• Místnosti
  • Předsíň a šatna
  • Průvodce

aktualizováno

5 nápadů pro zajímavou a praktickou organizaci předsíně

Máte dojem, že předsíň je u Vás doma příliš typická? Stále se potýkáte s chaosem a nedostatkem volného místa? Máme pro Vás pár nápadů, jak zařídit Váši předsíň , aby získala zcela nový vzhled.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak atraktivně zařídit předsíň?

  • Jaké prvky by v ni měly být?

V českých realitách bydlení je předsíň jedním z nejobtížnějších na uspořádání místnost. Zpravidla je malá nebo dlouhá a úzká, a proto se ji těžko uspořádá. Ve výsledku ji aranžujeme velmi zdrženlivě, bez špetky fantazie. Co udělat pro to, aby předsíň důstojně reprezentovala Váš domov?

1. Nábytek – k sezení a skladování

Naše zaměření na úsporu místa znamená, že nábytek v předsíni omezujeme na nezbytné minimum. Klíčem k vyřešení tohoto problému není vzdání se jednotlivých modulů, ale prostě jejich moudrý výběr.

Důmyslný nábytek 2 v 1 se do této domácí místnosti skvěle hodí, protože umožňuje pohodlné přezouvání a zároveň poskytuje další úložný prostor.

Stojan na boty je kompaktní a vizuálně lehký kus nábytku, a proto je ideální pro malé interiéry. Botník se sedákem vyžaduje více prostoru, ale je vybaven uzavřenými čely, která pomáhají vytvářet dojem vizuálního řádu v interiéru.

Do výzdoby Vaší předsíně vyberte taburet s nádobou na drobné předměty. Tento typ nábytku se vyrábí pro zvýšení komfortu relaxace v obývacím pokoji, ale najde uplatnění i v předsíni.

 

2. Zrcadla, která zvětšují prostor

Jak víte, zrcadla Vám umožňují zkontrolovat vzhled před odchodem z domu. To není jediný důvod, proč byste si je měli pověsit ve své předsíni Takové lesklá hladina ji nepochybně rozzáří, opticky zvětší a navíc vyplní prázdnou stěnu.

ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Podle filozofie feng shui, pokud zrcadlo bude umístěné naproti vchodovým dveřím, bude odrážet dobrou energii proudící do něj zvenčí, což negativně ovlivní zdraví domovníků.

Nainstalujte zrcadlo na takové místo, aby představovalo nejatraktivnější prvky výzdoby. Může to být obraz na zeď nebo kytice umístěná na horní části komody.

Zrcadlo můžete do chodby propašovat několika různými způsoby. Může zdobit čelo šatní skříně nebo tvořit integrovaný modul s nástěnným věšákem na oblečení. Ve velké předsíni bude vypadat skvěle konzola se zrcadlem.

Zajímavým nápadem pro uspořádání úzké předsíně je vytvoření, na jedné z delších stěn, galerie skládající se z několika zrcadel různých tvarů a velikostí.

3. Rozmanité osvětlení

V mnoha bytech nemá chodba přístup denního světla. Místnost osvětlená málo nebo špatně zvoleným osvětlením bude působit stísněně a ponuře.

Ve velké urostlé předsíni nejlíp bude fungovat centrálně zavěšená lampa. Nainstalujte ji do takové výšky, aby nerušila, a zároveň osvětlovala co největší část její plochy.

ideaDOBRÉ VĚDĚT!

Tmavé, uzavřené stínidlo lampy nasměruje světelný paprsek do oblasti těsně pod ním. Pokud chcete osvětlit co největší plochu, nasaďte si průhledné stínidlo nebo žárovkové osvětlení bez krytů.

Osvědčeným patentem na dlouhou předsíň jsou diskrétní halogenová svítidla rovnoměrně zapuštěná do stropu po celé její délce. Kritická místa v interiéru jsou navíc prosvětlena použitím nástěnných lamp.

K zrcadlu můžete nainstalovat jedno větší svítidlo s více zdroji světla nebo dvě s trochu skromnější konstrukcí. Kulaté nástěnné svítidlo vyrobeno z opálového skla dodá Vaší předsíni elegantní charakter. Máte rádi industriální atmosféru? Rozhodněte se pro kovové nástěnné svítidlo v matné černé barvě.

4. Prostorná šatní skříň udržující pořádek

Příliš mnoho předmětů v interiéru způsobuje, že interiér ztrácí prostor (opticky i doslova) a jeho uspořádání ztrácí veškeré kouzlo. Takový chaos Vám pomůže zkrotit prostorná  skříň s posuvnými dveřmi. Můžete si do něj dát svrchní oblečení a možná i sezónní boty, sportovní vybavení. Tento způsob otevírání nábytku Vám umožní volný pohyb uvnitř.

Není ve vaší předsíni místo pro tak velký modul? Vyberte si o něco menší šatní skříň s otevíracími dveřmi.

I když velikost šatní skříně přizpůsobíte velikosti místnosti, stále existuje riziko, že bude ohromovat celou výzdobu. Tomuto efektu se můžete vyhnout výběrem nábytku se skleněnými čely nebo čely lakovanými ve vysokém lesku. Nejlepší je, když budou ve světlých, tlumených barvách.

5. Interiérové šílenství

Dekorace jako vázy, svícny a lucerny zdobí interiéry. Potřebují však stolní desku, na které je vystavíme. V mnoha předsíní stolní deska prostě neexistuje nebo je škoda ji plýtvat na drobnosti. V takové situaci se vyplatí používat místo toho předměty každodenní potřeby mající zajímavý vzhled.

Prvkem vybavení předsíně, který tuto roli dokonale splní, může být neobvyklý věšák na svrchní oděvy nebo stojan na deštníky.

Předsíň může být stejně stylová jako ostatní domácí interiéry, aniž by ztratila cokoli ze své funkčnosti. Je však důležité si uvědomit, že v této místnosti záleží na kvalitě, nikoli na kvantitě. Jednotlivá řešení by měla být přizpůsobena velikosti a tvaru místnosti a nábytek a doplňky by měly být ladit se stylem zvoleném do předsíně.

Tímto způsobem vytvoříte prostor, který bude pohodlný při každodenním používání a zároveň dostatečně atraktivní na to, abyste v něm chtěli zůstat na delší dobu.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články