• Průvodce

aktualizováno

Jak dbát o své zdraví výběrem matrace?

Zdravý spánek je důležitý nejen kvůli pohodlí během noci, ale také kvůli správnému fungování organismu během dne. Správná hygiena spánku a stejně tak správné vybavení ložnice vám zajistí dobrou náladu a energii na celý den. Při výběru matrace, polštáře a roštu postele proto věnujte pozornost jejich vlastnostem a kvalitě. Zjistěte, jak dbát o své zdraví výběrem správné matrace.

Recept na zdravý spánek

Pomale přecházíme z počátečního alfa spánku do hlubokého spánku. Právě tento stav nám dává pocit odpočinku, relaxace, vyváženého dýchání a regenerace, díky čemuž máme druhý den dostatek energie. Pokud si však nezajistíme správné podmínky pro spánek, utrpí nejen naše energie na druhý den, ale také naše dlouhodobé zdraví. Pro zajištění zdravého spánku potřebujete kvalitní matraci. Nekvalitní matrace snižuje koncentraci, zvyšuje pocit únavy a vede k problémům s páteří a může být dokonce příčinou chronických bolestí hlavy. Pokud vám záleží na vlastním zdraví,  vyberte si to nejlepší!

Pěnové matrace

Nejběžnějším dilematem, kterému čelíme při výběru matrace pro sebe a své blízké, je volba mezi dvěma nejoblíbenějšími typy matrací. Pěnové a pružinové matrace se těší téměř stejné popularitě, z níž se vám může opravdu zatočit hlavy. Pěnové matrace doprovázejí děti od prvních dnů života, jelikož matrace mají optimální stupeň tvrdosti a díky své pružnosti se dobře tvarují pod tlakem hmotnosti těla dítěte. Dospělí se na těchto matracích mohou také cítit pohodlně, pokud si však koupí model s odpovídající hustotou pěnové struktury a správnou výškou matrace. Správné profilování pěnových matrací chrání páteř před špatným umístěním a neduhy. Díky své dobré pružnosti eliminují nežádoucí tlak na konkrétní části těla a zabraňují bolesti páteře. Matrace jsou k dispozici v různé míře flexibility, což umožňuje přizpůsobení modelu individuálním požadavkům uživatele.

 materace piankowe

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace jsou vyplněny pružinami, které jsou každá zvlášť umístěna ve vlastním obalu, díky čemuž je vytvořena výjimečně stabilní struktura s univerzálním charakterem. Matrace jsou velmi odolné, takže je lze používat roky, aniž by byla ohrožena jejich kvalita. Unikátní vlastnosti těchto matrací spočívají v tom, že každá pružina je ukryta v samostatném obalu (kapse, taštičce), díky níž ani dva lidé různých velikostí nepocítí nepohodlí, jelikož povrch se jim při spánku přizpůsobí individuálně. Vyznačují se inteligentní strukturou, která se nedeformuje vlivem používání, což zajišťuje výjimečný komfort během spánku.

 materace kieszeniowe

Bonellové pružinové matrace

Toto je třetí nejoblíbenější typ matrace. Matrace typu bonell jsou vyrobeny z jednotlivých pružin uspořádaných do jednotného systému. Matrace je soustava pružin v podobě oček spojených drátem. Vyznačují se pružným povrchem, takže zatížení způsobuje mírný odpor pružin. V případě vysokého tlaku se zvyšuje odpor pružin přímo úměrně síle tlaku, která na ně působí a  proto se tyto matrace doporučují osobám s vyšší tělesnou hmotností. Tyto matrace optimálně podporují linii těla vleže, což umožňuje svalům relaxovat a odpočívat. Linie páteře je v přirozené poloze a odlehčuje záda.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články