• Průvodce

aktualizováno

Jak přizpůsobit matraci k váze uživatele?

Jak dobrać materac do wagi użytkownika?

Vhodně vybraná matrace má vliv nejen na optimální odpočinek organismu a kvalitu spánku, ale také na dobrou náladu během dne. V noci regenerujeme síly, dáváme odpočinek tělu a mysli, a toto má důležitý vliv na naše zdraví a schopnost soustředění. Proto také je dobře věnovat chvíli, aby výběr konkrétní matrace byl úspěšný. Jedním z nejdůležitějších kritérií výběru vhodné matrace individuálním způsobem je váha osoby, která má na ní spát. Výběr matrace s ohledem na váhu těla předpokládá, že by neměla být příliš měkká, ani příliš tvrdá.

 

Výběr matrace a váha uživatele

Během hledání vytoužené matrace, která nám zajistí komfort, a zdravou podpěru pro siluetu se můžeme setkat s takovým určením úrovně tvrdosti jako jsou: H1, H2, H3, H4. Právě v rámci této stupnice výrobci tvoří výrobky, které používají skupiny lidí o různé váze.

Tato stupnice určuje:

– měkké matrace – H1, které jsou pro osoby o váze menší než 60 kg,

– středně měkké matrace – H2, jsou určené pro osoby o váze 60-80 kg,

– středně tvrdé matrace – H3, jsou ideální pro osoby o váze 80-110 kg,

– tvrdé matrace – H4, jsou pro osoby o váze nad 110 kg.

Samozřejmě toto schéma obsahuje orientační hodnoty a neměli bychom se nimi řídit. Stupnice tvrdosti je však velmi dobrým nástrojem pro zahájení hledání vhodné matrace. Pocit tvrdosti matrace je dosti subjektivní věcí, což je spojeno s individuálními preferencemi a pocitem komfortu během odpočinku.

 

Výška je také důležitá

Způsob ohýbaní matrace závísí nejen na váze ležící osoby, ale také na její rozložení na ploše. To znamená, že matrace se ohýbá méně, když ležíme na zádech, než v poloze „na straně“. Je to spojeno s tím, že když ležíme „na straně“ kontakt s plochou matrace je menší a tělo se zapadá hlouběji. V souvislosti s tím vysoké osoby mohou mít matraci o střední úrovni tvrdosti, protože jejich váha se bude rozkládat na větší rovině. Tehdy komfort spánku se stane kvalitnější.

Proč úroveň tvrdosti je důležitá?

Nejdůležitější funkcí každé matrace je správná podpora páteře a její odlehčení, aby tělo mohlo odpočinout ve zdravé poloze. Když koupíme matraci, která bude příliš měkká, budeme do ní zapadat, což vede k nutnosti dodatečné práci páteře k udržení těla v pohodlné pozici. Zatímco když budeme mít příliš tvrdou matraci, budeme cítit bolest a nedostatek odpočinku. Budeme také cítit problémy se soustředěním během dne. Proto také při výběru matrace věnujte pozornost úrovni tvrdosti určeným konkrétní váze uživatelů.

  

Vlastnosti dobře vybrané matrace

Matrace se správně vybranou tvrdosti: 
– odlehčuje páteř,

– je pohodlná a usnadňuje usínání,
– musí zajistit páteři možnost přijetí přírodního ohybu páteře ve tvaru písmena „S“ během ležení „na zádech“, a také získání linie podobné rovné  poloze „na straně“.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články