• Průvodce

aktualizováno

Eklektický styl – aneb jak kombinovat styly v interiérech?

Máte rádi aranžmá, ve kterých najdete předměty a nábytek s duší, s pozoruhodnou dekorativností a nedefinovaným charakterem? Pokud je odpověď ano, budete milovat eklektický styl. Kombinování barev, vzorů, forem a determinantů z různých designových stylů se v dnešní době stalo velmi populární. Je to dáno možností vytvářet unikátní aranžmá, které mají svůj individuální designový výraz a nenajdeme je v žádných standardních interiérových katalozích. Jak vytvořit eklektické uspořádání?

fotel klubowy 

Eklektický styl – proč je jedinečný? 

Harmonicky vybrané a vedle sebe postavené vzory, barvy, materiály a styly mají velký dekorativní potenciál. Interiéry obohacené o eklektické kombinace různých stylů boří zažité konvence a hranice rozdělující jednotlivé návrhy interiérů. Hlavním předpokladem eklekticismu je vytvořit uspořádání koherentní ve vizuálním vnímání, které bude obsahovat determinanty dvou nebo více konvencí. Vybraná sestava nábytku do ložnice nebo jiných místností, dekorace, barvy a vzory se mohou designově lišit, měly by však spolu ladit a nekolidovat. Eklektický styl nás přitahuje, protože nám umožňuje vytvářet jedinečné a nestandardní interiéry, vyzdvihnout individuální osobnost členů domácnosti a nakonec spojit to, co je moderní, s předměty s vlastní historií a duší. To vše zní nesmírně atraktivně, ale stejně jako ve všem ostatním i zde existuje „ale“. Inu, eklektická aranžmá vyžaduje specifický smysl pro výběr jednotlivých kusů vybavení a jejich sestavení. Je snadné se nechat unést, což může vést k optickému chaosu a nepořádku. Jak tedy styly v interiéru kombinovat? 

 biurko w stylu skandynawskim

Jak spojit nové se starým? 

Jedním z nejmódnějších trendů letošní sezóny je spojení moderních designových řešení s předměty s dřívějších let, které v sobě nesou historii a jsou nám tím blízké. Nejoblíbenější formou takové konvence je představení moderního, minimalistického uspořádání stylizovaného nábytku. Může to být barevné křeslo Ušák, klubová pohovka nebo konzola s nohami Ludwik. Skvěle působí i kombinace neutrální sestavy nábytku do obývacího pokoje s dekorativním starožitným kusem nábytku. Jednou z výhod eklektického stylu je, že můžete snadno průběžně zavádět konkrétní úpravy v aranžmá a dosáhnout tak metamorfózy takových interiérů s nízkými náklady. Stačí použít klidný designový základ (podlaha, stěny, sestava hlavního nábytku) a toto vybavení doplnit o doplňky, dekorace a nábytek různého designového charakteru a stylu. 

meble w stylu retro 

Eklektický styl aneb jak zkombinovat různé epochy? 

Spojení různých epoch a jejich charakteristických stylových vlivů do ucelené interiérové ​​kompozice je nejoblíbenější formou využití eklektického stylu. Použijeme-li v místnosti jako hlavní základ světlé neutrální barvy a navíc ji obohatíme o pohodlný, moderní kus nábytku, například modulovou rohovou sedací soupravu, pak nic nebrání obohatit takové aranžmá o stylizované doplňky. Může to být staromódní obraz v ozdobném rámu, epochální vitrína nebo starožitný konferenční stolek. Celek lze doplnit retro nebo vintage dekoracemi a barevnými drobnostmi. Existuje mnoho příkladů spojení epochálního nábytku s moderním designem. Nejbezpečnější verzí takových stylizací je však umístění stylizovaných designových forem na minimalistický základ. Nemusíte se pak bát, že by aranžmá bylo kýčovité nebo příliš přesycené různými styly a formami. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články