• Průvodce
  • Trendy
  • Uncategorized

aktualizováno

Do jakých interiérů se hodí mořská barva?

Odstín može dokonale zapadá do nejmódnějších trendů v interiéru. To není překvapivé, protože vyvolává pozitivní asociace s relaxací a odpočinkem u vody. Dokonale zapadá do současného pojetí interiérového designu, v němž klademe důraz na klid, harmonii a atmosféru, která uklidňuje smysly. Až donedávna však nic nenasvědčovalo tomu, že by se móda barvy moře měla vrátit s tak velkým rozmachem. Několik let byla zapomenuta, ale v nadcházejících sezónách se stane jedním z nejžádanějších odstínů v interiérech. S čím mořskou barvu kombinovat a do jakých interiérů ji zařadit? Přesvědčte se sami.
 
V tomto článku se dozvíte:
  • Jak kombinovat mořskou barvu s jinými odstíny?
  • Jaký nábytek a doplňky se hodí k mořské barvě?

Mořská barva a její všestrannost

Barva moře je stále oblíbenější jak v moderním a minimalistickém stylu, tak v útulných interiérech s tradičnějšími estetickými konvencemi. Důvodem je univerzálnost tohoto odstínu. Nejenže se hodí k různým typům interiérů, jako jsou kuchyně, ložnice, koupelny nebo obývací pokoje, ale také dokonale ladí s mnoha v současnosti módními barvami. Dobře se kombinuje s bílou, béžovou a mnoha pastelovými odstíny, ale i s výraznějšími barvami, jako je kontrastní antracitová a grafitová, nebo dokonce černá či vybledlá námořnická modř.

Jak vypadá barva moře?

Možská barva je neobvyklá a je trochu obtížné ji přesně definovat. Nejlépe ji lze popsat jako směs modré a zelené. Podle toho, která barva převládá, existují různé odstíny barvy moře, např:

  • mořská zeleň, když převažuje zelená barva,
  • mořská modř (kde převládá modrá).
Tyto odstíny se nejčastěji objevují jako barvy doplňků, textilií a stěn. Nábytek v této barvě je však poměrně vzácný, i když se to nyní začíná postupně měnit. Stále oblíbenější je eklekticismus, kdy mícháme styly a kombinujeme nábytek s nápaditými barvami nebo stylizovanými tvary.
Jak už název napovídá, námořní je spojen se vším, co souvisí s vodou, mořem a oceánem. Je to spíše chladná barva, ale zároveň osvěžující a uvolňující, připomínající příjemné chvíle. Je to osvěžující a relaxační barva, která připomíná příjemné chvíle. Námořní se hodí zejména do ložnic a obývacích pokojů.

Mořská barva v kombinaci s jinými odstíny

Barva moře by se měla kombinovat se dřevem a dalšími přírodními materiály. Především ji však ocení milovníci přírodního kamene a mramoru používaného v interiérech. Účinně také zdůrazňuje charakter různých textur a zajímavých ornamentů. Dodává interiéru jedinečný designový výraz a umožňuje kombinovat i několik stylů v efektivní a harmonické kompozici. V současnosti módní stříbrná a zlatá, stejně jako matná černá v kombinaci s mořskými akcenty, jsou způsobem, jak vytvořit moderní uspořádání. Na druhou stranu tlumené barvy, jako je mátová nebo azurová, tvoří spolu s mořskou barvou stejně zajímavou kombinaci.

Nábytek a příslušenství v možských barvách

Světlé i tmavé odstíny mořské barvy se skvěle hodí na nábytek a doplňky. Tmavá mořská barva vypadá mimořádně dobře, když se použije na nátěry knihoven, dekorativních skříní v obývacím pokoji, komod a konzolí. Takový nábytek bude zajímavým a poutavým prvkem interiérového designu v různých stylech. Skvěle se hodí do klasických, eklektických, vintage nebo retro aranžmá. To znamená všude tam, kde klademe důraz na originální estetický a designový charakter. Mořská barva se skvěle hodí i jako odstín na čalounění nábytku. Dobře se zde uplatní jak světlé, tak tmavé odstíny. Křeslo nebo stylová pohovka v mořské barvě jsou dokonalým způsobem, jak oživit interiér a dodat mu nenucenou eleganci.

Příslušenství a dekorace v mořském odstínu

Barva moře se skvěle vyjímá také na všech druzích textilních doplňků a v podobě dekorací. Pokud jde o bytový textil, jako jsou závěsy, přehozy nebo dekorační polštáře, vypadá tato barva nejlépe s měkkými, jemnými a tělovými látkami, jako je velur. Například velurové závěsy v mořské barvě vypadají nejlépe ve vkusné ložnici a v obývacím pokoji, kde chceme dosáhnout specifického efektu útulnosti v kombinaci s nádechem nenucené elegance. Zajímavým dekorativním akcentem budou také mořské keramické prvky, které oživí kompozici interiéru, např. vázy, mísy na ovoce, svícny.

Mořská barva je odstín, který se líbí stále více. V nadcházejících sezónách nás designéři a dekoratéři interiérů potěší návrhy s použitím tohoto odstínu. Přemýšlejte proto, jak vnést barvu moře do svého domova. Stojí za to využít jeho estetický potenciál, protože vytvoří atmosféru pohodlí a relaxace a také učiní uspořádání o něco výživnějším a elegantnějším.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články