• Průvodce

aktualizováno

Jaké barové židle vybrat?

Majitelé velkých nebo otevřených kuchyní se obvykle rozhodnou pro kuchyňské ostrůvky nebo bary. Toto řešení je nejen velmi estetické, ale také funkční, jelikož vymezují oblast kuchyně a zároveň slouží jako další užitný prostor. Pokud do designu vaší kuchyně zahrnete bar nebo ostrůvek, určitě vás bude zajímat, jak si vybrat ty správné barové židle, které nejen že budou vypadat vkusně, ale budou také pohodlné.

 

DESIGN

Osoby, které si kvůli menšímu prostoru v bytě nemohou dovolit kuchyňský ostrůvek, si mohou vybrat kuchyňský poloostrůvek nebo běžnou pracovní desku, která bude vykonávat téměř stejnou funkci. Ať už si ale vyberete jakýkoliv barový pult, bude užitečné umístit vedle něj barové židle, kterým se také často říká hokery.

Při výběru modelu barové židle se ujistěte, že odpovídá stylu uspořádání interiéru a nábytku, kterým máte interiér vybaven. V případě, že by barové židle stály třeba i malou částí do obývacího pokoje, je třeba pamatovat na sladění stylu i s touto místností. Můžete však vybírat i na základě kontrastu. Barové židle se tak mohou stát dalším ozdobným prvkem, který rozbije monotónní styl. Bez ohledu na to, jakou možnost si vyberete pro svůj interiér, bude to díky barovým stoličkám jistě zajímavější a přínosné.

 

KOMFORT

Při výběru hokerů pro domácí bar nebo ostrůvku je důležité, aby jejich výška odpovídala výšce pracovní desky. Pouze výběrem barové židle s nastavitelnou výškou sedadla se tímto problémem nemusíte zabývat. Předpokládá se, že typická výška domácího baru je mezi 110 a 120 cm. Potom bude ideální výška barové židle 80 až 90 cm. Avšak v případě kuchyňského ostrůvku, jehož výška je asi 80-90 cm, by měla být židle vysoká 55-60 cm. Pokud máte pracovní desku na míru a nezapadá do výše uvedených rozsahů, ujistěte se, že vzdálenost mezi hokerem a linií pracovní desky je asi 25 cm. To Vám zajistí pohodlné užívání.

Další věcí, které byste měli při výběru barové židle věnovat pozornost je šířka sedadla. Nejpohodlnější bude sedadlo široké asi 40 cm. Aby však byla zajištěna i pohodlná podpora nohou, měla by být opěrka pro nohy umístěna asi 40 cm pod sedadlem.

 

STYL

Pro osoby, které mají rády tradičně řešené uspořádání, budou vhodné dřevěné a čalouněné barové židle. Stanou se stylovým doplňkem interiéru a dodají mu eleganci. Oproti tomu milovníky moderního stylu osloví bezesporu barové židle kovové.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články