• Průvodce

aktualizováno

Jaká poloha při spánku je optimální?

Pro efektivní a pohodlný spánek je rozhodující matrace a odpovídající polštář. Ke zdravému spánku však přispívá mnohem více faktorů. Jednou z nich může být i poloha, kterou nejčastěji zaujímáme během nočního spánku. Málokdo si uvědomuje, že poloha těla může mít velký vliv na to, jak se cítíme po probuzení. Jaká je v tomto případě nejlepší poloha pro spaní?

V tomto článku se dozvíte:

·        Jaké jsou důsledky nevhodné polohy při spánku?

·        Je lepší spát na břiše, na boku nebo na zádech?

·        Proč záleží na poloze, ve které spíme?

Související článek: Jak vyčistit matraci?

Proč záleží na poloze při spánku? 

Většina lidí, kteří chtějí zdravě a pohodlně spát, se zaměřuje především na výběr správné matrace a polštáře podle svých individuálních potřeb a preferencí. To je velmi dobrý přístup. Je však třeba si uvědomit, že i poloha, ve které nejčastěji spíme, je důležitá pro zdraví naší páteře a naši náladu po probuzení. Páteř by měla být při ležení v rovné poloze s ohledem na celé tělo. Každá poloha na spaní je jiná a má své výhody i nevýhody. Problémy se spánkem často souvisejí právě s nevhodnou polohou těla během spánku, která může mít za následek nedostatečně účinný odpočinek, bolesti zad a hlavy i špatný pocit nebo náladu. Nesprávná poloha může souviset se špatnými návyky, ale stojí za to vědět, že s trochou úsilí a trpělivosti můžeme návyky změnit. Několik málo změn může mít velký vliv na pohodlí vašeho spánku. 

materace do sypialni

Spaní na břiše – je to zdravé? 

Odborníci na fyzioterapii upozorňují, že pravidelné spaní na břiše je zlozvyk, který negativně ovlivňuje naše zdraví. Spánek v této poloze vytváří větší tlak na spodní část břicha a orgány, které se v ní nacházejí. Z dlouhodobého hlediska se mohou objevit příznaky pálení žáhy. Při spaní na břiše navíc trpí i krk, protože je nepřirozeně ohnutý. Poloha při spánku na břiše není zdravá a doporučená, proto je vhodné změnit své spánkové návyky. Které polohy na spaní jsou pro vás nejlepší? 

materace hilding

Spaní na boku – správná volba 

Za nejvhodnější polohu pro spánek se považuje ležení na boku. Je pravda, že většina lidí volí tuto polohu instinktivně, ale stojí za to, abyste takto spali každý den. Fyzioterapeuti však uvádějí, že nejlepším řešením je dát si mezi kolena tenký polštář nebo dokonce kus peřiny, aby se zmírnil tlak na páteř. Mírným stažením nohou se více uvolníte a páteř zaujme přirozenou polohu. Pokud však v této poloze pociťujete bolest kyčlí, ramen nebo necitlivost končetin, je vhodné se ujistit, že matrace není příliš tvrdá. Je také dobré vědět, že pravá strana vyvíjí tlak na játra, zatímco levá strana vyvíjí tlak na srdce. Proto je dobré střídat strany, na kterých ležíte. 

Na zádech – nejzdravější poloha pro spánek 

Nejlepší a nejzdravější je spát na zádech. Tím se zmírní zatížení páteře, krku a svalů. Nohy a ruce držte rovně a hlavu mírně vzhůru. Tím se tělo uvolní a zvýší se jeho schopnost regenerace během odpočinku. Zlepšuje se také krevní oběh. Spaní na zádech se doporučuje lidem, kteří trpí chronickými bolestmi zad a šíje. Odborníci však uvádějí, že tato poloha spánku se nedoporučuje lidem s dýchacími potížemi. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články