• Průvodce

aktualizováno

Velký návrat sklápěcích postelí! Zjistěte, proč jsou sklápěcí postele dokonalým řešením

Sklápěcí postel je nábytek, který byl donedávna spojován především s obdobím lidové republiky, kdy se takové postele objevovaly ve většině domů a bytů. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století každý miloval sklápěcí postel pro její multifunkční charakter a pro úsporu cenného prostoru v malých interiérech. Postel ukrytá ve skříni dnes prochází velkou renesancí a překvapuje svým svěžím designem a funkčností. Zjistěte, proč je sklápěcí postel znovu tak oblíbená.

 

Sklápěcí postel – jaké to bylo v minulosti?

Sklápěcí nebo také výklopná postel je kus nábytku, který byl v Česku populární hlavně v 70. a 80. letech. Její struktura připomínala první modely obývacích stěn, jelikož měla geometrický tvar a zabírala velkou část zdi, s malou podlahovou plochou. Sklápěcí postel však nebyla rozdělena na segmenty, jako typická obývací stěna, ale byla obvykle kratší. Ve spodní části většiny poloviny stěny byla postel (rozkládací gauč), která byla ukryta v prostoru připomínajícím krabici umístěnou svisle proti zdi místnosti. Některé populární modely byly také obohaceny o další skříňky, police nebo vitríny, ve kterých bylo možné vystavovat drobnosti nebo knihy. V té době byl k dispozici také model, který byl vybaven policí, která se rozložila po složení postele. Tato police byla užívána jako stůl, proto se taková sklápěěcí multifunkční postel nejčastěji používala v malých místnostech dětských pokojů. Vzhledem k multifunkčnosti tohoto nábytku se používal hlavně v malých bytech. Dnešní sklápěcí postele se výrazně liší v estetice od svých legendárních předchůdců, ale jsou stejně funkční a odolné.

 

półkotapczan 

Moderní sklápěcí postele v dnešních interiérech 

Moderní sklápěcí postel se významně liší především od starých modelů, které spojujeme hlavně se starými byty našich rodičů nebo prarodičů. Zatímco staré sklápěcí postele byly hranaté a geometrické, významně dominovaly prostoru, jelikož vypadaly velmi masivně. Dnešní verze tohoto ikonického nábytku má odlehčený design díky kterému dokonale zapadá do trendů moderního interiérového designu. Sklápěcí postele vypadají přirozeně a efektně. Mohou být obohaceny o módní úchyty, police, nástavce a dokonce i LED osvětlení. Moderní sklápěcí postele jsou navíc vyrobeny z materiálů, které dokonale vyhovují moderním standardům. Můžeme si vybrat mezi modely s matným nebo lesklým povrchem. K dispozici jsou také různé barvy a formy, což znamená, že je můžeme úspěšně sladit s potřebami konkrétního uspořádání.

 

półkotapczany 

Funkčnost nade vše

Největší výhodou sklápěcích postelí je samozřejmě jejich multifunkční charakter. Projevuje se tím, že během dne složená postel vypadá jako skříň a nezabírá velkou podlahovou plochu. V noci ji však používáme jako tradiční postel. Dnešní sklápěcí postele jsou vybaveny kvalitními matracemi, díky nimž zajišťují pohodlný a zdravý spánek. Samotný rozkládací systém je tak jednoduchý a intuitivní, že je rychlý a efektivní. Výklopné postele mohou být vertikální nebo horizontální, takže je lze snadno přizpůsobit potřebám konkrétního interiéru. Jsou ideální jako postele do obývacího pokoje, např. v garsonkách a malých pokojích pro hosty, stejně jako do dětských pokojů a pokojů pro mládež. 


Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články