• Průvodce

aktualizováno

Jak uspořádat televizní koutek v obývacím pokoji?

Jak urządzić kącik telewizyjny w salonie?

Televizní koutek v obývacím pokoji je místem rodinných setkání a setkání s kamarády, a také relaxační zónou. Proto také by měl být záměrně uspořádaný takovým způsobem, aby nic nerušilo příjemné chvíle odpočinku a dívání se na oblíbený film. Důležitý je tady také nejen vhodný výběr nábytku, ale také jeho rozmístění. Místo určené pro televizní koutek v obývacím pokoji musí být dobře promyšlené, pokud jde o funkčnost a by mělo odrážet individuální preference členů domácnosti. Doporučujeme, jak prakticky uspořádat televizní koutek v obývacím pokoji. 

 

Jak uspořádat televizní koutek?

Uspořádání televizního koutku začnete od výběru vhodného místa, ve kterém by se měla nacházet televize a nábytek. Pak zjistíte, zda máte místo na větší rohovou sedací soupravu nebo jen na menší pohovku, a také jakého rozměru televizi vybrat. Rozměr televize má tady klíčový význam. V případě, když mezi pohovkou a televizi bude menší prostor, tehdy je lépe koupit menší model. Jinak dívání se na televizi bude nekomfortní, a dokonce i nezdravé pro oči. Navíc televize by neměla stát naproti okna, protože sluneční paprsky budou vadit během sledování televize. Zatímco jestli nemáte jinou možnost a televize musí stát naproti okna, dobře je namontovat zatemňovací rolety.

 

Umístění nábytku v televizním koutku

Pohovka a křesla by měly být umístěny v závislosti na úhlu umístění televize. Nábytek dobře je umístit na linii oblouku vzhledem k centrálně se nacházející televizní obrazovky. Navíc pro komfort dívání se na televizi důležitá je také vhodná výška pohovky a křesel vzhledem k výšce stolku na televizi nebo úrovni zavěšení TV. Pokud je nábytek nízký, tehdy nedoporučujeme pověšení televize na zeď nad linii nábytku. Nejkomfortněji se dívá na televizi, když centrální bod obrazovky je na výšce očí diváka, díky tomu dívání se na televizi nebude unavující. To znamená, že televize by se neměla nacházet výše než 120 cm nad podlahou. Jestli si nemůžete dovolit takové umístění vzhledem k podmínkám interiéru, umístěte televizi pod osou hledění.

 


Televize v obývacím pokoji

Na menším prostoru, a také v případě televize o velkém rozměru, dobře je přemýšlet o montáži na zeď. Můžeme ji pověsit na zvláštním rohovém nebo stropním stojanu. Existují také varianty k pověšení pod skříňkami nebo ve zdi. Funkčním řešením je také pohyblivý držák na televizi, který umožňuje přizpůsobit její vertikální a horizontální polohu v dané chvíli. Ručně ovládané rameno dovolí přizpůsobit umístění obrazovky k místu, ve kterém sedí divák.

Jestli vyberete skříňku TV, pamatujte na to, aby byla vybavena speciálními otvory nebo úkryty na kabely a aby měla dodatečné police na zařízení.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články