• Koupelna
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

5 nejefektivnějších způsobů, jak udržet koupelnu uklizenou!

Koupelna je místnost, kde je obzvláště důležité udržovat čistotu a hygienu, ale zároveň je v tomto ohledu nejproblematičtější. Při každodenním používání koupelny se snadno dostanete do kontaktu s množícími se viry, bakteriemi a dalšími škodlivými zárodky. Pravidelným úklidem koupelny snížíte riziko vzniku plísní nebo těžko odstranitelných usazenin a postaráte se o prevenci svého zdraví. Mělo by to však být provedeno správným způsobem, aby byl pořádek v koupelně viditelný nejen vizuálně, ale i pod mikroskopem. Zjistěte, jaké jsou účinné způsoby udržování pořádku v koupelně.

Koupelna jako technická místnost

Koupelna je stejně jako kuchyň jednou z nejobtížnějších místností na udržování čistoty a pořádku. Jako typická technická místnost je místem, kde se staráme o osobní hygienu, upravujeme se a provádíme řadu hygienických úkonů. Nejenže se snadno potýkáte s hygienickými problémy a růstem škodlivých mikroorganismů, ale také se obtížně odstraňují nečistoty. Čištění koupelny je neustálý boj se skvrnami od vody, mýdlovými usazeninami, vodním kamenem a nepříjemnými pachy. Nejlepším způsobem, jak udržet koupelnu v pořádku, je samozřejmě pravidelný úklid a pravidelné utírání toalet. I přesto se však vyplatí používat i jiné způsoby, jak udržovat koupelnu uklizenou, které vám pomohou v každodenním boji a usnadní vám tento úkol.
Při úklidu koupelny je důležité, aby povrchy vypadaly nejen esteticky a čistě, ale hlavně aby bylo vše důkladně vydezinfikováno. Na umyvadle, sprchové vaničce nebo toaletě se nachází velké množství bakterií, jejichž množení je třeba zabránit. Bakterie se mohou vyskytovat také v obkladech a spárách.

Účinné způsoby udržování pořádku v koupelně – na co byste měli pamatovat?

1. Pozor na nadměrnou vlhkost

Nadměrná vlhkost a nedostatečně účinné větrání jsou velkým problémem při udržování čisté a hygienické koupelny. Pokud vlhkost přetrvává, může v místnosti snadno vzniknout plíseň. Proto je dobré zajistit přívod čerstvého vzduchu a odvádět vlhkost tím, že necháte dveře dokořán i v noci. Nezapomeňte také vytírat mokré podlahy do sucha a často sušit ručníky, pokud jsou příliš mokré. Po koupeli také nezakrývejte větrací mřížky a otvírejte dveře nebo okna.
2. Vyhrajte boj s prachem v koupelně
V koupelně, stejně jako v ostatních místnostech domu, se denně usazuje prach. V důsledku vlhkosti vzduchu však není tak viditelný jako například na nábytku v obývacím pokoji nebo v ložnici. Pokud chcete mít koupelnu vždy čistou, otírejte jednou denně poličky a předměty jednorázovou utěrkou namočenou ve spreji na různé povrchy. Kde na to najít čas? Můžete zavést způsoby, jak udržet koupelnu uklizenou i po ranní toaletě. Stačí, když si utírání povrchu zařadíte mezi své každodenní návyky. Trvá doslova 2 minuty a zabraňuje usazování odolných skvrn.

3. Vodní kámen na povrchu v koupelně

Koupelnové baterie, sprchové hlavice a sprchové kouty jsou velmi náchylné na znečištění, zejména na stékající vodu, mýdlové usazeniny a vodní kámen. Jsou také velmi choulostivé, takže jakmile se zašpiní, je velmi obtížné špínu odstranit bez rizika poškození povrchu. Nejlepším způsobem je zabránit vzniku skvrn. Po koupeli jednoduše otřete povrchy do sucha. Pokud jsou ještě mokré, otřením do sucha zabráníte vzniku skvrn.
4. Mýdlové usazeniny na koupelnové keramice

Zbytky mýdla na povrchu umyvadel a van jsou jedním z největších problémů při čištění. Tento problém však vyřeší způsoby, jak udržet koupelnu uklizenou. Mýdlové usazeniny se nebudou tvořit, pokud sanitární zařízení pokaždé vytřete do sucha. Musíme však přiznat, že se jedná o časově velmi náročný úkol. Proto se při výskytu viditelných mýdlových usazenin vyplatí otřít je směsí octa a vody, kterou namočíme do měkké houby nebo hadříku. Pokud jsou usazeniny obzvláště odolné, je vhodné vyzkoušet odstraňovač vodního kamene. S jeho pomocí se skvrny odstraní bez drhnutí.

5. Hygiena toalety

Na toaletě a v jejím bezprostředním okolí se samozřejmě koncentruje nejvíce bakterií a zárodků. Abyste zabránili jejich šíření a množení, je dobré nezapomenout před spláchnutím spustit záchodové prkénko. Tím se zabrání tvorbě bakteriálního mraku, který se šíří po celé koupelně a může způsobit různá onemocnění. Nezapomeňte používat WC kuličky, které mají čisticí vlastnosti a zabraňují usazování vodního kamene. Jednou za několik dní je dobré vydezinfikovat vnitřek záchodové mísy speciální tekutinou, která bojuje proti bakteriím.

Úklid a udržování čistoty v koupelně nemusí být složité ani časově náročné. Stačí znát základní pravidla a především dbát na pravidelnost těchto činností. Díky tomu bude vaše koupelna nejen zářit a vypadat krásně, ale bude také hygienická.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články