• Průvodce

aktualizováno

Jak funkčně uspořádat kuchyni

Jak funkcjonalnie zaprojektować kuchnię

Uspořádání vytoužené kuchyně je velkou výzvou, protože musíme spojit v harmonický celek funkčnost, ergonomii, a také i oblíbenou estetiku. Co můžeme udělat, aby naši kuchyně byla funkční a ergonomická? Právě v kuchyni trávíme velké množství času během přípravy jídla, uklízení a péče o skladování výrobků a příslušenství. Jako místo domácí práce, interiér by měl být uspořádán takovým způsobem, abychom mohli v něm provádět činnosti co nejefektivněji. Proto také důležitý je projekt kuchyně. Existuje několik základních zásad, které bychom měli dodržovat k dosažení tohoto efektu.

 

Funkční kuchyně ve třech krocích:

1. PŘEDSTAVTE SI

Zkuste si představit, jak bude vypadat Vaše práce v kuchyni. Přemýšlejte o dokonce i nejmenších detailech spojených s každou prováděnou činností, jako např. jak se budete pohybovat po kuchyni, sahat po nádobí, brát předměty ze skříněk, přenášet produkty, vařit a uklízet. Kuchyně je místo, ve kterém se opravdu hodně děje. Proto také kuchyňský nábytek, základní zařízení a příslušenství ukládejte takovým způsobem, abyste se nemuseli nepotřebně pohybovat a dělat nepotřebné kroky. Během uspořádání kuchyně musíte vzít v úvahu své zvyky a způsob života.

 

2. PLÁNOVÁNÍ ZON

Systém funkční kuchyně zajistí umístění nejdůležitějších zařízení v souladu se zásadou „třech vrcholů trojúhelníku“. Příprava jídla probíhá postupně, dle po sobě prováděných určených činností. Právě tento schémat je základem této zásady. Poukazuje na to, že všechny kuchyňské práce by měly tvořit tzv. pracovní trojúhelník. Vrcholy tohoto trojúhelníku jsou chladnička, kuchyňský dřez a sporák. Takové uspořádání kuchyně umožňuje její pohodlné používání současně několika osobami, a také úsporu času a kroků.

 

3. ULOŽENÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ

Na nižších policích a skříňkách uložte předměty, které každodenně a často používáte např. sklenice a talíře. Zatímco předměty, které používáte příležitostně umístěte v zadní části skříněk, aby v přední části se nacházely věci každodenně používané. Neumístěte těžké hrnce vysoko, protože budete mít problém s jejich vytáhnutím. Na nejvyšších policích umístěte příslušenství, která používáte řídce např. mlýnek na maso, odšťávňovač, nebo příležitostní jídelní servis.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články