• Průvodce

aktualizováno

Jak správně kombinovat barvy v interiéru?

Barvy, nábytek i doplňky formují konečný charakter interiéru. Pokud jste ve fázi plánování interiérového designu, stojí za zvážení, jak kombinovat barvy, aby efekt byl co nejlepší. Může se stát, že i když vyberete ten nejkrásnější nábytek a doplňky do interiéru a nesladíte dobře barvy, může být celkový efekt fatální. Jak kombinovat barvy, aby místnost vypadala vkusně a jedinečně?

 

Hra na teplo zima

Pravděpodobně víte, že barvy rozdělujeme především na teplé, studené a neutrální. Ale ne každý ví, že spousta barev v závislosti na jejich odstínu a způsobu, jakým jsou kombinovány s jinými barvami, mohou vytvořit teplý nebo studený nádech. Díky tomu získáváme mnoho barevných kompozic, které vytvoří originální interiéry. Můžeme si hrát s kombinacemi založenými na principech kontrastu nebo hlavní barvy, které doplníme jemnějšími odstíny jedné barvy. Na začátku je však třeba určit, jaká barevná paleta je nejblíže vkusu domácnosti a také které barvy na nás působí nejlépe..

 

Zlatý střed

Zvolíte-li uspořádání založené pouze na jedné barvě, může to být příliš monotónní a rychle se Vám znudí. Při hraní si s kontrasty však buďte opatrní, jelikož můžete vnést do místnosti chaos. Nejlepším řešením je kombinovat neutrální barvy (bílé, šedé, jemné pastelové) s jednou nebo dvěma hlavními barvami vybranými ze studené nebo teplé palety. Potom bude interiérová barevná kompozice dokonale vyvážená a zároveň efektivní.

 

Barvy úrovní interiéru

Úrovně interiéru jsou: podlaha, nábytek, stěny a strop. Každá z úrovní může být samostatnou barevnou zónou. Je však důležité, aby společně tvořily souvislý celek, který vyvolá dojem pořádku. V jedné barvě můžete mít například nábytek, který budou barevně doplňovat stěny a dekorace. Mohou s ním harmonizovat dvěma způsoby: doplněním nebo kontrastem. Naopak pokud bude nábytek zbarvený různě, je dobré vybrat správnou barvu stěny jako pozadí..

 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články