• Kuchyň
  • Místnosti
  • Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Je matná černá kuchyně trendem roku 2022?

Matná černá kuchyně vypadá velmi elegantně a nápadně. Stále více lidí si proto vybírá nábytek s tmavými čely. Mnozí však mají stále obavy – zejména při zařizování malého pokoje v paneláku. Máte také pochybnosti? To není důvod, proč se vzdát černé kuchyně! Zjistěte, jak vybrat nábytek a doplňky pro co nejlepší efekt.

Co se dozvíte v tomto článku:

  • Z jakých materiálů lze vyrobit matně černou kuchyň?
  • Jaké jsou výhody tmavého nábytku?
  • Jaké jsou nevýhody černé kuchyně podle lidí, kteří se pro toto řešení rozhodli?
  • Jakému stylu interiéru by slušela matná černá kuchyně?

Matná černá kuchyně – z čeho by měl být nábytek?

Matná černá čela by měla být vyrobena tak, aby vypadala co nejdéle bezvadně – přesně jako v den instalace nábytku. Nesmí tedy měnit barvu ani blednout. Jaký materiál vám zajistí tento efekt?

Na výběr je několik možností:

  • Černá matná kuchyňská linka z laminované desky – je odolná vůči vlhkosti a vysokým teplotám. Dalšími výhodami laminátu jsou snadná údržba (povrch nábytku stačí otřít vlhkým hadříkem) a intenzivní barva, která nevybledne ani na slunci.
  • Váš nábytek může být také vyroben z PVC desky – takovou kuchyň můžete koupit za dobrou cenu a snadno se čistí. Přední strany by měly být odolné proti poškrábání. Nábytek z desek je však často vyroben z nekvalitních materiálů a kuchyně rychle ztrácí svůj krásný vzhled. Funguje však dobře jako dočasné řešení nebo když nechcete investovat příliš mnoho.
  • Můžete se také rozhodnout pro matně černou kuchyň s akrylovými předěly. Za tento typ nábytku zaplatíte o něco více. Díky vrstvě akrylátu jsou však odolné proti mechanickému poškození a velmi trvanlivé. Rovněž nevyblednou, když jsou vystaveny slunečnímu záření.
  • Velmi odolný, ale také drahý je černý nábytek z křemenných sintrů. Taková kuchyň je mimořádně odolná vůči teplu, slunečnímu záření nebo vlhkosti. Jeho vzhled vás bude těšit po mnoho let! Křemenné slinuté plochy navíc dokonale imitují přírodní materiály, jako je uhlí nebo kámen.

DOBRÉ VĚDĚT! Který materiál je tedy nejlepší? Pokud hledáte cenově výhodné řešení, zvažte instalaci kuchyně z PVC panelů. Pokud vám naopak záleží na kvalitě nábytku a jeho trvanlivosti, bude lepším řešením objednat si nábytek z křemenného slinku nebo s čely pokrytými akrylem.

Výhody černých čel

Zajímá vás, jaké jsou výhody instalace černého nábytku do kuchyně?

Především tmavá čela skříněk a zásuvek nikdy nebudou nudná! I když se někdy rozhodnete změnit styl, ve kterém jste si kuchyň zařídili, stačí jen vyměnit doplňky. Černý nábytek bude stejně dobře vypadat jako základ pro okouzlující, moderní nebo skandinávský styl interiéru. Přední čísti můžete také snadno kombinovat s jakoukoli barvou – dokonce i s velmi výraznou, energickou a neonovou!

Další výhodou černého nábytku je, že vypadá velmi elegantně. Zklidňuje také interiér a zpříjemňuje pobyt v něm!

Nevýhody černé kuchyně – co byste měli vědět před instalací nábytku

Jako každý typ kuchyně má i matná černá kuchyně své nevýhody. Nezapomeňte, že na tmavém povrchu budou patrné všechny prachové částice, otisky nebo drobky. Pokud jste perfekcionisté, může se stát, že při výběru matné černé kuchyně budete pracovní desky a čela skříněk utírat několikrát denně. Zejména proto, že kromě prachu jsou na nich vidět i otisky prstů a mastné skvrny (které v kuchyni není těžké najít).

Černý nábytek je třeba pečlivě vybírat i do malých prostor. Malou kuchyni lze ještě vybavit nábytkem v tmavých barvách, ale je třeba postupovat velmi opatrně. V opačném případě prostor opticky ještě zmenšíte a interiér bude působit přeplněně.

DOBRÉ VĚDĚT! Jak si usnadnit čištění černých čel? Především nezapomeňte nepoužívat žádné kartáče a povrch nábytku otírejte jemně – jinak jej můžete nenávratně poškodit! Pro čištění nábytku vybírejte měkké hadříky a houbičky. Prach lze snadno odstranit hadříkem z mikrovlákna. Olejové skvrny nebo otisky prstů rychle zmizí, pokud použijete houbu namočenou v teplé vodě s trochou prostředku na mytí nádobí. Pokud do roztoku přidáte několik kapek octa, nemusíte se obávat šmouh!

Černá kuchyně nejen v loftovém stylu!

Matná černá kuchyňská linka je základem, který si můžete zařídit přesně podle svých představ! Stejný nábytek lze použít v různých provedeních. Jak je to možné? Klíčem jsou doplňky. Pokud interiér doplníte dřevěnými prvky, získáte útulný a teplý pokoj. Pokud naopak zkombinujete černý nábytek se zlatými nebo stříbrnými doplňky a přidáte lampu s jemnými krystaly, vytvoříte elegantní, luxusní interiér ve stylu glamour.

Nebo chcete dosáhnout moderního interiéru? Doplňte černý nábytek červenou cihlovou stěnou nebo doplňky v syté barvě podle vlastního výběru! Kobaltová, sytě zelená nebo kanárkově žlutá by byly ideální.

Po letech módy kuchyňského nábytku v barvách dřeva a béžové a poté bílé se trendy výrazně změnily. V roce 2022 interiéroví designéři stále častěji nabízejí zákazníkům matně černé kuchyně. Jedná se o zajímavý návrh pro velké i malé místnosti. Jistě dodá interiéru eleganci a učiní ho originálnějším.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články