• Kuchyň
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Souboj výrobků: dubový stůl vs. bukový stůl?

Při výběru jídelního stolu se obvykle jako první bere v úvahu typ dřeva, ze kterého je vyroben. Mezi původními dřevinami vedou dub a buk. Jaký stůl si vybrat: dubový nebo bukový? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět v následujícím článku.

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč je dřevěný stůl dobrou volbou?
  • Jaké vlastnosti dubu se oceňují a kdy se vyplatí vybrat si dubový stůl?
  • Jaké zvláštní vlastnosti má bukové dřevo? V jakém uspořádání se bude bukový stůl hodit?

Dřevěný stůl – ekologický, odolný a s věkem se zlepšující

Výběr stolu je při zařizování domácnosti klíčovou otázkou. U stolu jíme, trávíme čas s rodinou, povídáme si a v poslední době i pracujeme. Navíc by stůl, stejně jako jakýkoli jiný kus nábytku, měl nejen ladit s naším životním stylem, ale také s designem interiéru. Proto se rozhodnutí, z čeho by měl být jídelní stůl vyroben, jeví jako zásadní nejen z funkčního, ale i estetického hlediska. Dřevěný stůl se zdá být ideální volbou, pokud nám jde o ekologické a trvanlivé řešení. Navíc stůl vyrobený ze dřeva stárnutím získává na hodnotě. Otázkou zůstává: je lepší dubový nebo bukový stůl? Pokud si nevíte rady s výběrem vhodného stolu, podívejte se na vlastnosti dvou nejoblíbenějších druhů dřeva, ze kterých se stoly vyrábějí. Znalosti získané při čtení vám usnadní rozhodování.
 

Dubový stůl – krásně zrnitý, mimořádně trvanlivý a odolný proti poškození

Dubový stůl je právem považován za pevný a odolný kus nábytku. Dub je synonymem síly a ušlechtilosti. Stačí se seznámit s jeho cennými vlastnostmi. Dub je považován za nejcennější dřevo používané v nábytkářském průmyslu. Díky své vysoké odolnosti je dub ideální pro výrobu stolů, kuchyňských pracovních desek, psacích stolů, ale i jiných druhů nábytku nebo schodů.

ideaDOBRÉ VĚDĚT
Dubové dřevo je často používaným druhem dřeva nejen při výrobě nábytku! Výhodou dubového dřeva je jeho hmotnost a tvrdost, díky nimž je trvanlivé a odolné proti oděru. Nejlepším důkazem využití výjimečných vlastností dubu v průmyslu je skutečnost, že se z něj staví lodě.

Nejen vysoká odolnost proti mechanickému poškození a vysoká trvanlivost však hovoří ve prospěch dubu při výběru dubového nebo bukového stolu. Dub je dřevo s přirozeně krásnou barvou. Teplá barva s nádechem zlata a viditelná struktura činí nábytek z dubu výjimečně ceněným v interiérovém designu. Výrazná kresba dřeva podtrhuje charakter nábytku a obohacuje tak i ten nejjednodušší interiér.
 

Při výběru dubového stolu berte v úvahu:

  • Dubové dřevo je pevné, trvanlivé a odolné proti oděru, a proto je ideální pro výrobu stolové desky.
  • Krásná barva s jasnou strukturou dodá minimalistickým interiérům charakter a v klasickém uspořádání zvýrazní nábytek s nadčasovým designem.
  • Široký výběr dubového dřeva v mnoha módních barvách, např. přírodní, rustikální, sonoma, medová, světlá, bělená atd.
  • Dubové dřevo obsahuje velké množství tříslovin, které způsobují korozi kovových součástí. Proto je nejlepší vyhnout se kombinaci kovu s dubovým dřevem, takže otázka volby mezi dubovým nebo bukovým stolem na kovovém podstavci se zdá být zřejmá.
  • Dub je dřevo, které není příliš náchylné k mechanickému zpracování, a proto se nejlépe hodí k výrobě tvarově jednoduchého nábytku.
  • Dubový stůl se vyznačuje poměrně tmavou barvou, která může s přibývajícími lety ještě více tmavnout.
  • Charakteristickým znakem dubu je světlé příčné skvrnité zbarvení, které se mění podle světla.

Bukový stůl – široký výběr tvarů, vysoká odolnost za atraktivní cenu

Bukový stůl je zajímavou alternativou k dubovému stolu. Bukové dřevo je vysoce kvalitní dřevo, které se po správné ochraně prostředky na ochranu dřeva, jako jsou oleje, vosky nebo laky, stává tvrdým a odolným vůči poškození. Díky tomu se můžeme doma těšit z kvalitního nábytku po mnoho let. Výhodou volby mezi dubovým a bukovým stolem je jistě skutečnost, že druhý jmenovaný je k dispozici za mnohem nižší cenu.
 
ideaDOBRÉ VĚDĚT
Bukové dřevo je díky svým vlastnostem vysoce ceněno v nábytkářském průmyslu. Je to dřevo náchylné k různým úpravám, včetně ohýbání, proto se buk často používá na ohýbaný nábytek, např. židle, ale také skandinávské stoly s kulatými deskami.

Pokud přemýšlíte, zda se do interiéru, který zařizujete, bude více hodit dubový nebo bukový stůl, seznamte se s barvou bukového dřeva. Buk se vyznačuje méně výraznou kresbou a jeho přirozená, lehce zlatavá barva zahrnuje světlejší i oranžovější odstíny. Stůl vyrobený z buku zvýrazní ostatní teplé barvy, takže se dobře hodí do aranžmá ve stylu poloviny století nebo PRL.

Při výběru bukového stolu do vašeho interiéru berte v úvahu následující skutečnosti:

  • Preferovaná barva dřeva může ovlivnit výběr dubového nebo bukového stolu. Bukové dřevo je světlejší než dubové, má méně viditelnou kresbu a dobře se snoubí s bílou barvou, takže skvěle doplňuje moderní nebo skandinávské aranžmá.
  • Bukové dřevo je náchylné k jakémukoli ošetření, a proto je ideální pro ohýbaný nábytek, jako jsou židle a podnože stolů.
  • I po aplikaci mořidel, laků nebo olejů zůstávají zachovány přirozené vlastnosti bukového dřeva.
  • Nábytek z bukového dřeva je odolný a kvalitní a jeho atraktivní cena je další výhodou.
  • Bukové dřevo má charakteristické skvrny, tzv. jádrové paprsky, které obohacují vzhled dřeva.
  • Nerovnoměrné smršťování bukového dřeva ztěžuje jeho vysychání a často způsobuje nežádoucí praskliny.
 
Nákup nábytku, například stolu, je třeba pečlivě naplánovat. Různé druhy dřeva často ovlivňují nejen funkčnost výrobku, ale také jeho vzhled. Doufáme, že vám poznatky obsažené v našem článku pomohou najít stůl vašich snů!!

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články