• Průvodce
  • Trendy

aktualizováno

Zemité barvy v interiéru – zjistěte, jak je použít!

Máte chuť na malou změnu obývacího pokoje? Výběr barevného schématu pro nový interiér je vždy velkým problémem. Pokud se nemůžete rozhodnout, zvolte v interiéru zemité barvy. Dodají vašemu obývacímu pokoji hřejivou a uvolňující atmosféru. A tím jejich výhody nekončí!

To se dozvíte v tomto článku:

  • Jaké odstíny se skrývají pod pojmem „zemité barvy“?
  • Proč byste je měli zahrnout do své domácnosti?
  • Jak je lze začlenit do výzdoby místnosti?

Zemité tóny – o jaké barvy se jedná?

Barvy země jsou všechny odstíny převzaté z přírody kolem nás. Jsou to barvy písku na pláži, trávy na záhonu, kamenů, kůry stromů a dokonce i zapadajícího slunce. Na své cestě je potkáváte každý den.

Určitě jste byli mnohokrát uchváceni obrazy, které vám malují před očima. Zemité barvy v interiéru vyvolávají stejně pozitivní pocity.

Mezi klasické barvy přírody patří:

  • hnědá
  • zelená
  • šedá

Zní to nudně? Vůbec ne! Můžete si vybrat z bohaté nabídky jejich odstínů. Pravděpodobně se vám vybaví zelená: lahvově zelená, olivová, mátová a limetkově zelená. A pak je tu pistáciová, khaki a celadonová. Jedním slovem, síla barev, které můžete zahrnout do svého domova a vykouzlit tak zvláštní atmosféru.

Nechybí ani jemná béžová, jemná šedá s modrým nádechem a dokonce žlutá a oranžová.

Důležité!

Žlutá a oranžová barva mají vysoký energetický potenciál, proto byste je měli v interiéru používat střídmě a v jemných tlumených odstínech.

Proč používat v interiéru zemité barvy?

Existuje dlouhý seznam důvodů, proč jsou zemité barvy dobrým nápadem pro výzdobu. Ve prospěch takového barevného schématu hovoří především:

  • Všestrannost

Zemité barvy se hodí do každého bytu (bez ohledu na jeho velikost) i do každé místnosti v domě.

  • Neutralita

Tyto barvy můžete míchat a kombinovat (stejně jako v přírodě) a pokaždé dosáhnete velmi uspokojivého výsledku. Pokud časem dostanete chuť nábytek vyměnit, není problém! K takovému neutrálnímu základu se hodí téměř jakákoli barva nebo materiál.

  • Nadčasovost

Trend různých zajímavých barevných odstínů v bytovém zařízení je bohužel velmi pomíjivý. Zemité barvy nikdy nevyjdou z módy. Jsou vždy trendy a těžko se s nimi nudíte!

  • Harmonie

Spojení s přírodou, která na nás blahodárně působí, znamená, že zemité barvy v interiéru navozují klidnou atmosféru. V domě, který je jimi vyzdoben, se budete cítit klidně a uvolněně.

Jak zkombinovat zemité barvy v interiéru?

Zajímá vás, jak začlenit barvy přírody do svého interiéru? Můžete je použít jak na stěnách, tak v podobě nábytku a doplňků.

Zemité barvy se v interiérech hodí k přírodním materiálům, jako je dřevo, proutí, kámen, korek, cihly, len a bavlna. Díky takové kombinaci bude váš domácí prostor příjemný na pohled, pohodlný k užívání a také dobře obstojí ve zkoušce času. Přírodní materiály jsou s přibývajícím věkem stále ušlechtilejší a doplňky inspirované přírodou budou dokonalým doplňkem místnosti zařízené v této barevné kombinaci. Může to být tapeta nebo obraz horské krajiny, dekorativní polštářky na pohovce s motivem listů nebo třeba figurka ptáka na horní straně komody.

Jak vytvořit úspěšné aranžmá v barvách přírody?

Vyvarujte se nadměrné kumulace barev v dekoru. Toto pravidlo platí i pro klidné, zemité barvy v interiéru.

DOBRÉ VĚDĚT!

Mnoho lidí začíná plánování aranžmá výběrem barvy stěny. Začněte prvkem, který je v interiéru nejdůležitější.

V obývacím pokoji to bude čalouněná pohovka nebo rohová sedačka. Co třeba nábytek v tmavě zelené barvě lahví nebo v módním odstínu terakoty? Slaďte jeho tvar, velikost a barevnost s nábytkem na komodě a teprve poté se zaměřte na barvu stěn a doplňků.

Při výběru barev stěn se zaměřte na klidné odstíny. Může to být jemná béžová, elegantní šedá nebo originální šalvějově zelený odstín.

Důležité!

Hluboké, syté barvy je lepší vnést do interiéru jako jednotlivé akcenty, které změní jeho dynamiku a dodají mu výraz.

Odstíny inspirované přírodou se dobře hodí k mnoha estetickým prvkům interiéru. Můžete je použít k vytvoření stylu interiéru jako je:

  • klasický
  • Skandinávský, boho a scandi boho
  • rustikální
  • koloniální
  • industriální

V tradičním interiéru se nejlépe uplatní velký masivní nábytek ze dřeva v tmavém odstínu. Jeho čela mohou být frézovaná. Aby taková souprava nevypadala příliš těžce, je vhodné ji vystavit na světlé stěně pokryté teplým béžovým odstínem.

Atmosférický boho interiér vytvoříte pomocí lehkého dřevěného nábytku jednoduchých tvarů. Tento estetik miluje měkké látky, ruční práce a copánky všeho druhu. Ažurové ratanové křeslo bude v obývacím pokoji vypadat velkolepě. Na pohovku umístěte polštáře s třásněmi a na stěny makramé a lapače snů. Nezapomeňte na spoustu svěžích rostlin v květináčích.

Chcete-li industriální styl, zkuste zajímavou kombinaci šedé a cihlové barvy. Strohý charakter takového interiéru můžete zjemnit dřevěným nábytkem. V ideálním případě by měl být podepřen kovovým rámem.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

5 z 2 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články