• Průvodce

aktualizováno

Z jakého materiálu vyrobit kuchyňský nábytek.

Výběr kuchyňského nábytku není jednoduché rozhodnutí. Dobře o tom víme a proto bychom Vám chtěli tímto příspěvkem pomoci při rozhodování a poradit, co je třeba při výběru tohoto typu nábytku. Vezmeme v úvahu především výhody a nevýhody různých typů materiálu používaných při výrobě, které mají velký význam.

Nejcennější jsou nepochybně dvířka z masivního dřeva, které mohou být kombinované s jakýmkoliv stylem: tradičním i moderním. Nejdůležitějším faktorem v tomto případě je správná příprava dřeva, které musí být skladované a zpracovávané ve správných podmínkách. To je velmi důležité, protože kuchyň je místem s velkou vlhkostí vzduchu a nábytek je také vystavován vysokým teplotám. Nejběžnějším materiálem pro výrobu kuchyňského nábytku je dub, jasan, buk nebo třešeň. Stává se také, že dřevo se dováží z okolí rovníku, což znamená, že dřevo je značně drahé. Při rozhodování o kuchyňském nábytku musíme mít vždy na paměti, že dřevo je materiál přírodního původu – musíme tedy počítat s možnou změnu barvy nebo přítomností suků nebo dokonce uvolnění pryskyřice po určité době používání.

Pokud hledáte levnější verze dřevěného kuchyňského nábytku, měli byste zvážit možnost užití dýhy, která je vyrobena z dřevotřísky nebo desky MDF, která je polepená vrstvou přírodního dřeva, jejíž tloušťka se obecně pohybuje mezi 0,5 a 0,8 mm. V další fázi je tato vrstva zabezpečená matným nebo lesklým lakem. Výhodou je opakování struktury, která není u přírodního dřeva. Při volbě tohoto typu dvířek bychom měli být opatrní, protože je to měkký povrch citlivý na mechanické poškození.

Velmi populární v posledních letech je deska MDF používaná na dvířka kuchyňského nábytku. Deska MDF se získává z mletého dřevěného prachu ve směsi s organickými sloučeninami. Materiály jsou stlačeny k sobě při vysokých teplotách tak, že čelní plochy mají jednotnou strukturu – to umožňuje různé typy gravírování, frézování, broušení nebo ohýbání. Čela lze malovat, polepovat fólií nebo na ně nanášet akryl. Jakýkoliv způsob úpravy bude mít odlišné vlastnosti. Méně odolné proti vysokým teplotám jsou dvířka pokryté PVC fólií. V tomto případě je vhodnější užít polepené desky MDF, které jsou také odolnější vůči vysokým teplotám a zbarvení. To je podstatná věc v případě umístění trouby v blízkosti skříňky. Nevýhodou nátěru s leskem je jeho náchylnost k poškrábání.

Z lakované desky je vyrobena moderní kuchyň Livia, kterou si můžete objednat ve třech různých odstínech.

 U klientů je čím dál víc oblíbená lakovaná matová deska MDF – na obrázku kuchyň Goya

Relativně dobré a levné řešení nabízí laminovaná deska, která je vytvořena stlačováním pryskyřicí impregnovaného papíru na povrch dřevotřísky nebo desky MDF. Tento povrch je velmi odolný vůči vysoké teplotě, protože samotný proces jeho výroby probíhá v teplotách nad 200 ° C. Dodatečná účinná ochrana hran způsobí, že deska je také odolná proti vlhkosti.

Dvířka kuchyňských skříněk  kolekce Blanka L jsou vyrobené z velmi kvalitní laminované desky lepené PVC fólií, která zabezpečuje nábytek proti vlhkosti.

Stále větší popularitě se těší materiál, ze kterého jsou také vyráběné dvířka kuchyňských skříněk a to je SKLO – je nejčastěji volené pro velmi moderní, minimalistické kuchyně. Je to velmi trvalé a bezpečné řešení. Taková dvířka jsou odolná vůči silným mechanickým poškozením. Nejčastěji se využívá sklo, které je vsazené do hliníkového rámu nebo je nalepené na laminované desce. Do takových dvířek by měl být použitý tichý uzavírací systém, který je bude dále chránit před poškozením. Důležitou výhodou takového nábytku je snadné čištění, málo pórů a tím pádem méně bakterií uchycených na kuchyňském nábytku. Takový druh dvířek můžeme aplikovat, chceme-li opticky zvětšit prostor kuchyně.

Doufáme, že jsme Vám tímto článkem alespoň trochu pomohli při rozhodování a výběru materiálu do Vaší kuchyně.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články