• Místnosti
  • Průvodce
  • Trendy
  • Zahrada a Balkon

aktualizováno

Zahradní trendy v roce 2022!

Patříte mezi osoby, které se nemohou dočkat příchodu jara, aby se konečně mohli pustit do zahrady? Jistě vás zajímá, jaké trendy v zahradě jsou letos v kurzu. Máme pro vás hrst inspirace a tipů!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak by měla vypadat moderní zahrada v roce 2022?
  • Jak by měla být organizována?
  • Jaké rostliny tam lze vysadit?
  • Jakým nábytkem bych ji měl vybavit?

V létě – zejména když vás trápí horko – není lepší místo pro trávení volného času než vlastní zahrada. Pobyt venku uprostřed zeleně pomáhá uklidnit se a skutečně relaxovat.

Mít zahradu však není jen práce, ale také relaxace. Aby se však ze zahrady stalo atraktivní, udržované a pohodlné místo, musíte udělat poměrně hodně práce. Znalost všech novinek vám pomůže, stejně jako nové a zajímavé nápady pro vzhled vaší zahrady. Chcete vědět, co sed děje v trávě? Zde jsou nejžhavější zahradní trendy roku 2022.

1. Přírodní, divoká zahrada

Letošní trendy v zahradách vyžadují odklon od propracovaného, detailně upraveného prostředí domů. V současné době jsou nejmódnější zahrady, které jsou poněkud divoké, nezvladatelné. Myšlenka je taková, že pobyt v nich by měl být trochu jako cesta zpět v čase do bezstarostného dětství a prázdnin u babičky.i.

Jak dosáhnout efektu přírodní, poněkud idylické zahrady, která vyvolá ty nejlepší vzpomínky? Nesázejte do rovné řady. Rozhodněte se pro rozlehlé trsy rostlin, které se na vaší zahradě objevují bez plánu.

Svěží trávy, kapradiny a levandule jsou pro tento trend ideální. Mečíky, astry a jiřiny byly donedávna trochu pasé. Pokud se vám líbí, můžete si je nyní dopřát. Kombinujte rostliny mezi sebou. Výsledky takových spontánních výsadeb vás mohou pozitivně překvapit. Máte rádi ptáky? Nainstalujte hnízdo pro břehule na strom. Tímto způsobem se nebudete muset potýkat s obtěžujícími komáry. Přirozenost v současných zahradních trendech vám umožní být uvolněnější a svobodnější.

2. Květinová louka

Květinová louka nevyžaduje časté sekání, zalévání ani hnojení. To je hlavní důvod, proč jím nahradit pěkný, ale pravidelně udržovaný trávník.

Důležité! Polní rostliny chrání půdu před nadměrnou ztrátou vlhkosti a navíc zlepšují barevnost zahrady. Jak vidíte, ekologie pronikla i do zahradních trendů.

Samozřejmě se nemusíte vzdát celého trávníku. Pro začátek můžete k tomuto účelu vyhradit jednu ze zelených ploch, třeba jen v zadní části domu.

3. Zeleninová zahrada

Zeleninové zahrádky na dvorku se opět dostávají do módy. O kolik lépe chutná sluncem provoněné rajče utržené z vlastního keře než to koupené v supermarketu? Samozřejmě je také zdravější, což je výhoda, kterou nelze podceňovat.

Zalévání, pletí, pozorování zeleniny, která s každým dnem roste a roste – mnoho lidí při této činnosti relaxuje. Takové domácí pěstování zeleniny může být zábavné a přínosné nejen pro vás, ale i pro ostatní členy rodiny.

Nemusíte hned vysazovat celou zahradu. Můžete začít s několika záhony, například pro rajčata, okurky, salát, mrkev, cibuli nebo kopr.

Součástí takové zahrady mohou být i bylinky, např. koriandr, tymián nebo oregano. Rostliny vybírejte podle svých potřeb a preferencí. Pro začátek se přikloňte k těm, které jsou méně náročné na pěstování.

4. Nábytek z přírodních materiálů

Letošní trendy v zahradě jsou ve znamení nábytku z přírodních materiálů, protože jsou teplé, příjemné na dotek a dobře ladí se zelení v zahradě. Lze s nimi vytvořit mnoho úspěšných uspořádání.

Rustikální nábytek z palet

Skvělou volbou, pokud jde o zahradní nábytek, je nábytek z palet. Mají poněkud rustikální vzhled, ale jak jsme se zmínili v jedné z předchozích částí tohoto článku, taková řešení jsou nyní žádaná. Pohodlné sedačky a stůl si můžete vyrobit sami nebo si koupit hotovou sadu v obchodě.

Recyklace, tedy vdechování nového života nepotřebným předmětům, dobře zapadá do myšlenky nulového odpadu, která v současnosti dobývá celý svět.

Nábytek z masivního dřeva

Nábytek z palet není váš styl? Vyberte si sadu zahradního nábytku ze dřeva. Můžete se rozhodnout pro domácí dřevinu, jako je ořech, nebo pro robustnější exotické dřevo, jako je palisandr. Pokud je nábytek správně naimpregnován a pravidelně udržován, vydrží několik sezón.

Vizuálně lehký ratanový nábytek

Ratanový a proutěný nábytek sice není tak odolný vůči povětrnostním vlivům jako dřevěný nábytek, ale má své kouzlo. S tímto materiálem se poměrně snadno pracuje, a proto z něj lze vyrobit mnoho různých kusů.

Mohou to být klasické židle nebo větší lavice pro více osob. Výborné jsou malé sedačky ve tvaru disku, které mohou příležitostně sloužit i jako stůl. Ratanový nábytek se nejlépe hodí do japonských zahrad a také do zahrad zařízených v boho stylu.

DOBRÉ VĚDĚT! Lněné houpací sítě, stejně jako tkané houpačky typu čapí hnízdo a všechny druhy závěsných křesel budou skvělým doplňkem takové soupravy. Takový nábytek výrazně zvýší komfort odpočinku pro každého na zahradě.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články