• Průvodce

aktualizováno

Jak a kam umístit kuchyňský stůl?

Kuchyňský stůl je pravděpodobně jedním z nejdůležitějších prvků každé kuchyně a klíčovým místem pro rodinný a společenský život. Právě tam se setkáváme a jíme se svými blízkými, začínáme den aromatickou kávou a hostíme naše přátele. Stůl nepochybně přitahuje pozornost návštěvníků v interiéru, a to nejen díky svému využití, ale takékvli své velikosti.

Je třeba pečlivě zvážit výběr a způsob umístění stolu. Ideální stůl utvářejí tři hlavní faktory: tvar, velikost a ustavení. Dnes vám pomůžeme rozhodnout, jak ustavit kuchyňský stůl s ohledem na vnitřní podmínky.

Jak si vybrat kuchyňský stůl?

Při výběru kuchyňského stolu je důležité zvážit tři aspekty: velikost, design, tvar desky stolu. Všechny tyto faktory mají zásadní význam pro uspořádání kuchyně z hlediska její estetiky a funkčnosti. Kuchyňské komplety by měly být svým stylem doplněny stolem a židlemi, díky nimž bude celé uspořádání konzistentní. Pokud je tedy váš kuchyňský nábytek v moderním stylu, pak by měl být v tomto stylu navržen i stůl a židle (výjimkou je, pokud chcete eklektický styl). Velikost i tvar desky by měly být vybírány s ohledem na velikost interiéru a počet členů domácnosti, kteří nábytek denně používají.

Stół kuchenny 

Jak ustavit kuchyňský stůl?

Neskrýváme, že nejfunkčnější stoly jsou s obdélníkovou nebo čtvercovou deskou. Lze je snadno umístit ke zdi a v případě potřeby změnit jejich umístění tak, abychom využili jejich maximální kapacitu. Takové stoly se také skvěle hodí dorostřed interiéru, pokud máte velkou a prostornou kuchyň. Čtvercové a obdélníkové stoly se vejdou i do malých kuchyní. Pokud jsou však doma děti, budou ideální zaoblené, oválné nebo kulaté stoly, které jsou bezpečnější alternativou. I když tyto stoly vypadají stylově a může u nich sedět velké množství osob, budou vhodné především do velkých kuchyní, jelikož zabírají spoustu místa a nevypadají příliš dobře pokud je umístíte podél zdi.

Stół kuchenny Neptun 

Kam nejlépe umístit kuchyňský stůl?

Stůl a židle v kuchyni by měly být uspořádány tak, aby k nim byl snadný přístup ze všech stran. Samozřejmě, v případě extrémně malých kuchyní to není možné, a pak musíme stůl postavit ke zdi a smířit se s vyřazením užívání jedné z jeho stran. Pokud je však k dispozici dostatek místa na výběr z několika variant uspořádání nábytku, je dobré stůl umístit do větší vzdálenosti od zbylého nábytku, abychom usnadnili pohyb po kuchyni. Umístěním stolu u okna si navíc zajistíme přístup k přirozenému světlu, které zpříjemní ranní a odpolední jídlo nebo pití kávy. Pokud je však stůl umístěn daleko od okna, nezapoměňte o dostatečném osvětlení jeho desky. Z tohoto důvodu budou stropní lustry visící nad deskou stolu nenahraditelné.

 Stół kuchenny Alice

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články