• Kuchyň
  • Místnosti
  • Průvodce
  • Uncategorized

aktualizováno

Podívejte se, jaké jsou nejčastější chyby při zařizování malé kuchyně.

I malá kuchyně může být funkční, krásná a přizpůsobená našim potřebám. Vyplatí se však vyvarovat se některých chyb, které vedou k vytvoření nepříliš praktického interiéru. Jaké jsou nejčastější chyby při zařizování malé kuchyně? To se dozvíte v následujícím článku.

V článku se dozvíte:
  • Jaký je princip rovnostranného trojúhelníku v kuchyni?
  • Jak vybrat správnou barvu a velikost nábytku do malé kuchyně?
  • Jak nastavit osvětlení v malé kuchyni
  • Jak uspořádat kuchyňské doplňky?
Kuchyně, která neodpovídá našemu životnímu stylu, je nejčastější chybou, kterou děláme při zařizování malé kuchyně. Pokud nemáte čas vařit večeři pro celou rodinu, protože trávíte většinu času v práci, nemusíte vybavovat kuchyň spoustou spotřebičů. Místo plynového sporáku a trouby stačí elektrická varná deska a mikrovlnná trouba. Totéž platí pro nákup myčky, pokud doma jíte jen zřídka, postačí vám malý dřez. Pokud však rádi vaříte, vyplatí se investovat do užitečných spotřebičů a příslušenství, které vám usnadní přípravu pokrmů a nezaberou mnoho místa, jako je trouba s plynovou varnou deskou, lednice s mrazákem a malý dřez nebo úzká myčka.
 

Nedodržení zásady pracovního trojúhelníku

Princip pracovního trojúhelníku je užitečný zejména při zařizování malé kuchyně. Co je to za princip? Strany trojúhelníku tvoří trasy, kterými se uživatel kuchyně ubírá při přípravě, vaření, pečení a úklidu. Vrchol trojúhelníku tvoří kuchyňské spotřebiče, jako je sporák, lednice a dřez. Pokud jsou vzdálenosti mezi těmito body příliš velké, skončí to tím, že v kuchyni nachodíme příliš mnoho kilometrů. Je chybou vytvořit vzdálenost mezi dřezem, lednicí a sporákem větší než 210 cm. Vzdálenost mezi chladničkou a sporákem by neměla být větší než 270 cm.
ideaDOBRÉ VĚDĚT
Pracovní trojúhelník v kuchyni je ideálním způsobem, jak uspořádat prostor a ušetřit čas a peníze, protože všechny činnosti prováděné v kuchyni jsou omezeny na minimum. Interiér uspořádaný podle tohoto oblíbeného a již standardního principu designu se stává plně funkčním a pohodlným.
 

Nevhodná barva a velikost nábytku do malé místnosti

Výběr tmavé nábytkové sestavy do malé kuchyně opticky zmenší malou kuchyň. Podobné je to s výběrem velkoformátového nábytku do malé kuchyně. Velký rozměr nábytku a jeho velká rozmanitost zahltí malou kuchyň a ještě více ji zmenší. Mnohem lepším řešením je použití tmavé stěny a umístění světlého nábytku, který interiér malé kuchyně rozzáří. Místo matných čel, která zmenšují prostor, je dobrým způsobem, jak opticky zvětšit interiér, použití skříněk s vysokým leskem.

Nesprávná výška pracovních desek a skříněk

Výška pracovní desky v malé kuchyni by měla být přizpůsobena výšce uživatelů, nikoli rozměrům uváděným v katalozích kuchyňského nábytku. Standardní výška pracovní desky 85 cm může být pro vysoké osoby nepraktická. Na druhou stranu příliš vysoko zavěšené skříně budou pro osoby s nízkou výškou nepohodlné. Proto je důležité přizpůsobit výšku pracovních desek a skříněk rozměrům místnosti a našim potřebám.

Nedostatečné osvětlení kuchyně

Pracovní deska by měla být dobře osvětlená, aby bylo možné bezpečně připravovat potraviny, například krájet, míchat, šlehat atd. Pokud v kuchyni používáte pouze stropní osvětlení, budete si při stání u pracovní desky blokovat světlo ze zad. Řešením je umístit nad pracovní desku světelnou lištu nebo LED světelné body, které osvětlí pracovní plochu v kuchyni.

Nesprávně zvolený styl interiéru pro požadavky malé místnosti

Ne vždy je pro malou kuchyň vhodný módní design. Proto se při výběru stylu interiéru řiďme požadavky místnosti, kterou máme k dispozici, a ne aktuálními trendy. Kuchyně v americkém stylu s velkým kuchyňským ostrůvkem se do malé kuchyně v paneláku vůbec nehodí. Místo kuchyňského stolu můžete zvolit menší verzi ostrůvku a vytvořit tak útulnou kuchyň na malém prostoru.
 

Příliš mnoho spotřebičů a příslušenství

Volba otevřených skříní, vitrín nebo polic není v malém prostoru vždy dobrým nápadem. Malá kuchyně vyžaduje obzvlášť pečlivou organizaci úložného prostoru. Příliš mnoho spotřebičů na sobě může vést k pocitu přetížení. V horní části kuchyně tak mohou být vystaveny skleněné doplňky. Drobné příslušenství, jako jsou nádoby na koření, lze volně umístit na police. Naopak větší předměty, jako jsou hrnce, pánve a kuchyňské náčiní, je lepší skladovat v uzavřených skříních. Nedodržení tohoto pravidla může v malé místnosti působit přeplněně.
Při zařizování malé kuchyně bychom měli k celému uspořádání přistupovat obzvlášť pečlivě. Ne vždy se dokážeme vyhnout chybám. Pokud o nich však budeme vědět předem, jistě nám to pomůže zařídit kuchyň našich snů.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články