• Průvodce

aktualizováno

Jak si vybrat osvětlení do kuchyně?

Kuchyň je jedinečným místem v každém domě. Říkáme jí srdce domu z  důvodu, že je to místo, kde se shromažďuje celá rodina, připravujeme chutná jídla a odehrává se zde většina z rodinného života. Je dobré postarat se tedy o efektivní vzhled uspořádání kuchyně, stejně jako o její praktický rozměr, aby práce v kuchyni probíhala rychle a efektivně. Bez ohledu na styl designu zvolený pro interiér kuchyně, vytvoříme klima pomocí příslušenství a správně zvoleného osvětlení. Osvětlení v kuchyni musí usnadnit práci v ní a také zdůraznit přitažlivost jejího designu. Kuchyně by měla být nejen funkční a pohodlná, ale také útulná. Chcete-li poskytnout interiéru útulný rodinný charakter, potřebujete znát pouze několik způsobů, jak jej správně osvětlit.

 


Osvětlení v kuchyni a jeho význam

Osvětlení v každé místnosti hraje klíčovou roli při vytváření očekávané nálady. Každý interiér slouží k různým funkcím a právě proto si volíme odpovídající osvětlení. V kuchyni jsou potřeba světla pro práci a další pro osvětlení polic. Správně zvolené osvětlení v kuchyni je obzvláště důležité, jelikož záleží nejen na požadovaném vnitřním klimatu, ale také na osvícení jednotlivých zón, ve kterých pracujeme a připravujeme jídlo. Při vaření, umývání a stolování u rodinného stolu potřebujeme různé zdroje světla. Nejnovější řešení nám nabízejí nejen různé možnosti a druhy kuchyňských kompletů, ale také jejich dobré osvětlení.

Kromě bodových zdrojů světla v kuchyni bychom si měli vybrat také závěsný lustr, který osvětluje celý prostor. Při nákupu lustru, musíme brát v úvahu, aby stínidlo na něm nebylo příliš velké nebo úzké, aby nebránilo řádnému rozptylu světla v místnosti. Pokud máme v kuchyni kuchyňský stůl, u kterého jíme s rodinou, bylo by vhodné popřemýšlet o instalaci samostatného osvětlení umístěného přímo nad ním, což účinně osvětlí desku stoku a zpříjemní tak stravování.

 

Výběr osvětlení do kuchyně

Při výběru osvětlení do kuchyně je vhodné přizpůsobit hlavní světla a menší světelné zdroje oblastem, které musíme osvětlit pro hladký průběh práce. Většina prací v kuchyni se provádí na pracovní desce. Při výběru osvětlení proto nezapomeňte:

  • Vybrat si osvětlení, které nezmění stávající barvy v kuchyni. Teplé světlo může vyvolat dojem, že celá kuchyně je žlutá. Proto se tato barva světla používá, když jsou kuchyňské skříňky dřevěné nebo v přírodních dřevěných odstínech. Naproti tomu studené světlo osvětluje prostor modře, a proto bude nejlépe vypadat v uspořádáních kde převládají bílé a kamenné odstíny.

  • Užít osvětlení po celé délce pracovní desky. Mohou to být bodové zdroje světla nebo LED pásek rovnoměrně rozptylující světlo. Pokud se však rozhodnete pro bodové osvětlení, nezapomeňte dobře změřit vzdálenost mezi zdroji světla, tak, aby dopadající světlo osvětlilo celou pracovní desku.

  • Dobře zvolit sílu osvětlení. Vyzařované světlo se odráží od povrchu pracovní desky nebo skříněk, takže buďte opatrní, abyste nepředymenzovali intenzitu světla, aby nebyla záře pro práci v kuchyni oslňující.

  • Nástěnné lampy dodají kuchyni útulnou atmosféru.

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články