobě. Kromě toho topper dobře chrání cílovou, dražší matraci před nečistotami a prachem. Nejlepší je zvolit antialergický a protiplísňový model se snímatelným potahem. Kromě toho se topper vyznačuje příznivými vlastnostmi pro naše tělo. Výhodou použití topperu je také možnost jeho použití v jiných situacích. Může se například stát bezpečnou hrací plochou pro dítě, místem na spaní pro hosty nebo cestovní matrací.

http://postel%20do%20Ložnice Boxspring postel Nerino 140×200

13550.00 Kč 13550.00 Kč

http://postel%20čalouněné%20do%20ložnice%20 Postel Adalio 160×200

14650.00 Kč 14650.00 Kč

http://ciemne%20postel%20z%20miekkim%20wezglwiem%20 Postel Elderio 140×200

13650.00 Kč 13650.00 Kč

http://postel%20do%20ložnice%20 Boxspring postel Bolres 140 x 200

16350.00 Kč 16350.00 Kč

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

4.5 z 4 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články