• Průvodce

aktualizováno

Jaký nábytek bude vhodný do garsonky?

Garsonka neboli malý byt je velmi multifunkční interiér a navíc obvykle není příliš velký. Jeho promyšlené funkční uspořádání má zásadní význam jak pro estetiku, tak pro pohodlí. Tento byt je jedna místnost, která je zároveň obývacím pokojem, ložnicí, jídelnou a někdy i dětským pokojem a kanceláří. Vzhledem k omezenému prostoru je třeba pečlivě promyslet výběr nábytku i způsob jeho uspořádání. Poradíme Vám, jaký nábytek bude ideální pro malý byt a jak jej uspořádat, aby byl Váš byt co nejvíce útulný.


V malých bytech a zejména v garsonkách je klíčové uspořádat nábytek tak, aby nezasahoval příliš do prostoru a získali jste tak co nejvíce volného místa. K dosažení tohoto cíle je třeba nejprve vybrat pouze nábytek, který je skutečně nezbytný. Je vhodné rozdělit místnost na zóny, které budou definovány činnostmi prováděnými v daných místech. Poté bude vypadat místnost spořádaně a bude esteticky příjemná.

 

Podle toho, jaké funkce má garsonka splňovat, musí v ní být::

    ZÓNA ODPOČINKU – Nejdříve je důležité, aby byla v garsonce pohovka, a pokud to volné místo umožňuje, nejlépe, kdyby byl celý komplet sedací soupravy. Vybraná pohovka nebo rohová sedací souprava musí být vybavena funkcí spaní, díky níž v noci získáme část ložnice. Chcete-li ušetřit místo, můžete zvolit místo konferenčního stolku vkusný velký taburet, který bude sloužit jako stůl a efektivní opěrka nohou odpovídající pohovce. Kromě toho budete potřebovat malou obývací stěnu s prostorem pro televizi. V ideálním případě by měl být nábytek ve světlé barvě.

     

    ZÓNA RELAXACE – Pokud to prostor garsonky dovolí, můžete k zóně odpočinku ještě připojit pohodlné křeslo se sklopnou opěrkou nohou a stojací lampou, což vám poskytne prostor pro pohodlné čtení a odpočinek. Křeslo může stát jak u pohovky, tak samostatně v rohu místnosti, což poskytne osobě, která ji používá trošku soukromí.

     

     

    ZÓNA JÍDELNÍ – Nejlepším způsobem, jak ušetřit místo ve studiu, je vzdát se klasického jídelního stolu a postavit bar nebo strůvek oddělující kuchyň od zbylé části bytu. Pak stačí ze strany obývacího pokoje nastavit efektně vypadající barové židle, čímž získáte pohodlné místo k jídlu.

     

     

     

    ZÓNA DÍTĚTE – Při bydlení v garsonce s dítětem je obtížné najít místo, které by sloužilo pro zábavu dítěte tak, aby celý byt nevypadal jako dětské hřiště. Chcete-li tomu do určité míry zabránit a zároveň poskytnout dítěti trochu soukromí, stačí si určit oblast nejlépe pod jednou ze zdí a oddělit ji policí nebo regálem, na kterém můžete umístit hračky a další dětské doplňky.

     

     

    ZÓNA PRACOVNÍ – Stále více lidí pracuje doma, což je spojeno s potřebou vytvořit pracovní místo, které bude podporovat Vaše soustředění. V malém bytě to může být trochu obtížné, ale ne nemožné. Stačí umístit malý stůl a křeslo na místo co nejdále od zóny odpočinku. Aby nedošlo k nepořádku v interiéru, namísto regálu, budou skvělou volbou závěsné skříňky a police.

     

     

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články