• Průvodce

aktualizováno

Jak naplánovat uspořádání věcí v kuchyni?

Práce v kuchyni může být snadná a příjemná, jsou-li po ruce všechny důležité věci. Díky řádně uspořádaným kuchyňským skříňkám vždy a rychle najdete to, co potřebujete pro vaření a pečení. Pokud se během příprav k obědu cítíte frustrovaní, je to známka toho, že Vaše kuchyně potřebuje změnu. Stačí užít pár jednoduchých zásad a zajistíte tak v kuchyni dokonalý pořádek a uspořádání.

 

  1. Nejdůležitější má být nejblíž

Při vaření a pečení nám záleží hlavně na čase. Některé činnosti, které chceme nebo potřebujeme udělat děláme často ve spěchu. Běhání a hledání potřebného příslušenství nám prácineusnadňuje. Proto je důležité, aby položky, které používáme nejčastěji byly v konkrétních oblastech kuchyně nejblíže. U varné desky by měly být hrnce, pokličky, příbory a potravinářské výrobky. V oblasti kolem dřezu, houbičky, mycí prostředky, stojan na mokré nádobí a skříňka ve které je po vysušení uspořádáme. Na nižších místech umístěte předměty, které používáte každý den, např.: sklenice, talíře. Příležitostně používané předměty by měly být naopak umístěny v zadní části skříněk nebo na horních policích. Neumisťujte hrnce a těžké předměty vysoko – snáze je vyndáte, když budou nízko.

 

  1. Šuplíků není nikdy dost

Při plánování designu kuchyně se ujistěte, že má dostatečný počet zásuvek, šuplíků. Právě v nich je nejjednodušší udržovat pořádek a vyhledávat předměty. Toto je velmi pohodlné řešení. V zásuvkách je vše na dosah ruky – proto byste do nich měli umístit i nádobí, například hrnce nebo talíře. Dbejte však na to, aby bylo možné zásuvku zcela vysunout, jelikož Vám to usnadní vyhledávání uložených věcí.

  1. Vnitřní vybavení a organizéry Vám usnadní život

Organizéry se ukázaly být velmi užitečné nejen v kanceláři, ale také jako neocenitelný doplněk do kuchyňského nábytku. Vybavíte-li jimi kuchyňské skříňky nebo zásuvky, přestanou se Vám malé věci míchat. Organizéry jsou skvělé nejen pro roztřídění příborů, ale také pro roztřídění koření nebo čisticích prostředků.

 


  1. Vsaďte na nádoby k uchování potravin

Balení potravinářských výrobků má různé velikosti a tvary, což brání jejich účinnému skladování. Různá písma na štítcích navíc komplikují rychle najít hledaný produkt. Vysypáním rýže, těstovin, mouky nebo cukru do nádob určených pro skladování potravin nejen esteticky velice hezky vypadá, ale je to také velice praktické. Je dobré zvolit průhledné nádoby, ve kterých bude obsah jasně viditelný. Pokud však mají být nádoby uloženy v zásuvkách, je vhodné napsat označení dané potraviny na víčko.

  1. Rozdělení zón

Klíčem k vytvoření funkční kuchyně je její plánování podle 5 hlavních pracovních zón. Všechno by mělo být po ruce, abyste se vyhnuli zbytečnému běhání při hledání nádobí, hrnců, koření a kuchyňského příslušenství. Zóny dělíme na:

  • zónu zásob

  • zónu uchování

  • zónu umývání

  • zónu příprav

  • zónu vaření

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články