• Kuchyň
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Matný nebo lesklý nábytek? Trendy 2022

Designové trendy se velmi často mění. Rádi se jimi řídíte, nebo právě začínáte zařizovat kuchyň a přemýšlíte, jakou cestou se vydat – matnou nebo lesklou? V tomto článku vám prozradíme, co je trendem pro rok 2022 a jaká řešení budou nejlépe fungovat.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké je hlavní pravidlo při plánování uspořádání prostoru?
  • Mat nebo lesk? Jaké bude dominantní řešení v roce 2022?
  • Jaká řešení interiérového designu budou dominovat v roce 2022?
  • Jak zkombinovat módní matné povrchy s méně praktyckými lesklými?

Jak moudře plánovat prostor?

Při zařizování interiéru se pokaždé setkáváte s problémem, zda si vybrat mezi praktickými řešeními a těmi, která jsou jednoduše krásná. Ne vždy totiž platí, že to, co jste viděli na obrázcích v katalozích interiérového designu, bude praktické i ve skutečnosti. To může být případ dilematu, jaká zvolit dvířka kuchyňských skříněk. Přesně tak. Matná nebo lesklá? Co bude fungovat lépe a na co sázejí designéři v roce 2022? Na tuto otázku neexistuje jediná odpověď. Jako vždy je tento problém složitý.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/products_clear/50501/kammono-komplet-11---k2-black---zestaw-mebli-kuchennych09221.jpg

Interiérové trendy v roce 2022

Trend a móda matných povrchů nábytkových čel se na interiérovém trhu objevuje již od minulé sezóny. To však neznamená, že nábytek ve vysokém lesku se stal minulostí a v katalozích těch nejlepších designérů ho už neuvidíte. Jenže přístup k designu se změnil a nyní se k výběru čel kuchyňského nábytku přistupuje trochu jinak.

Dřevěná, matná čela – módní v roce 2022

Již delší dobu je zřejmý trend používat k výrobě čelních stěn přírodní dřevo. Dřevo má matnou povrchovou úpravu, která ho ještě více přibližuje přírodě. Myšlenka dřeva nevznikla odnikud. Přestože se MDF desky používají k výrobě kuchyňského nábytku (a nejen k němu) již mnoho desetiletí, myšlenka návratu ke dřevu a jeho opětovného využití je určitým druhem přitakání minulosti a přiblížení se přírodě. V době, kdy je kontakt s přírodou na prvním místě, se myšlenka matných dřevěných čel zdá být vynikající náhradou každodenního kontaktu s přírodou.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/47205/kuchnia-vegas-white-270x210cm---zestaw-mebli-kuchennych46301.webp

Černá kuchyně ano, ale v matném provedení!

Jistě si vzpomínáte na návrhy moderních kuchyní v černé barvě. Dlouhá léta vládla v českých domácnostech černá fronta, ovšem v lesklém provedení, které působilo nesmírně elegantně a moderně. Existuje pouze jedno „ale“. Ukázalo se, že lesklá černá dvířka nejsou příliš praktická, protože na takových předních stranách jsou bohužel dokonale vidět otisky prstů. Vzhledem k tomu, že kuchyň je místem, kde trávíme během dne hodně času, a četnost používání kuchyňských skříněk je vysoká, nemusíme vysvětlovat, jak taková čela na konci dne vypadají.

Černá dvířka však kvůli tomu vůbec nevyšla z módy. Jen jsou nyní oblíbenější matné povrchy. Přestože pocit elegance dodává lesk, designéři našli způsob, jak to udělat i zde. Matná čela se kombinují s lesklými doplňky, jako jsou úchytky skříněk, pracovní desky z přírodního leštěného kamene nebo zlaté lesklé kuchyňské baterie. Díky těmto kontrastům bude vaše uspořádání elegantní a mimořádně moderní. Chcete-li zvýšit pocit elegance, zvolte lesklé obklady v prostoru mezi pracovní deskou a horní řadou skříněk nebo speciální panely určené k zakrytí tohoto prostoru. Mohou to být skleněné, lakobelové nebo kovové desky zlaté barvy. Pokud máte rádi lesk, ale zároveň chcete sledovat nejnovější trendy, nemusíte si vybírat: mat nebo lesk. Tyto dvě povrchové úpravy můžete bez obav kombinovat ve svých aranžmá.

https://www.meble-bogart.pl/uploads/webp/products_clear/23658/kuchnia-vella---komplet-l-225x225---zestaw-mebli-kuchennych47031.webp

S lesklými předními plochami se neloučíme!

Není to tak, že by se v roce 2022 stala lesklá čela minulostí a jejich použití v domácnosti bylo interiérovým hříchem. Ano, letos se v katalozích interiérového designu budete o něco častěji setkávat s matnými vzory, ale pokud vás zajímá, zda je v módě mat nebo lesk, jsme tu, abychom vám odpověděli. Nábytku s lesklým povrchem říkáme ano, ale letos bude trendem nábytek v odvážnějších barvách. Dosud nejoblíbenější bílá a černá ustoupí pastelovým odstínům růžové, modré nebo olivově zelené. Právě nábytek v těchto barvách si zamiluje lesk, který ještě více rozzáří a rozveselí váš interiér. Použití takových barev na dvířkách nábytku je velmi odvážné a moderní, takže pokud se nebojíte interiérových novinek a rádi jste na špici, je toto řešení určeno právě vám.

Kombinace matu a lesku

A nakonec je tu ještě jeden jasný trend pro rok 2022 – a to kombinace stylů. V poslední době je velmi oblíbené uspořádání, kdy čela nábytku nejsou jednotná. Můžete je kombinovat několika způsoby. Zkombinujte například matnou a lesklou texturu předních stran ve stejné barvě (pak nemusíte volit matnou nebo lesklou). Pokud byste takovou kombinaci provedli v kuchyňských skříňkách, pak pro spodní zónu – více vystavenou dotyku například malých dětských rukou – zvolte matný materiál a pro nábytek v horní zóně s vysoký lesk. Můžete také kombinovat různé barvy a textury. Pak bude efekt ještě zajímavější. K čelům nábytku přistupujte jako ke skládačce, jejíž prvky můžete uspořádat podle vlastního uvážení.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 1 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články