• Průvodce

aktualizováno

Poznejte zásady uspořádání praktické kuchyně

Jak zařídit ergonomickou kuchyň, kde bude každodenní činnost čistým potěšením? Abyste si mohli naplno užívat praktického interiéru kuchyně, stačí se naučit několik základních pravidel uspořádání. Pohodlí při přípravě jídel a úklid po nich je klíčem k tomu, aby vaše práce probíhala rychle a efektivně. Proto je důležité ve fázi plánování vaší vysněné kuchyně zvážit několik faktorů, které mají velký vliv na funkčnost uspořádání nábytku a vybavení.

 


Rozdělte interiér na zóny

Při výběru kuchyňského nábytku je dobré zvolit jednotlivé prvky tak, aby jejich uspořádání odpovídalo jednotlivým činnostem prováděným během práce. To znamená, že všechny kuchyňské spotřebiče, jako je lednička, dřez, myčka i varná deska, plní specifické funkce a je dobré je ustavit tak, abychom k nim měli během práce v kuchyni pohodlný přístup. Vše, co souvisí se skladováním nádobí a jeho mytím, by mělo být na jednom místě a vše, co je při vaření na varné desce potřeba, na jiném místě. Proto je důležité rozdělit kuchyňský prostor na zóny a sladit s nimi jednotlivé domácí spotřebiče a kuchyňské doplňky. Rozlišujeme:

  • skladovací zóna – spíž, skříně na skladování potravinářských výrobků

  • mycí zóna – dřez, myčka, skříň na výrobky potřebné pro mytí a místo na čisté nádobí

  • varná zóna – varná deska, zásuvky a skříňky s příslušenstvím pro vaření

  • přípravná zóna – pracovní deska

  • jídelní zóna – stůl a židle

 

Pracovní trojúhelník a funkční kuchyň

Ve fázi plánování funkční kuchyně je dobré pamatovat na tzv. pracovní trojúhelník. Princip pracovního trojúhelníku určuje uspořádání tří hlavních prvků kuchyňského vybavení, kterými jsou: lednice, dřez a varná deska.

Takové uspořádání zařízení zaručuje, že všechny potřebné výrobky a zařízení budou umístěny blízko sebe, což zvýší komfort při práci a výrazně sníží vzdálenosti, které během přípravy jídla musíte absolvovat.

Funkcjonalna kuchnia Fresh 

Správné skladování ve skříňkách

Aby byla kuchyně funkční, musíme také zajistit správné uspořádání a skladování v jednotlivých skříňkách. Za tímto účelem je dobré vybrat zásuvky s úplným vysunutím a s tichým dovíráním, které usnadní přístup k věcem ležícím až vzadu v šuplíku. Třídění drobností navíc určitě usnadní vybavení zásuvek přepážkami nebo organizéry. Taková řešení pomohou udržet pořádek a usnadní vám práci. Důležité je také optimálně naplánovat uspořádání jednotlivých produktů podle principu: častěji používané věci umisťujeme níže a méně často výše. Pamatujte,že kuchyňské skříňky by měly vždy odpovídat kuchyňským zónám.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články