• Průvodce

aktualizováno

Jakou matraci vybrat pro patrovou postel?

Patrové postele jsou velmi oblíbeným řešením v dětských pokojích i pokojích pro mládež. Umožňují ušetřit cenné místo v místnosti a poskytují pohodlné a bezpečné podmínky pro relaxaci. Nejdůležitější je však vybrat matraci. Právě matrace mají zásadní význam pro zajištění zdravého spánku a podporu těla. Zjistěte, jak vybrat správnou matraci do patrové postele.

Matrace do patrové postel a úroveň tvrdosti

Matrace je nejdůležitějším prvkem, který má skutečný vliv na zdravý spánek. Prvním faktorem, který je třeba vzít v úvahu při výběru správné matrace, je stupeň její tvrdosti. Má vliv na komfort spánku, efektivitu odpočinku a také na optimální podporu těla. Stupeň tvrdosti matrace pro patrovou postel musí být přiměřeně přizpůsoben hmotnosti dotyčné osoby. Na trhu jsou k dispozici různé stupně tvrdosti od H1 do H5, přičemž H1 je nejměkčí matrace a H5 nejtvrdší. Matrace klasifikované jako H2 jsou vhodné pro většinu dětí a mladých lidí. Jsou určeny pro osoby, jejichž hmotnost nepřesahuje 80 kilogramů. Proto se velmi dobře hodí do patrových postelí.

meble do sypialni 

Tloušťka matrace do patrové postele 

Matrace do patrové pstele by měla mít správnou tloušťku, která ovlivňuje jak pohodlí spánku, tak správné přizpůsobení spací plochy tomuto typu nábytku. Pokud je vašemu dítěti přibližně 12 let, je optimální matrace o tloušťce 10 až 11 cm. Tělo získá dostatečné tlumení při pohybu a nebude pociťovat žádné nepohodlí. Když dítě překročí tento věk a jeho hmotnost se výrazně zvýší, je dobré vyměnit matraci do patrové postele za silnější a také pevnější.

meble do sypialni 

Matrace do patrové postele a typ výplně 

Typ matrace určuje jak pohodlí a zdravý spánek, tak významně ovlivňuje hygienu odpočinku. Výplň matrace by neměla podporovat hromadění bakterií a rozvoj plísní a hub. Nejoblíbenější a nejčastěji volenou matrací je latexová matrace. Poskytuje správnou oporu páteři, vyznačuje se vynikající pružností a odolností. Větrací kanálky přispívají k dobré cirkulaci vzduchu a odvodu vlhkosti mimo matraci. Vhodnou alternativou jsou také pěnové matrace, které mají optimální pružnost v jednotlivých tlakových bodech na povrchu. Pro antibakteriální a antialergické vlastnosti byste však měli vybírat výrobky nejvyšší kvality. 

Je třeba mít na paměti, že pro děti nejsou doporučované pružinové matrace, protože vzhledem k jejich nízké tělesné hmotnosti se povrch matrace nemusí optimálně přizpůsobit individuálním vlastnostem uživatele. Proto je dobré při výběru matrace do patrové postele vybírat z latexových nebo pěnových matrací. 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články