• Průvodce

aktualizováno

3 chyby při uspořádání malého obývacího pokoje

Malý obývací pokoj se může ukázat jako trochu náročnější při plánování funkčního a efektivního uspořádání. Pro členy domácnosti je nejdůležitější pohodlí a estetický design, kterým potěší hosty. Při zařizování malého interiéru se často dopouštíme chyb, kterémají za následek chaotické a nevkusné uspořádání. Zjistěte, jaké jsou nejčastější chyby při uspořádání malého obývacího pokoje.

1. Nákup nadměrně velkého nábytku

Jedná se o jednu z nejčastějších chyb, které se při zařizování malého obývacího pokoje dopouštíme. Malý interiér je náročný z hlediska výběru všech jeho prvků, barev i vzorů. Nebude se do něj hodit ani příliš masivní rohpová sedací souprava, ani velký jídelní stůl s velkým počtem židlí. Do malého interiéru se nejlépe hodí malé kusy nábytku, což se vyznačuje minimalistickou formou, průhlednými strukturami a ne příliš dekorativními prvky. V malém obývacím pokoji by měly být malé kusy nábytku nejlépe v neutrálních barvách. Věnujte pozornost nejen velikosti nábytku, ale také jeho množství, vybírejte pouze nezbytně nutné prvky.

meblościanka kaja do małego salonu 

2. Užití nesprávných vzorů a barev

Minimalismus je klíčovým slovem při uspořádání malých interiérů. Malá velikost obývacího pokoje nás zavazuje zvolit všechny vzory a barvy tak, aby byly konzistentní a vytvářely harmonickou kompozici. Kolekce nábytku do obývacího pokoje, stěny i textilie by měly být udržovány ve světlých barvách, jelikož tyto mají schopnost opticky zvětšit prostor. Mohou to být neutrální barvy, jako je bílá nebo šedá, ale také světlá pastelová bude vypdata v malém obývacím pokoji dobře. V malém obývacím pokoji není místo pro intenzivní nebo tmavé barvy, stejně jako velké množství dominantních vzorů. To vše místnost opticky zmenšuje. Při aranžování malých interiérů je nejlepší použít dvě, maximálně tři barvy. Možnou monotónnost lze prolomit natřením jedné ze stěn o něco tmavší barvou nebo zavedením jednoho vzorovaného kusu nábytku – například křesla.

meble do małego salonu 

3. Nedostatek osvětlení

Osvětlení je často opomíjenou formou utváření charakteru interiéru. Osvětlení bereme jako samozřejmost, ale je třeba si uvědomit, že pomocí správně zvolené barvy a typu světelných zdrojů můžete nejen vizuálně zvětšit interiér, ale také formovat jeho styl. Je tedy vhodné vybrat několik světelných zdrojů. Kvalitní nástěnné lampy nebo stropní lustr jsou dobrou volbou, ale také LED osvětlení, které nám osvětlí linii jedné stěny nebo místo za televizí budou vřele vítány. Rovněž stojí za zvážení instalace podsvícení poblíž polic a výklenků.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Pavla Jurečková

Související články