• Kuchyň
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Dokonalá kuchyně – co v ní musí být?

Každý den trávíme v kuchyni několik hodin vařením, jídlem a povídáním. Proto by měla být ergonomicky navržena a plně vybavena. Co musí být v kuchyni, aby její uspořádání bylo příjemné na pohled a hlavně pohodlné pro každodenní používání?

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Jak prakticky uspořádat prostor kuchyňských skříněk a zásuvek?
  • Jaká řešení v kuchyni přispívají k životu v souladu s přírodou?

Kuchyně snů: jak si ji můžete vytvořit?

Jaký obrázek si představíte, když přemýšlíte o své vysněné kuchyni? Představujeme si interiér, ve kterém lze maximálně využít dostupný prostor pomocí vestavěného nábytku. Stejně důležité je i vybavení kuchyně, tj. bílé zboží, hrnce, pánve, nádobí a náčiní. Kuchyň by měla být vybrána podle potřeb uživatelů a uspořádána podle členění kuchyně.

Co musí být v kuchyni, aby byla příprava jídla snadná a příjemná? Chytrá řešení, která vám umožní maximálně využít tento vnitřní prostor. Chcete vědět, co to obnáší? Zveme vás k přečtení našeho článku.

Jak zlepšit skladování v kuchyni?

Problém s úložným prostorem může postihnout každou kuchyni – bez ohledu na její velikost. Často to není ani tak kvůli počtu vestavěných skříní, jako spíše kvůli nedostatku nápadu, jak skříňky uspořádat.

Co musí být v kuchyni, aby nevznikl chaos? Zde je několik jednoduchých, ale účinných způsobů, jak zlepšit organizaci kuchyně:

  • koše cargo 

Drátěné koše se používají hlavně k uskladnění potravin. Vyznačují se ažurovým designem, díky němuž je dobře vidět, co obsahují. Když otevřete skříň s takovým košem, můžete rychle zjistit, kde se jednotlivé položky nacházejí.

DŮLEŽITÉ: Funkčnost úložných systémů rozšiřuje řada příslušenství, např. plně výsuvné zásuvky s tichým dotykem. U horních skříněk jsou ideální písty, které se otevírají směrem nahoru.

  • rohové systémy

Rohové skříně jsou obtížné k obsluze. Z tohoto důvodu se často označují jako „mrtvá zóna“ v kuchyni. Řešením jsou speciální úložné systémy určené pro rohové skříňky.

Například kolotoč složený z několika řad otočných polic. Zajímavou možností jsou systémy s policemi, které se vysouvají zcela ven. Můžete si vybrat mezi rovnými a zaoblenými modely ve tvaru ledvinek.

  • organizéry zásuvek

Zásuvky jsou ideální pro ukládání příborů a různého náčiní, bez kterého se v kuchyni těžko obejdete. Pokud je vybavíte vložkami do zásuvek, budou vždy uklizené.

DOBRÉ VĚDĚT! Hlubší zásuvky je dobré vybavit podložkami proti vodě a protiskluzovými podložkami. Poskytují účinnou ochranu před znečištěním a dokonce i poškozením. Zároveň zabraňují pohybu předmětů ukrytých v zásuvkách.

Chytré nápady na kuchyňské „nezbytnosti“

Některé věci se vyplatí mít v kuchyni na očích a doslova na dosah. Mluvíme především o koření a drobném příslušenství, jako jsou cedníky, naběračky, špachtle apod. Co musí být v kuchyni, aby byly uloženy esteticky a zároveň prakticky?

Oblíbenou součástí vybavení kuchyně je zábradlí. Jedná se o typ věšáku, který lze použít k upevnění různých polic, košů, nádob a háčků. Zábradlí se instaluje pod horní skříňky nebo místo nich. Pomáhají odlehčit kuchyňským skříňkám a zároveň poskytují pohodlné uložení kuchyňských potřeb.

Podobné využití mají i kuchyňské police. Obecně mají minimalistický design a malé rozměry. Lze je použít k umístění koření do nádob, bylinek do květináčů a malých misek.

Ekologická řešení

Při zařizování prostoru pro mytí nádobí v kuchyni je třeba myslet o prostoru pod dřezem. Tento prostor je vhodné vybavit sadou košů na třídění odpadu. Takový třídič je velmi praktický a šetří spoustu místa. Odpadá tak nutnost uchovávat několik samostatných košů ve skříni.

Co je třeba v kuchyni zlepšit, aby byla efektivnější? Vyberte si LED pásky. Nejčastěji se používají k rovnoměrnému osvětlení pracovních desek, což zvyšuje pohodlí a přesnost při přípravě různých pokrmů.

Největší výhodou těchto úsporných lišt je jejich snadná instalace a nenápadný design, který nenarušuje dekor kuchyně. K dispozici jsou modely, které umožňují nastavit barvu světla podle vašich potřeb. Ekologická řešení jsou moderní a zároveň velmi užitečná. Stojí za to po nich sáhnout!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články