• Průvodce

aktualizováno

Jak si zařídit balkon?

Odpočinek mezi vašimi rostlinami na pohodlném zahradním nábytku je idylka pro osoby, které mají své vlastní zahrady. Kdo však takovou příležitost nemá, může si  úspěšně vytvořit svůj vlastní relaxační prostor na balkoně. I malý balkon může mít při správném uspořádání jedinečný potenciál. Pokud si chcete na balkoně vytvořit jedinečné místo, přečtěte si naše tipy.

Uklízíme

Uspořádání balkonu by mělo začít úklidem. Již v této fázi je dobré naplánovat estetiku a styl balkonu a určit uspořádání nábytku, květináčů a dalších prvků. Aby byla vaše nová relaxační zóna co nejpohodlnější, musí být esteticky soudržná a křeslo nebo židle musí být umístěno správným způsobem, aby bylo možné pohodlně natáhnout nohy a možná si i zdřímnout. Pokud není balkon umístěn mezi jinými balkony v bloku, můžete nainstalovat střechu, která jej bude chránit před silným sluncem nebo deštěm.

meble balkonowe  

Balkonový nábytek

Nábytek je nejdůležitějším prvkem vybavení balkónu, jelikož toto místo promění v relaxační zónu. Volba konkrétního kompletu samozřejmě závisí především na tom, kolik prostoru máte k dispozici. Pokud je balkon malý nebo velmi úzký, je dobré zvolit multifunkční nábytek. Dobrým řešením je vybrat si stůl s kulatou deskou, protože takový tvar nezabírá mnoho místa a je více funkční. Zahradní a balkonový nábytek musí být extrémně odolný, jelikož jej většinou necháváme venku a tak musí být odolný vůči vlivu vlhkosti a měnícím se teplotám. Na balkon se nejlépe hodí nábytek z ratanu, proutí nebo plastu. V dnešní době je nejoblíbenější nábytek vyroben z polyratanu, který vypadá jako přírodní ratan a zároveň je odolný vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám, stejně jako plast.

urządzamy balkon 

Rostliny

Jsou to zelené rostliny, díky nimž se budete na balkoně cítit jako v přírodě. Žádný balkon se neobejde bez rostlin, má-li vypadat atraktivně a uklidnit smysly. Díky rostlinám se budete cítit blíže přírodě a během odpočinku budete plně relaxovat. Mezi květinami, které jsou ideální na balkon, jsou obzvláště oblíbené muškáty, fuchsie, begónie nebo macešky. Než si však vyberete konkrétní květiny, zkontrolujte za jakých podmínek je třeba je pěstovat a zda jim umístění na balkonu bude vyhovovat. Kromě okrasných rostlin je také dobré vysadit bylinky, a pokud je pro to místo, tak také ovoce, jako jsou jahody. Budou nejen krásnou výzdobou, ale také lahodným občerstvením při čtení knihy na balkóně v pohodlném křesle. Na balkoně můžete mimo jiné pěstovat rajčata, jahody, bazalku, mátu nebo tymián. Tyto rostilny budou později velice užitečné v každé kuchyni. Chcete-li vytvořit dojem intimity, můžete na balkoně zasadit hrozny a vytvořit tak přírodní zelenou stěnu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články