• Průvodce

aktualizováno

Jaké uspořádání kuchyně zvolit?

Vytvoření funkčního a esteticky vytříbeného uspořádání kuchyně může být výzvou. Při plánování tohoto interiéru obvykle lidé začínají volbou stylu, barvy, vzhledu nábytku a spotřebičů. Nejdříve je však zapotřebí zaměřit se na vnitřní podmínky a zvolit typ nábytku, jelikož jeho podoba bude rozhodující pro konečný charakter kuchyně. Každá kuchyně by měla být ergonomická a praktická. Abychom tohoto dosáhli, musíme tedy řádně naplánovat její prostor. Praktické uspořádání nábytku přizpůsobeného podmínkám místnosti zaručí pracovní komfort, bezpečnost a estetický vzhled. Jaké uspořádání kuchyně zvolit s ohledem na podmínky interiéru kuchyně?

Bez ohledu na to, zda si vyberete kuchyňský nábytek na míru nebo již vytvořený komplet, musí být přizpůsoben konkrétnímu interiéru. Rozlišujeme 5 základních rozvržení nábytku, z nichž každé bude dobře fungovat v různých typech kuchyňských prostor. Aby bylo možné učinit dobré rozhodnutí, je třeba vzít v úvahu velikost místnosti, její tvar a potřeby i očekávání uživatelů kuchyně.

Układ kuchni z meblami Fresh 

Kuchyně ve dvouřadém uspořádání

Dvouřadé kuchyně se skládají ze dvou paralelních linií. Obvykle se používají v bytových domech a výškových budovách, protože kuchyně v nich mají často tvar malého úzkého obdélníku. Toto jednoduché řešení zajišťuje optimální provázanost mezi jednotlivými zónami a navíc samotný kuchyňský nábytek vypadá vkusně.

 

Rozložení kuchyně ve tvaru písmene L

Kuchyňské skříňky uspořádané ve tvaru L jsou druhým nejoblíbenějším způsobem uspořádání prostoru. Jedná se o velmi univerzální řešení, které se hodí téměř ke všem typům interiérů bez ohledu na jejich velikost a tvar. Uspořádání nábytku ve tvaru písmene L bude vyhovovat jak pro uzavřené kuchyně, tak pro kuchyně otevřené do obývacího pokoje. Navíc je toto řešení výjimečně funkční. Toto uspořádání dobře funguje při pohybování se mezi jednotlivými zónami a uživatelé sii zde vzájemně nepřekážejí.

Układ kuchni z kompletem mebli San Marino 

Rozložení kuchyně ve tvaru písmene U

Kuchyňská linka uspořádaná do tvaru písmene U umožňuje dokonalé splnění předpokladů pracovního trojúhelníku, jelikož zajišťuje minimální vzdálenost mezi jednotlivými zónami a usnadňuje pohyb mezi nimi. Toto uspořádání zlepšuje ergonomii interiéru a usnadňuje provádění kuchyňských činností. Jedinou nevýhodou je, že tento typ vyžaduje větší plochu, jelikož snižuje možnost umístění kuchyňského stolu.

Rozložení kuchyně ve tvaru písmene G

Kuchyňský nábytek ve tvaru G je relativně vzácné řešení. Pro tento typ uspořádání je zapotřebí hodně prostoru. Výhodou však je, že umožňuje optimální nastavení jednotlivých zón. Jeho nevýhodou je však velký počet rohových skříněk, do kterých je většinou horší přístup. Toto řešení je však ideální pro velké kuchyně otevřené do obývacího pokoje, jelikož umožňuje vizuálně ohraničit obývací pokoj a kuchyňský prostor.

Jednořadé uspořádání kuchyně

Jednořadé kuchyňské linky jsou zdaleka nejjednodušší a nejběžnější formou uspořádání nábytku. Takové kuchyňské komplety jsou však nejméně ergonomické, jelikož pohyb mezi jednotlivými pracovními zónami je obtížnější než v případě jiných uspořádání nábytku. Doporučujeme takové uspořádání v kuchyních s velmi malou plochou nebo ve zvláště úzkých místnostech. Z estetických důvodů je tento typ také často zařazen v moderních kuchyních plně otevřených do obývacího pokoje. Pak může být celá zeď pokryta kuchyňským nábytkem a bude vypadat výjimečně esteticky.

Układ kuchni z meblami Tina

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články