• Průvodce

aktualizováno

Na jaké certifikáty se mám zaměřit při výběru matrace?

Při výběru matrace většina lidí dbá na stupeň její tvrdosti, kvalitu výroby a na to, zda poskytuje pohodlí při používání. Měli byste si však uvědomit, že konkrétní matrace by měla být bezpečná i pro vaše zdraví. Proto jsou certifikáty udělené konkrétnímu modelu matrace velmi důležité. Podívejte se, jaké jsou nejdůležitější atesty a certifikáty udělované matracím na trhu. Co znamenají a jak je podle zkratek poznáte?

V tomto článku se dozvíte:

·        Proč byste měli věnovat pozornost typu certifikátů u konkrétních matrací?

·        Jaké jsou nejdůležitější certifikace matrací?

·        Jak vybrat matraci s konkrétním certifikátem?

Související článek:  Jaký je rozdíl mezi matrací bonell a taštičkovou matrací?

Certifikáty a atesty matrací – proč jsou důležité? 

Atesty a certifikáty matrací udělují externí instituce, aby byla zachována objektivita a jistota pravdivosti při jejich udělování konkrétním výrobkům a výrobcům. Jejich účelem je potvrdit vysokou kvalitu samotného výrobku i komponentů použitých při jeho výrobě. To je důležité zejména z hlediska bezpečnosti používání matrací a jejich kvality a trvanlivosti. Lidé, kteří jsou nemocní nebo podstupují rehabilitaci, by měli věnovat zvláštní pozornost konkrétním certifikátům, protože jsou pro ně doporučeny rehabilitační matrace. Některé certifikáty jsou určeny pouze pro určité typy matrací, například zdravotní nebo dětské matrace. Jiné uvádějí bezpečnost pro alergiky atd. 

Matrace – certifikáty, na které si dát pozor 

Atest PZH

Atest PZH je jedním ze základních certifikátů, poskytuje jej Polský Ústav hygienického certifikování. Tneto certifikát musí mít každá matrace, pokud se má prodávat. Tento certifikát nám dává záruku, že výrobek není škodlivý pro naše zdraví a nebyl vyroben z toxických složek. Proto při výběru konkrétní matrace na spaní věnujte pozornost tomu, zda má certifikát PZH. 

CE

CE je prohlášení výrobce, že výrobek splňuje směrnice Evropské unie. Jedná se o certifikát výrobce matrace, že daný model je bezpečný při každodenním používání. Toto osvědčení navíc zajišťuje volný pohyb zboží na evropském trhu. 

materace do sypialni 

Certifikát Oeko-Tex 

Přední světová bezpečnostní značka pro textil. Jedná se o certifikát, který musí výrobci každoročně aktualizovat, díky čemuž si spotřebitelé mohou být jisti, že konkrétní matrace z nabídky jsou stále stejně kvalitní jako matrace vyrobené v předchozích řadách. Certifikát Oeko-Tex je udělován pouze matracím, které jsou vyrobeny z plně bezpečných a ekologických materiálů. Lidé trpící alergiemi a kožními chorobami a rodiče malých dětí by měli tomuto certifikátu věnovat zvláštní pozornost. Aby mohl výrobek získat certifikát, musí splňovat řadu přísných norem, pokud jde o obsah látek považovaných za škodlivé nebo potenciálně škodlivé pro lidské zdraví. 

Pozitivní názor  Ústavu pro matku a dítě 

Tento certifikát je nejdůležitější pro ty, kteří hledají bezpečnou matraci pro své dítě. Jedná se o velmi prestižní certifikát, který se uděluje po mnoha konzultacích a studiích. Díky tomu získáme záruku, že daná matrace pro dítě splňuje nejpřísnější bezpečnostní normy. 

materace i meble do sypialni 

Další dostupné certifikáty

·        Certifikáty Textilního institutu v Lodži 

·        Certifikáty Institutu technologie dřeva v Poznani 

·        Certipur – certifikát potvrzující, že matrace z polyuretanové pěny není kontaminována chemickými látkami

·        CFC Free – certifikát, že matrace neobsahuje freony

·        Certifikát LGA – zaručuje, že je matrace bezpečná a šetrná k životnímu prostředí 

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články