• Průvodce

aktualizováno

Jakou zvolit barvu do pokoje?

Většina z nás když vybavuje svůj byt, mění barvu stěn, nakupuje módní doplňky a řídí se svými pocity a náladou. Již dlouhou dobu je známo, že barvy mohou dodat energii, podporovat pracovitost nebo naopak způsobovat melancholickou náladu a dokonce vzbudit negativní pocity. Barvy mají velký význam i kdyby jen proto, že nás provází všude kde jsme. Nicméně, je velmi důležité, jakými barvami se obklopujeme doma a jaký na nás mají vliv. Poradíme Vám tedy, jak nejlépe vybrat barvu, která na Vás bude působit pozitivně.

BÍLÁ BARVA
– rovnováha
– čistota
– energie

Bílá barva je ideální do kuchyně nebo koupelny. Pří výběru je třeba mít na paměti, že příliš mnoho bílé barvy může způsobit to, že místnost se bude zdát studená a málo přítulná. Ideálně se hodí do malých místností, kdy bílá barva odráží světlo, díky čemuž se Vám opticky zvětší prostor v místnosti.

Jako příkladem uvádíme lakovaný nábytek Hektor, což je klasika, která se perfektně prezentuje jak v obývacím pokoji tak v jídelně.

ČERVENÁ BARVA
– energie
– povzbuzení
– aktivita

Červená je barva života. Výrazná červená barva oživuje a ohřívá místnost, ale také zapříčiňuje to, že předměty, které se v takto vymalovaném pokoji nachází, vypadají větší a celý interiér se tak jeví menší. Pokud Vám po náročném dni chybí síla a energie je dobré se obklopit touto barvou, protože to má vliv na regeneraci organismu. Ale pozor – příliš mnoho této barvy obtěžuje a dráždí, takže je nejlepší užívat jí s mírou. Červená barva povzbuzuje chuť k jídlu a proto ji můžete dát do kuchyní a jídelen.

Červená barva je ideální do kuchyně, aktivuje pracovitost a podporuje chuť k jídlu. (na obrázku z levé strany kuchyň Lamja a Justyna )

ORANŽOVÁ BARVA
– spontánnost
– rozhodnost
– podnikavost

Oranžová barva je spojena s komunikativností, inteligencí a koncentrací. Na druhou stranu podporuje neposlušnost, proto se nedoporučuje užívat této barvy jako dominantního prvku v místnostech. Oranžovou barvu je nejlépe užívat na chodbách, v obývacích pokojích nebo v jídelně. Symbolizuje slunce a radost. Touto barvou není vhodné vybavovat úzké místnosti a ložnice.

Pokud jste rozhodnuti pro tuto barvu, je lepší když je v místnosti doplňkem (z levé strany nábytek Briks, postel Roland)

ŽLUTÁ BARVA

– optimismus
– radost
– moudrost

Žlutá barva je nesporným vůdcem optimismu. Je to odstín, který má dobrý vliv na lidi melancholické a sklíčené, protože dodává sebevědomí. Tato barva se nejlépe hodí do kuchyně, kanceláří a pracoven, vzhledem k tomu, že posiluje naši koncentraci.

Delikátní akcent žluté barvy dodá energii i těm největším bručounům. (z levé strany postel Oliwier, stůl Nolan)

ZELENÁ BARVA
– klid
– harmonie
– rovnováha
– relax

Toto je barva, která dodává sebevědomí, uklidňuje a usnadňuje vnímání smyslů. To jsou hlavní důvody, proč se tak často používá v různých typech terapeutických zařízeních. V bytě je nejlepší zvolit teplé tóny – např. jarní trávu, limetku nebo hrách. Milovníci odstínů ve stylu zelené láhve by měli této barvy užít jen na jedné stěně. Zelenou barvu si nejčastěji vybírají lidé, kteří cítí potřebu organizovat své vlastní emoce a ti kteří si chtějí dopřát psychický odpočinek.

Bílý nábytek Malta dokonale ladí se hrachově zelenou stěnou, a zelená dvířka kuchyňské linky Emilia dodávají místnosti svěžest.

MODRÁ BARVA
– věrnost
– oddanost
– inteligence

Tato barva je podobná vlastnostem barvy zelené, ale přidává tajemství, a některé připraví o pocit melancholie. Pastelové odstíny modré delikátně rozšiřují místnost. Modré je třeba se vyhnout v kancelářích a obývacích pokojích. Nebojte se užít modré barvy v ložnicích, protože zpomaluje a uklidňuje životní funkce, díky čemuž rychleji usnete. Tuto barvu mají rádi lidé, kteří jsou denně vystavováni stresu. Modrá se také doporučuje do pokojů lidí s uměleckou duší, neboť umocňuje vnímání krásy a umění.

Modrá barva je ideální do ložnic a perfektně ladí s bílým nábytkem (z fotografie nábytek Wenecja)

FIALOVÁ BARVA
– vášeň
– motivace

smutek
– kouzlo

Fialová se nejlépe hodí jako doplňková barva. Nejlépe se hodí jako dekorace ve formě závěsů, polštářů, květináčů atd. Jemnou fialovou barvu můžete použít i do pokojů, ve kterých trávíte nejvíce času – např. do obývacího pokoje nebo kuchyně.Výraznou fialovou potom tam, kde trávíte času nejméně např ložnice. Fialová barva evokuje tajemství a vše, co je mimořádné a neobvyklé.

RŮŽOVÁ BARVA
– láska
– teplo
– štěstí

Typická dívčí barva vyvolávající pozitivní emoce. Posiluje pocit bezpečí, stimuluje tělo k akci, přitahuje sympatie, a také v nás vyvolává radost při práci. Růžová rozhodně nepatří do koupelen a kuchyní, ale nejlepší je ji užít v ložnici. Růžová skvěle ladí v kombinaci s bílou a šedou.

Růžová to není barva jen pro malé holčičky. I v ložnici může vytvořit neopakovatelný se efekt (z levé strany komplet Princessa, postel Glamour)

HNĚDÁ BARVA
– elegance
– bezpečí
– dospělost

Hnědá barva je velice universální a oblíbená u Čechů, pokud se jedná o vybavení domů a bytů. Nicméně přebytek může být spojen s depresí a zastaralostí a proto je dobře ji kombinovat s jinými kontrastními barvami – například s tyrkysovou a oranžovou. Nejlépe je užít této barvy v kancelářích a neměli bychom ji užívat v ložnicích.

Hnědou barvu bychom měli kombinovat s barvami světlými a neměli bychom ji užívat v malých prostorách (na fotografii z levé strany Orient a Harmony)

Pokud jste ve fázi oprav a renovace interiéru, měli byste brát pod úvahu naše rady. Nejsou to však konečná řešení – vždy je možné kombinovat a experimentovat s barvami, čímž můžete dosáhnout takového efektu, ketrý Vám budou všichni závidět.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články