• Průvodce

aktualizováno

Pravidla pro uspořádání malé kuchyně

Většina bytů nebo malých rodinných domů má menší kuchyně. Při každodenním používání to není problém za předpokladu, že nábytek i další kuchyňské vybavení jsou řádně uspořádány. Poradíme vám několik základních pravidel, která zvyšují funkčnost kuchyně nebo opticky zvětší její prostor. Pomůžeme vám tak úspěšně vytvořit vysněnou kuchyni bez ohledu na její velikost. Seznamte se s krátkým průvodcem, jak učinit malou kuchyň funkční a efektivní.

 

Kuchyň je srdcem domu – zvláště pokud rádi vaříte a trávíte čas s rodinou. Co dělat, když je kuchyň tak malá, že se do ní vejde jen malé množství nábytku? Vaření by mělo být potěšením a mělo by probíhat hladce, takže byste měli použít několik triků, aby byla kuchyně funkční a opticky větší. Naštěstí je možné uspořádat malou kuchyň ergonomicky. Připomínáme však, že malý prostor je nepřehledný. Aby se tomu zabránilo, je dobré naplánovat, kam umístit nejdůležitější spotřebiče, jako jsou: lednice, varná deska nebo myčka – tyto elementy určí zbylé umístění nábytku v kuchyni. Kolem každého spotřebiče by mělo být trochu volného prostoru, např. pracovní deska nebo uzavřené skříňky, jelikož to vám usnadní přípravu jídel. Dále se ujistěte, že mezi jednotlivými spotřebiči je minimální vzdálenost 30 cm a kuchyně tak bude mnohem funkčnější.

 

Při organizování malého prostoru potřebujete vhodný kuchyňský nábytek a promyšlené v něm uspořádání. Velmi užitečné budou v tomto směru různé funkční organizéry, koše, zásobníky na příbory, vložky nebo věšáky, díky kterým budete mít ve skříňkách pořádek. Pokud máte v malé kuchyňce nedostatek místa pro stůl a židle, bylo by dobrým řešením nainstalovat skládací desku a užívat skládací židle nebo stoličky, které můžete zasunout do úložného prostoru.

 

Úložný prostor je v každé kuchyni nesmírně důležitý. K vaření je zapotřebí spoustu kuchyňských doplňků a náčiní, které je třeba skladovat i v malé kuchyni. Chcete-li zvětšit úložný prostor v malé kuchyni, můžete využít závěsných skříněk, které budou dosahovat až ke stropu. Poté získáte další úložný prostor, i když pro jejich použití budete potřebovat malý žebřík. Aby nedošlo k optickému rušení interiéru, někdy je lepším řešením postavit skříňky pouze na jedné straně kuchyně.

Při plánování uspořádání malé kuchyně nezapomeňte především na funkční uspořádání nejdůležitějších spotřebičů. Také se ujistěte, že interiér je jasný, jelikož tím vizuálně zvětšíte jeho prostornost.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články